4 bin TL RAM önerisi

mehmet üzer

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600
RX 7700 XT 12GB
16GB 3200 MHZ RAM
PRIME B550M-K ANAKART
Merhaba arkadaşlar, malum bu aralar tüm RAM'lara zam gelmeye başladı bende aşırı geç olmadan RAM yükseltmesi yapmaya karar verdim. Sistem 2x8 olmak üzere 16 GB bellek içeriyor. GTA 6'dır hlx tir odur budur yakın zamanda gelecekleri için ve 16'nın daha şu an bile yetersiz kaldığını hissettiğim için yükseltmek istiyorum. Kaç GB alacağımı kararlaştıramadım, sistemimde şu an kule tipi bir fan var ve fan o kadar büyük ki slot 1 ve slot 2'yi zorluyor. Ben de yukarı kaldırdım biraz ama slot 1 için çok az daha kaldırmam gerekebilir emin değilim. Belki sığar da ama direkt slot 3'e tek RAM mi alsam yoksa 1 ve 3 alıp Dual mı devam etsem orası size kalmış.
Şu anki B550 Prime M-K anakartımda 4 RAM slotu var ve Dual channel olarak klevv bolt X 2x8 RAM kullanıyorum. Şimdi aynı marka RAM bulmakta zorlanıyorum ve CL mevzuları falan varmış anlamıyorum onlardan pek yardım lazım o yüzden. CPU Z görüntüsünü aşağı bırakacağım.

1767316596893.png

1767316611174.png

1767316629378.png

Gördüğünüz gibi sistem oyun yokken bile 10 11 falan kullanıyor. Ben de RAM almanın kesin olduğu kanaatına vardım. bütçem 3 4 bin TL falan ama genişleyebilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows 10 boşta 11 GB RAM kullanıyorsa sıkıntı vardır. Ben 16 GB bellek kullanırken Windows 11'de boşta 2.5 GB kullanım vardı ekstradan hiçbir ayar da yapmamıştım. Söylediğimde genelde şaşırıyorlar ancak bence bendeki değil sizdeki kullanım anormal.

Uygun bir RAM bulmaya uğraşırken kafayı sıyıracaktım. 7-8 yıllık RAM'lere 5000 TL fiyat çekerken ne yaşıyorlar acaba. Bunların üçünün de sendeki gibi Hynix çipli olması lazım, ancak son linktekinden emin değilim. CPU-Z'den SPD sekmesinin ekran görüntüsünü isteyip doğrulaman iyi olur. Ayrıca çalıştıklarına dair test iste.

Hocam ram bence de al 32 yaparsan aşırı rahat olur kafan bir daha arkana bakmazsın. Bu arada sistemin oyun oynamıyorken 11gb ram kullanması kötü bir şey değil. Sen 32gb ram aldığında da göreceksin sistemin 16 gb falan kullanacak ram. Bunun sebebi daha hızlı optimize çalışmak istemesi işletim sisteminin. O anda senin açık programların yoksa fazla yani ram çok kullanmıyorsan işletim sistemin kendini yayıyor daha hızlı çalışmak için. İyi bir şey aslında yani fazla ram kullanımı. Zaten sen oyuna girdiğinde görürsün Windows un kullandığı ram miktarı azalacak kendi kendine.

Windows 10 boşta 11 GB RAM kullanıyorsa sıkıntı vardır. Ben 16 GB bellek kullanırken Windows 11'de boşta 2.5 GB kullanım vardı ekstradan hiçbir ayar da yapmamıştım. Söylediğimde genelde şaşırıyorlar ancak bence bendeki değil sizdeki kullanım anormal.

Uygun bir RAM bulmaya uğraşırken kafayı sıyıracaktım. 7-8 yıllık RAM'lere 5000 TL fiyat çekerken ne yaşıyorlar acaba. Bunların üçünün de sendeki gibi Hynix çipli olması lazım, ancak son linktekinden emin değilim. CPU-Z'den SPD sekmesinin ekran görüntüsünü isteyip doğrulaman iyi olur. Ayrıca çalıştıklarına dair test iste.

Hocam hayatımda hiç görmedim o kadar düşük ram kullanımı Windows 11 de. Bir ayar falan kapalıdır belki sizde bilemedim çok absürt bir sayı 2.5 gb ram kullanması. 11gb ram kullanımı bence kötü değil ayrıca, kendimde de baktım arkadaşlarımda da baktım hepsinde aşağı yukarı aynıydı kullanım. Üstteki yazımda da zaten anlattım durumu Windows ayarlıyor bunu kendisi. Ama tabii içi rahat etmeyenler bir virüs taraması yapabilirler arada ben de yapıyorum Kaspersky ile öneririm.

@Fimbulwinter0 Kullanılan arka plan uygulamalarına bağlı olarak o değerleri görmesi normal olabilir ancak boşta görüyorsa normal değil. Eski ekran görüntülerimden birini buldum. Mem Reduct tarzı programlar kullanmıyor veya hizmetleri devre dışı bırakmıyordum. Baya stok hâli bu.

Eki Görüntüle 2632868
Hiç görmemiştim bu kadar az ram kullanımı Windowsta ama tabii sorunsuz çalışıyorsa ne güzel. Şu an bende 32gb ram var Windows 11 13 14 falan yiyor sanırım (oyuna girince düşüyor tabii). Ama dediğiniz gibi arka plan uygulamaları var bende bayağı pc açıldığı gibi belki 10 15 program başlıyor çalışmaya.

Şu G.Skill olan mı Vengeance olan mı daha iyi ayrıca bunların uyumluluğu var değil mi benim sistemime ?

Şu G.Skill olan mı Vengeance olan mı daha iyi ayrıca bunların uyumluluğu var değil mi benim sistemime ?

Kit olmadıkları sürece belleklerin birbiriyle uyumlu olma garantisi yok ancak Hynix çipli oldukları sürece sıkıntı olmamalı. Satıcılarla konuş hangisinin durumu daha iyiyse onu tercih edebilirsin.

Kit olmadıkları sürece belleklerin birbiriyle uyumlu olma garantisi yok ancak Hynix çipli oldukları sürece sıkıntı olmamalı. Satıcılarla konuş hangisinin durumu daha iyiyse onu tercih edebilirsin.

Hynix çip nedir? Farklı marka olunca kit olmadıkları anlamına mı geliyor.

Hynix çip nedir? Farklı marka olunca kit olmadıkları anlamına mı geliyor.

Çipler devre kartının üstünde verinin geçici olarak depolandığı birim, RAM'in kendisi oluyor. Hynix senin belleklerindeki çipin üreticisi, uyumluluk açısından yenileri de Hynix olsa daha iyi.

Kit olmaları için aynı yerde aynı zamanda üretilip aynı ambalajda satılıyor olmaları gerekli. Aynı markanın aynı ürününü farklı zamanlarda alsan dahi sorun yaşama ihtimalin olabiliyor. O yüzden en garantisi 2x16 veya 4x8 şeklinde kit kullanmak. Ancak bellek piyasası bu durumdayken o iş sıkıntı.

1767347377687.jpeg

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı