4 Çekirdekli İşlemcilerin Ömrü Ne Kadar Kaldı?

Şu anlık ömürleri var. Ama güçlü ve DX 12 kullanan oyunlarda artık izleksiz 4 çekirdekli işlemciler yetmemeye başladı. Mesela BF 1. İnternetten i5 stuttering diye bulabilirsiniz. Bu nedenle ben 4 yıla kadar biteceklerini düşünüyorum. Ryzen bu işe hız kattı.

Ama benim Q9400 işlemci 760 4 GB ekran kartı ile her oyunu yüksek ayarlarda açıyor.

Oyun işin içine girdiğinde ekran kartı daha önemli bir parça.
Ayrıca olay sadece yetmesi değil. Teknoloji geliştikçe daha güçlü ve daha çok çekirdekli işlemciler çıkıyor. Bu çok normal.

Asıl soru, neden daha güçlü 4 çekirdek değil de 8-10 tane çekirdek koyuluyor olmalı.

Oyun işin içine girdiğinde ekran kartı daha önemli bir parça.
Ayrıca olay sadece yetmesi değil. Teknoloji geliştikçe daha güçlü ve daha çok çekirdekli işlemciler çıkıyor. Bu çok normal.

Asıl soru, neden daha güçlü 4 çekirdek değil de 8-10 tane çekirdek koyuluyor olmalı.
Çünkü çekirdeklerin bir sınırı var. Öyle hadi bu çok güçlü olsun deyince olmuyor. Onun için çok uzun bir araştırma ve mühendislik gerek.

Yeni nesil işlemcilerde bile, pentium, i3 gibi işlemciler üretildiği sürece 4 çekirdekliler daha bitmez.
Kaldı ki çekirdek miktarından öte, işlemcilerin hangi amaçlarda ne kadarının kullanıldığı bile muallaktadır.
8 çekirdekli bir AMD işlemci kullanan bir vatandaş, 4 çekirdekli i5 sistemden yeteli performansı alınca, AMD düşmanı bile olmuştur :D Forumlarda sıklıkla görebilirsiniz.
10 sene önceki teknoloji olan ve hala iş bilgisayarımda kullanmakta olduğum QX işlemciler ile, günümüz modern işlemcilerin benchmark testleri incelendiğinde, çekirdek başı işlem gücünün farkının çok ta fazla olmadığı görülecektir.

Hocam iyi bilgilisiniz ama çok eskisiniz. Ve maalesef bu modern teknolojiye uyum sağlamanızı pek çok yönden etkiliyor. İnternette i5 stuttering diye yazarsanız bulursunuz.
@SÜREKLİ DİZİ ANNECİ HERİF çözünürlük, FPS.

Yeni nesil işlemcilerde bile, pentium, i3 gibi işlemciler üretildiği sürece 4 çekirdekliler daha bitmez.
Kaldı ki çekirdek miktarından öte, işlemcilerin hangi amaçlarda ne kadarının kullanıldığı bile muallaktadır.
8 çekirdekli bir AMD işlemci kullanan bir vatandaş, 4 çekirdekli i5 sistemden yeteli performansı alınca, AMD düşmanı bile olmuştur :D Forumlarda sıklıkla görebilirsiniz.
10 sene önceki teknoloji olan ve hala iş bilgisayarımda kullanmakta olduğum QX işlemciler ile, günümüz modern işlemcilerin benchmark testleri incelendiğinde, çekirdek başı işlem gücünün farkının çok ta fazla olmadığı görülecektir.

Hocam, şimdi QX serisi sonuçta boru değil :D günümüzdeki muadilini almak için 7 bin TL gibi bir ücret vermemiz gerekiyor.

Bahsedilen tek çekirdek başına koyulabilecek maksimum güç de gelişen teknoloji ile artıyor. Benim önceki mesajımda bahsettiğim buydu. Ama ego mu diyelim, pazarlama stratejisi mi, düşük seviye hariç 4 çekirdekli işlemci kalmayacağını tahmin ediyorum sizin gibi. Bu söylediklerim teknik ihtiyaç dışı olanlar tabii ki.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı