4 GB RAM'in 2,94 GB'Ti kullanılabilir olarak görünüyor

Legacysystem

Hectopat
Merhaba dostlar,

Daha önce böyle birçok konu açıldı ama hiçbir şekilde çözüm bulamadığım için bu konuyu açıyorum.

Anakartım Foxconn P4M9007MB-8RS2h, anakartın özelliklerinde 4 GB destekliyor görünse de chipset limiti olarak en fazla 3327 MB yani 3,25 GB desteklediğini biliyorum. 3,25 kullanılabilir olsa zaten bir sorun yok. Onboard olarak yanı harici ekran kartı takmadan kullandığımda 3,19 GB kullanılabilir RAM belleğe ulaşabiliyorum, Onboard'a dahili bellek ayarlandığı için 3,19 GB görünüyor, ben en düşük ayar olan 64 MB'a alıyorum onda bir sorun yok da, harici ekran kartı takınca 2,94 GB kullanılabilir görünüyor ve ne yaptıysam bir çözüm bulamadım maalesef. Baştan Windows kurdum, MSConfig'teki maksimum bellek ayarını yaptım, BIOS güncelledim, RAM değiştirdim slotların yerini değiştirdim, farklı ekran kartı taktım vs. vs. Google'da yazan her şeyi denedim ama olmuyor. BIOS'ta da Memory remapping ayarı falan yok maalesef. Harici ekran kartı takınca 2, 94'ten 1 KB bile yukarı çıkmıyor. Chipset limiti olan 3,25 GB'a nasıl ulaşabilirim, benzer sorunu yaşadığı halde çözebilen bir arkadaş yardımcı olabilirse sevinirim. BIOS ve CPU-Z'de 4 GB olarak görünmesine rağmen, Windows'un bu yazılımsal sorununu bir türlü aşamadım. Yardımcı olabilecek arkadaşlara da şimdiden teşekkür ederim.
Not: 64-bit işletim sistemi kullanıyorum. Sorun 32 Bit kullanmamdan falan da kaynaklı değil yani, onu da belirteyim.

1693302284733.png

1693302314677.png

1693302329157.png

1693302358407.png

Dosya Ekleri

• 1693302339806.png
    1693302339806.png
    172 KB · Görüntüleme: 39
Merhaba dostlar,

Daha önce böyle birçok konu açıldı ama hiçbir şekilde çözüm bulamadığım için bu konuyu açıyorum.

Anakartım Foxconn P4M9007MB-8RS2h, anakartın özelliklerinde 4 GB destekliyor görünse de chipset limiti olarak en fazla 3327 MB yani 3,25 GB desteklediğini biliyorum. 3,25 kullanılabilir olsa zaten bir sorun yok. Onboard olarak yanı harici ekran kartı takmadan kullandığımda 3,19 GB kullanılabilir RAM belleğe ulaşabiliyorum, Onboard'a dahili bellek ayarlandığı için 3,19 GB görünüyor, ben en düşük ayar olan 64 MB'a alıyorum onda bir sorun yok da, harici ekran kartı takınca 2,94 GB kullanılabilir görünüyor ve ne yaptıysam bir çözüm bulamadım maalesef. Baştan Windows kurdum, MSConfig'teki maksimum bellek ayarını yaptım, BIOS güncelledim, RAM değiştirdim slotların yerini değiştirdim, farklı ekran kartı taktım vs. vs. Google'da yazan her şeyi denedim ama olmuyor. BIOS'ta da Memory remapping ayarı falan yok maalesef. Harici ekran kartı takınca 2, 94'ten 1 KB bile yukarı çıkmıyor. Chipset limiti olan 3,25 GB'a nasıl ulaşabilirim, benzer sorunu yaşadığı halde çözebilen bir arkadaş yardımcı olabilirse sevinirim. BIOS ve CPU-Z'de 4 GB olarak görünmesine rağmen, Windows'un bu yazılımsal sorununu bir türlü aşamadım. Yardımcı olabilecek arkadaşlara da şimdiden teşekkür ederim.
Not: 64-bit işletim sistemi kullanıyorum. Sorun 32 Bit kullanmamdan falan da kaynaklı değil yani, onu da belirteyim.

Eki Görüntüle 1922237

Eki Görüntüle 1922238

Eki Görüntüle 1922239

Eki Görüntüle 1922242

Sorunun yazılımsal olduğunu düşünmüyorum. Ama bakacak olursak sizin o 200 MB'ı kullanmanız bir işe yaramaz.

Sorunun yazılımsal olduğunu düşünmüyorum. Ama bakacak olursak sizin o 200 MB'ı kullanmanız bir işe yaramaz.
Evrak işleriyle uğraştığımdan çok lazım oluyor, kullandığım program fiziksel belleği çok tüketiyor. Aynı anda 2 dosya dahi açamıyorum bu RAM ile. Harici ekran kartını çıkarıp dahili ile 3,19 GB kullandığımda 2,94'e nazaran çok fark ediyor o yüzden. Az gibi gelebilir ama işlevsel benim için. Fiziksel belleğin %90'la kullanılması ile %100'le kullanılması arasında çok fark var, 2,94'te donuyor bilgisayar komple. 3,19'da o sıkıntıyı yaşamıyorum rahatça çalışabiliyorum.

Evrak işleriyle uğraştığımdan çok lazım oluyor, kullandığım program fiziksel belleği çok tüketiyor. Aynı anda 2 dosya dahi açamıyorum bu RAM ile. Harici ekran kartını çıkarıp dahili ile 3,19 GB kullandığımda 2, 94'e nazaran çok fark ediyor o yüzden. Az gibi gelebilir ama işlevsel benim için. Fiziksel belleğin %90'la kullanılması ile %100'le kullanılması arasında çok fark var, 2, 94'te donuyor bilgisayar komple. 3, 19'da o sıkıntıyı yaşamıyorum rahatça çalışabiliyorum.

Hocam o zaman sorun başkadır 200 MB RAM ne olursa olsun büyük fark yaratmaz.

Merhaba dostlar,

Eki Görüntüle 1922237

Eki Görüntüle 1922238

Eki Görüntüle 1922239

Eki Görüntüle 1922242

Hocam RAM ekleme şansınız varsa en kötü ihtimalle 2 veya 4 GB eklerseniz rahatlarsınız.
Bütçeniz azsa 2.el sitelerinden sağlam bulursanız alabilirsiniz üstüne bir de pazarlık yapabilirseniz çok iyi olur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı