4 pinli fan ve 3 pinli fana aynı soketten hız kontrolü yapmak

Rutheniu

Decapat
Makaleler
5
Toplayacağım kasa için kafa patlattığım bir konu var. Şimdi almak istediğim anakart f/p ürünü olan malumunuz Gigabyte B450M SH2 üzerinde 1 adet Cpu_fan ve 1 adet System_fan1 portu var. Alacağım kasa ise Sharkoon TG5 üzerinde 4 adet 3 pinli fan mevcut. Ben bu fanları anakart üzerinden ayarlamak istiyorum bunun için System_fan1 portunu DC modu (3 pinli olduğundan dolayı) ile kullanacağım ve fan çoklayıcısı takacağım. Buraya kadar sıkıntı yok lakin ben ileride sıvı soğutma kullanmayı düşünüyorum işlemcimde, pompanın 4 pin güç girişi ile sıvı soğutma fanlarının 4 pin güç girişini çoklayıcı ile Cpu_fan1 portuna yapabilir miyim? Çünkü yanlış bilmiyorsam pompanın hep %100 çalışması gerekiyor ve fanların hız kontrolü yapılabilmesi lazım fakat böyle yaparsam hepsi (pompa + fanlar) tek fan gibi algılanacak böylece pompa tam verimde çalışamayacak. Pompayı Cpu_fan1'e , sıvı soğutmanın fanlarını ise Sys_fan1'e taktığım çoklayıcıya takarsam bu sefer de Sys_fan1 DC modunda olduğu için 4 pinli PWM sıvı soğutma fanlarını kontrol edemeyeceğim.

- 3 pinli kasa fanları ile 4 pinli sıvı soğutma fanlarını ( illa sıvı soğutma için olmasına gerek yok herhangi bir 4 pinli fan olabilir) aynı sokete bağlasam hız ayarı yapabilir miyim?
- Hayır ise pompanın 4 pin güç girişini ve 4 pin girişli fanları Cpu_fan1 portuna bağlamak mantıklı mı ?
- Değil ise bu sorunları yaşamamak ve anakarttan tüm fan hızlarını kontrol edebilmek için aynı fiyatlarda f/p B450 chipset ama 1x Cpu_fan 2x Sys_fan girişli bir anakart alıp Sys_fan girişlerinden birini 3 pin (DC) diğerini 4 pin (PWM) kontrollü olarak mı kullanmalıyım?

Alternatif anakart : Asrock B450M-HDV bu anakartta Cpu ve Sys_fan dışında water pump için ek 4 pin girişi var derdimi çözüyor fakat Gigabyte ile karşılaştırınca bunu almak daha mı mantıklı bilmiyorum.

Önerilere ve yardımlara açığım bütçem max 500 TL.
NOT: Sıvı soğutma olması şart da değil gelicekte kasama 4 pinli fan eklersem Cpu_fan portuna ilişmeden Sys_fan1 portundan tüm fanlarımı (3 pin ve 4 pinli) anakart üstünden otomatik olarak ayarlamak istiyorum.
Benim açtığım konular neden takılmıyor :( 3 saattir gelen giden yok

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı