Rutheniu
Decapat
- Makaleler
- 5
Toplayacağım kasa için kafa patlattığım bir konu var. Şimdi almak istediğim anakart f/p ürünü olan malumunuz Gigabyte B450M SH2 üzerinde 1 adet Cpu_fan ve 1 adet System_fan1 portu var. Alacağım kasa ise Sharkoon TG5 üzerinde 4 adet 3 pinli fan mevcut. Ben bu fanları anakart üzerinden ayarlamak istiyorum bunun için System_fan1 portunu DC modu (3 pinli olduğundan dolayı) ile kullanacağım ve fan çoklayıcısı takacağım. Buraya kadar sıkıntı yok lakin ben ileride sıvı soğutma kullanmayı düşünüyorum işlemcimde, pompanın 4 pin güç girişi ile sıvı soğutma fanlarının 4 pin güç girişini çoklayıcı ile Cpu_fan1 portuna yapabilir miyim? Çünkü yanlış bilmiyorsam pompanın hep %100 çalışması gerekiyor ve fanların hız kontrolü yapılabilmesi lazım fakat böyle yaparsam hepsi (pompa + fanlar) tek fan gibi algılanacak böylece pompa tam verimde çalışamayacak. Pompayı Cpu_fan1'e , sıvı soğutmanın fanlarını ise Sys_fan1'e taktığım çoklayıcıya takarsam bu sefer de Sys_fan1 DC modunda olduğu için 4 pinli PWM sıvı soğutma fanlarını kontrol edemeyeceğim.
- 3 pinli kasa fanları ile 4 pinli sıvı soğutma fanlarını ( illa sıvı soğutma için olmasına gerek yok herhangi bir 4 pinli fan olabilir) aynı sokete bağlasam hız ayarı yapabilir miyim?
- Hayır ise pompanın 4 pin güç girişini ve 4 pin girişli fanları Cpu_fan1 portuna bağlamak mantıklı mı ?
- Değil ise bu sorunları yaşamamak ve anakarttan tüm fan hızlarını kontrol edebilmek için aynı fiyatlarda f/p B450 chipset ama 1x Cpu_fan 2x Sys_fan girişli bir anakart alıp Sys_fan girişlerinden birini 3 pin (DC) diğerini 4 pin (PWM) kontrollü olarak mı kullanmalıyım?
Alternatif anakart : Asrock B450M-HDV bu anakartta Cpu ve Sys_fan dışında water pump için ek 4 pin girişi var derdimi çözüyor fakat Gigabyte ile karşılaştırınca bunu almak daha mı mantıklı bilmiyorum.
Önerilere ve yardımlara açığım bütçem max 500 TL.
NOT: Sıvı soğutma olması şart da değil gelicekte kasama 4 pinli fan eklersem Cpu_fan portuna ilişmeden Sys_fan1 portundan tüm fanlarımı (3 pin ve 4 pinli) anakart üstünden otomatik olarak ayarlamak istiyorum.
Benim açtığım konular neden takılmıyor
3 saattir gelen giden yok
- 3 pinli kasa fanları ile 4 pinli sıvı soğutma fanlarını ( illa sıvı soğutma için olmasına gerek yok herhangi bir 4 pinli fan olabilir) aynı sokete bağlasam hız ayarı yapabilir miyim?
- Hayır ise pompanın 4 pin güç girişini ve 4 pin girişli fanları Cpu_fan1 portuna bağlamak mantıklı mı ?
- Değil ise bu sorunları yaşamamak ve anakarttan tüm fan hızlarını kontrol edebilmek için aynı fiyatlarda f/p B450 chipset ama 1x Cpu_fan 2x Sys_fan girişli bir anakart alıp Sys_fan girişlerinden birini 3 pin (DC) diğerini 4 pin (PWM) kontrollü olarak mı kullanmalıyım?
Alternatif anakart : Asrock B450M-HDV bu anakartta Cpu ve Sys_fan dışında water pump için ek 4 pin girişi var derdimi çözüyor fakat Gigabyte ile karşılaştırınca bunu almak daha mı mantıklı bilmiyorum.
Önerilere ve yardımlara açığım bütçem max 500 TL.
NOT: Sıvı soğutma olması şart da değil gelicekte kasama 4 pinli fan eklersem Cpu_fan portuna ilişmeden Sys_fan1 portundan tüm fanlarımı (3 pin ve 4 pinli) anakart üstünden otomatik olarak ayarlamak istiyorum.
Benim açtığım konular neden takılmıyor
Son düzenleme: