4000 TL'ye G-SYNC 240 Hz Monitör Önerisi

Bütçe
4000-4500 TL
Makaleler
1
Merhaba,

BenQ Zowie marka 240 Hz monitör almak istiyorum. Sistemim kabaca Ryzen 5 5600X ve RTX 3070'ten oluşmakta. 1080p'de genellikle düşük grafiklerde oyun oynuyorum. BenQ Zowie modellerine baktığımda tam bir karmaşa mevcut. XL2746S modeli FreeSync destekliyor, eski olan XL2740 modeli ise G-SYNC destekliyor ancak bu sefer DyAc/+ desteği yok. Düzgünce bu konuları tartışan ve detay veren de bir kaynak bulamadığımdan danışmak istedim. 240 Hz, ortalama 4-4,5 bin arası Native G-SYNC ve beraberinde DyAc/+ gibi yenilikçi teknolojiler barındıran bir monitör bakmaktayım, başka önerileriniz olursa da değerlendirebilirim.
NOT: Native G-SYNC ile FreeSync bir monitörde 'G-SYNC' açma arasında fark varmış. Belirtmek istedim.

Selamlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Amaç rekabetçi oyunlar ise g-sync pek ihtiyaç duyacağını sanmıyorum. Hikaye oyunları tarzı oyunlar oynayacaksan renkleri BenQ'ya nazaran daha canlı veren asus modellerine bakabilirsin.

Burada görüldüğü üzere Nvidia'nın onayını alan G-sync monitörler mevcut. Piyasada çok farklı fiyatlara 240hz monitör bulunabiliyor ancak bunların ne kadarının daha verimli olduğu tartışılır. Benim asıl sorum mesaj değiştirilmeden önce Dyac/+ ve G-sync arasında bulunan bu karmaşanın açıklanmamış olmasıydı. 0.5ms GTG oranı olan 240hz vaad eden bir monitör FreeSync üzerinden G-Sync desteği verdiğinde %100 kayıpsız olamıyor. Hatta çalışıp çalışmaması ihtimallere kalıyor. Bu konuda hem aydınlanmak hem de en iyi seçimi yapmak istiyorum. PC'lerimiz iyi donanımlara sahip olsa da görüntüyü ve impulsif refleksi sağlayacağımız yegane donanım monitör oluyor. Asıl korkum ise ciddi bir ücret ödeyip görüntüde yırtılma yaşamak ya da Dyac/+ seçmediğim için pişman olmak. Öneri yapan arkadaşa da önerisi için teşekkür ederim lakin mevzu daha derin :)

Not: Renk, çözünürlük ve benzeri şekilde kalite odaklı görüntü özellikleri, hız ve akıcılıktan sonraki seçimlerim. Hatta kalite çok önemli bile değil.

Dosya Ekleri

• 20210109_031423.jpg
    20210109_031423.jpg
    131,8 KB · Görüntüleme: 94
Açıkçası 280Hz için G-Sync bence çok gerekli değil. Çünkü gecikmeye neden oluyor. Çok uzun bir araştırma sonrası arkadaşıma aldırdığım monitörü sana da tavsiye ediyorum. Gönül rahatlığı ile alabilirsin. Gerçekten yabancı forumlarda da çok beğenilen bir model.

Aynı zamanda 2019 yılının en iyi monitörlerinden olan 27GL850'yi de tavsiye ederim. Bu 27 inch 2k 144Hz olan bir model.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

TN ve rekabetçi monitör kategorisi için de Benq Zowie XL2546 ve ASUS ROG STRIX XG248Q öneririm.

Son düzenleme:
Sync teknolojilerini aktifleştirmek input lag’ı arttırıyor, bu nedenle rekabetçi oyunlar için Gsync-Freesync önerilmiyor zaten. Adamlar RTX 2080 Ti kartla bile CS:GO’da Low ayarlarda oynuyor, grafikler bu kadar önemsizken input lag'ı arttırmak yerine yırtılmaları tercih ediyorlar.

Gsync konusunda ise, sadece Gsync ve Gsync açabildiğiniz Freesync monitörler yok, Gsync'in bile kendi içinde 3 türü var. Sizin attığınız BENQ modelleri zaten yazdığı gibi Gsync compatible olanlar. Bunların içindeki modülü bile Nvidia üretmiyor, üretici marka koyuyor, Nvidia da uyumluluk verdiğini belirtiyor. Yani Gsync'in en alt seviyesi compatible modeller. Bir de sizin yazdığınız Native olan Gsync ve Gsync Ultimate var. Gsync ve Ultimate olanların içindeki sync modülünü bizzat Nvidia üretiyor, bu yüzden de daha pahalı oluyor zaten bu modeller. Ultimate olanın farkı HDR desteğinin daha gelişmiş olması. Kafa karışıklığını gidermek adına bir sıralama yaparsak Gsync Ultimate > Gsync > Freesync (Gsync Compatible - Nvidia onayı var) > Freesync (ayarlardan Gsync açılabiliyor ama Nvidia onayı yok) > Sync olmayan şeklinde gidiyor modeller. O açıdan sizin attıklarınız da aslında Freesync olup Nvidia'nın onay verdiği modeller, Native Gsync değil hiçbiri. Bende yukarıdaki arkadaşın attığı VG259QM modeli var, monitörün ayağında bile Gsync yazıyor halbuki Freesync ama Gsync compatible bir monitör. Native olanlar veya Ultimate olanlar daha sınırlı sayıda monitörler.

Yüksek FPS rekabetçi oyunlarda G-sync ve FreeSync tavsiye edilmiyor. Bizzat ben de denedim ve input lag artıyor. Ayrıca 24 inç üzeri de aynı şekilde. Bence 24 inç olan input lag değeri düşük Benq alınabilir.

TN ve rekabetçi monitör kategorisi için de Benq Zowie XL2546 ve ASUS ROG STRIX XG248Q öneririm.
XL2546K yazacaktım, yanlışlıkla XL2546 yazmışım. K olan yeni model.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı