4070 Super'den 7900 XTX'e geçilir mi?

KıvançP

Megapat
Daha fazla  
Herkese merhaba.
Dün itibarıyla İtopya'dan almış ve birkaç parçasını özelleştirmiş olduğum hazır sistemim elime ulaştı.
Ekran kartını montajlayıp sistemi kullanmaya başladım.
Aldığım sistem şu şekilde;
ASUS Prime B650M-K
AMD R5 7500F.
ASUS Dual Force RTX 4070 Super eve white OC.
Corsair 1TB Gen4 M.2 SSD.
Corsair Vengeance 1x16 GB 5200MHz CL40.
Corsair iCUE 3000D airflow 750W.

Ayrıca Cooler Master Hyper 212 Halo white kule tip soğutucu aldım, firma ekran kartı gibi bu parçayı da montajlamadan(güvenlik sebebiyle) yollamış.
Ben de üzerindeki stok fan kış ayında idare eder, akabinde su soğutucu satın alıp takarım(7900'e kule tip yetmeyebilir ayrıca) bunu da kutudan çıkarmadan sıfır olarak satarım diyerek montajlamadım.

Bugün Patriot Viper Extreme 5 2x16 GB DDR5 6400MHz CL32 RAM sipariş ettim.

Size sorum şu olacak.
Öncelikle ekran kartımı takaslayarak veya satarak 7900XTX'e geçmek istiyorum.
24 GB bellek ve 384bit veriyolu, 4070'e göre farkını uzun vadede kendini belli edecektir diye düşünüyorum.

Araştırdığıma göre bazı yorumlarda 750W, 7900 için yeterli kimi yorumda yetersiz denmiş.
Sizce Cooler Master gibi kaliteli bir markanın kasasında bulunan güç kaynağı yeterli gelir mi yoksa ekstradan 1000W 80+ bir güç kaynağı almak zorunluluğu doğar mı?

İleride, 7500F'i yüksek ihtimal darboğaz yapacağından dolayı yükseltme yoluna gidebilirim.
Şu an aciliyet(keyfe keder bir aciliyet) ekran kartı değişimi ve güç kaynağı sorunsalı.
Çok uzun yıllar beni oyunlarda rahat şekilde ve 4K çözünürlükte tüm ayarlar en üstte oynatsın istiyorum.
4070s şu an bunları birkaç oyun dışında yapıyor lakin birkaç sene sonra yetersiz kaldığında 7900'ün hala yeterli olacağını düşünüyorum.

*Kullanmakta olduğum monitör, Samsung'un 28” 4K 60Hz ilk sanırım TN panele sahip, 9-10 sene önce topladığım kasayla almış olduğum eski bir monitörü. Zamanı geldiğinde onu da değiştirmek istiyorum.

Yorumlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni kartlarda öyle bir sorun yok hocam. RX580 gibi kartlarda oluyor o. Ama bütçe çıkıyorsa neden olmasın.
yok mu?RX 7700 XT WattMan hataları veriyor sadece gülüyorum

daha istiyosan atarım

7900XTX'i 850W bir güç kaynağı ile kullanıyorum ve overclock ile maksimum 430W lakin ani artışlar ile 500W ve üstü çektiği oldu ama stok hali ile en fazla 375W bir güç tüketimi var. Sizin belirtmiş olduğunuz kullanım durumuna göre memnun edecektir, şuana kadar 4K 60 FPS ham performansının yetersiz kaldığı bir durum hiç yaşamadım.

Sahip olduğu donanım ile özellikle yüksek VRAM kapasitesi 4K çözünürlükte kendisini hissettiriyor. Sorunuz veya test etmemi istediğiniz bir durum var ise denerim.

Ham performans sanıldığı kadar anlam ifade etseydi AMD'nin satışları çok iyi olurdu ve üst seviye kart çıkarmaya devam ederdi ancak bu pazardan çekilmeyi tercih edip giriş ve orta seviyeye yönelmeye karar verdiler.

Teorik olarak VRAM özellikle çözünürlük arttıkça büyük anlam ifade ediyor ancak stabillik, yan teknolojiler, sürücü tutarlılığı gibi durumlar yönelimi etkiliyor. Evet AMD'nin 7000 serisiyle birlikte bir sürücü gelişimi sağladığı görülüyor ama tamamen düzeldi mi? Hayır.

He bu tür konulara sistemdeki birden fazla etmen üzerinden bakılması gerektiğini söyleyenler gelebiliyor ama kimse tak-çalıştır bir parça için her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmek zorunda değil.

Intel hariç her iki üreticinin kartlarını kullanmış birisi olarak bir AMD kartının nesil ve devasa bir fark yoksa Nvidia yerine tercih edilmesini aşırı anlamlı bulamıyorum.

Ham performans sanıldığı kadar anlam ifade etseydi AMD'nin satışları çok iyi olurdu ve üst seviye kart çıkarmaya devam ederdi ancak bu pazardan çekilmeyi tercih edip giriş ve orta seviyeye yönelmeye karar verdiler.

Teorik olarak VRAM özellikle çözünürlük arttıkça büyük anlam ifade ediyor ancak stabillik, yan teknolojiler, sürücü tutarlılığı gibi durumlar yönelimi etkiliyor. Evet AMD'nin 7000 serisiyle birlikte bir sürücü gelişimi sağladığı görülüyor ama tamamen düzeldi mi? Hayır.

He bu tür konulara sistemdeki birden fazla etmen üzerinden bakılması gerektiğini söyleyenler gelebiliyor ama kimse tak-çalıştır bir parça için her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmek zorunda değil.

Intel hariç her iki üreticinin kartlarını kullanmış birisi olarak bir AMD kartının nesil ve devasa bir fark yoksa NVIDIA yerine tercih edilmesini aşırı anlamlı bulamıyorum.

Hocam katılmakla beraber. Benim arkadasım AMD'ye geçti. Herif hiçbir şeyden anlamaz etmez. Tak çalıştır kafasında fakat AMD'ye gecti. Sürekli WattMan hatası aldı ve çok pişman oldu. Şimdi bu arkadaşa ne diyebilirsin. Günün sonunda abi oyun oynuycaktık. Neden ben ugraşıyorum ki diyor.

yok mu?RX 7700 XT WattMan hataları veriyor sadece gülüyorum

daha istiyosan atarım
Tamamen düzelmedi ama epey azaldı. Yakın zamanda gelecek güncellemelerle de yok denecek seviyeye düşürürler bence.

RTX 4070 S aslında 4k bir ekran kartı değil. Ancak DLLS ile ciddi farklar yaratabilir. 7900 XTX tam bir güç canavarı; hem peformans olarak, hem güç tüketimi olarak! Ben de ilk olarak 7900XTX satın almayı düşünüyordum, ama hem fiyatı, hem güç tüketimi (özellikle anlık power spikelar) olarak daha avantajlı olan 7900XT'yi satın aldım. 750W PSU 'nun 7900 XTX için yeterli geleceğini sanmıyorum; hele PSU'nuzda VGA PCI'larınızdan yalnızca iki adet mevcut ise çok riskli bir seçenek olacaktır. Bence bu nesil için ekran kartı yükseltme seçeneğini pas geçin, yeni kartlar tanıtılsın, fiyatları bir sene içinde rayına otursun, tekrar düşünürsünüz.

4080s in satış fiyatı, xtx’ in üzerinde ve performans testlerinde dlss açılmadığında geride kalıyor.

Yazılım konusunda intel’ in daha sorunsuz olduğunu bilmek kafa rahatlatıyor ve 4070s’ in üstünde performans alacağım diye, yaşayacağım sorundan ötürü hiç oyun oynayamayıp adeta “pirince giderken bulgurdan da olmak” istemiyorum.

Seneye yeni kartlar tanıtıldığında, bu sefer de xtx in sıfırı kalmayıp yeni kartlar zamlı rakamlarla satışa başlarsa diye endişe ediyorum.

Aldığım ram ler bile eveli gün 3650₺ iken yaşadığım kararsızlık yüzünden bugün 4000₺ gibi yüzde 10 lık zamlanmış fiyattan satın almak durumunda kaldım.

Güç kaynağı konusunda internette xigmatek, coolermaster, fps, msi veya bilindik başka markaların sarı sitede 3000-3500₺ rakamlara 1000-1200w 80+ bronz/gold arası modelleri var.
Bu modeller sahte mi değil mi emin olamıyorum, sıfır rakamları ise en az 2 kat pahalıya satılıyor.
Bildiğiniz güvenilir 2. El psu satan firmalar varsa sarı sitede, tavsiyenizi rica ediyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı