4K gerekli mi?

17896

Megapat
Hiç deneyimlemediğim için soruyorum. 4K çözünürlüğünün görüntü kalitesi dışında ne gibi bir avantajı var? Testlerde gördüm, küçük monitörlerde masaüstü simgeleri küçük ve yazılar okunamaz hale geliyor.

Ultra wide monitörleri biliyorsunuzdur, oyunlarda daha fazla alan gösteriyor.

Bir oyunda 1080P monitör ile 4K monitörü karşılaştırırsak 4K olan monitör daha fazla mı alan gösteriyor, yoksa hiçbir fark yok mu? Öyleyse Ultra wide denilen monitörler nasıl yapıyor bu işi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hiç deneyimlemediğim için soruyorum. 4K çözünürlüğünün görüntü kalitesi dışında ne gibi bir avantajı var? Testlerde gördüm, küçük monitörlerde masaüstü simgeleri küçük ve yazılar okunamaz hale geliyor.

Ultra wide monitörleri biliyorsunuzdur, oyunlarda daha fazla alan gösteriyor.

Bir oyunda 1080P monitör ile 4K monitörü karşılaştırırsak 4K olan monitör daha fazla mı alan gösteriyor, yoksa hiçbir fark yok mu? Öyleyse Ultra wide denilen monitörler nasıl yapıyor bu işi?
Ekran kartı olarak da oyun için zorladığı aşırı maliyeti var ve hayır; daha büyük göstermez, daha net gösterir.
4K için minimum 27-28 veya 31,5 inch olmalı. Zaten hiç 24 inch 4K görmedim. 24 inch'de 2K bile karınca duası gibi.
Bence şu zamanda gereksiz, kalite isterim derseniz 2K'ya yönelebilirsiniz.

Son düzenleme:
Bana sorarsanız 4K için çok erken. Çünkü 2080 Ti bile çoğu oyunda sabit 60 FPS veremiyor. Tahminimce 4 sene sonra yavaş yavaş 4K çözünürlüğe geçmiş olacağız.
4k sistemler araba fiyatından farksız olacak 4-5 yıla. Almayacağımız için kafamız rahat :)

Yazıların ve simgelerin boyutları normalde 1080p'ye göre ayarlandığı için küçük gözüküyor fakat ölçeklendirme ayarı ile normal hale getirilebiliyor. 4K sistemler gitgide yaygınlaşmaya başladığında artık yeni programları filan 1080p yerine 4K'ya göre dizayn etmeye başlayacaklardır.

Avantaj konusuna gelirsek görüntü kalitesi dışında bir fark yok. Yalnız görüntü kalitesi daha düşük çözünürlüklere kıyasla gerçekten çok daha iyi, çok daha keskin. Görüntü oranı 16:9 olduğu için 1920x1080 ve 2560x1440 monitörler ile aynı alanı gösteriyor. Daha fazla alan görmek istiyorsanız görüntü oranı daha büyük monitörlere bakmanız gerekiyor: 18:9, 21:9 gibi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı