4x4 GB vs 2x8 GB RAM

Donanım Haber'den birisi tek kanal RAM ile çift kanal RAM'in oyunlardaki performans farklarını ölçmek adına bir test yapmış.
Screenshot_2017-09-03-18-20-09-1.png
Sonuç ortada. Gözle görülür bir fark değil neredeyse hiç fark yok. "Max fps" farkının fazla olduğu yerler, teste başlarken oyun içindeki fps değerlerine göre çok uçuk bir değer çıkar. Resimde de göründüğü gibi Far Cry 2 de ortalama fps 60 iken max fps 180. Teste başlarken siyah ekranda hiç bir grafik yokken baslar. Sonradan grafikler yüklenince fps normale döner. Bu süre yaklaşık 1 saniye sürer yani max fps ye degil, min fps ve avg (ortalama) fps yi dikkate almak gerekir.

G4600'ün gerçekten GTX 1060'ı besleyebileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ryzen 3 serisine bakın derim.

İşlemci ileride değişir önemli olan ekran kartını şuan maksimum bütçe ile alabilmem.

Hocam 1.400-1.500TL civarına Teknobiyotik Ryzen 5+B350 Anakart+RAM bundle var, öneririm.

Teşekkür ederim ancak birikmiş param yok. Ayrıca esktra bi bütçede ayırmak istemiyorum kendimi yormadan parça parça alırım. Süreceği maksimum 5 ay yani. Ocak gibi sistem çalışır halde olur heralde.

Parçaları tek tek almanızın hiçbir anlamı yok. Bütçenizi ayarlayarak tek seferde almanızı öneririm. Hem daha orantılı bir sistem olur. Hem de garanti süresini boşa harcamamış olursunuz.

O şekilde alabileceğimi hiç sanmıyorum. Elimde olmazsa başka şeylere ayırabilirim. Parça parça almak zorundayım maalesef.

4x4'ün hiçbir getirisi yok. Quad mı çalıştıracak sanıyorsunuz? Hayır çalıştırmayacak. 2 tane taksanda çift kanal çalıştırır, 2 tane takarsan da. Boşuna slotlarını doldurma

İşte bende onu soruyorum. Quad'ın bir avantajı olmayacak ise Dual yapabilirim yani.

Donanım Haber'den birisi tek kanal RAM ile çift kanal RAM'in oyunlardaki performans farklarını ölçmek adına bir test yapmış.Eki Görüntüle 257568Sonuç ortada. Gözle görülür bir fark değil neredeyse hiç fark yok. "Max fps" farkının fazla olduğu yerler, teste başlarken oyun içindeki fps değerlerine göre çok uçuk bir değer çıkar. Resimde de göründüğü gibi Far Cry 2 de ortalama fps 60 iken max fps 180. Teste başlarken siyah ekranda hiç bir grafik yokken baslar. Sonradan grafikler yüklenince fps normale döner. Bu süre yaklaşık 1 saniye sürer yani max fps ye degil, min fps ve avg (ortalama) fps yi dikkate almak gerekir.

Görsel için teşekkür ederim. Önemli olan avg. ve min. e bakıyorum. Değerler güzel gibi zaten yüksek bir beklentim yok. Dual ile Tek slot arasında günlük kullanımda pek fark yok gibi.

4 slot için anakart değiştirmene gerek yok önce tek 8 al daha sonra aynısından ikincisini alırsın. Toplamda 16 GB sana uzun yıllar yeter. Sistemin Ryzen değilse frekansın pek önemi olmaz. Ha 2133 ha 2666 MHz almışsın arasında farkı pek farkedemezsin. Şimdiki anakartların 8. nesili destekleyeceğinden pek emin değilim. H110 için daha sonra en fazla i7 7700 alabilirsin. 7700K'da alırsın da H110 ile overclock yapamayacağın için gerek yok. Ryzen alıp sistemi geliştiririm diyorsan düşük bütçeye B350 ile X4 950 ya da A8 9600 APU alabilirsin. RAM frekansını o zaman yüksek tutmanda fayda var.

AMD 7th Gen Athlon™ X4 950 3.5GHz 2MB Cache AM4 İşlemci - AD950XAGABBOX - Bilgisayar Bileşenleri

AMD 7th Gen A8-9600 APU 3.1GHz 2MB Cache R7 GPU AM4 İşlemci - AD9600AGABBOX - Bilgisayar Bileşenleri

ASUS PRIME B350M-K AM4 DDR4 SES GLAN VGA SATA3 USB3.1 MATX En Uygun Fiyatlarla Bilisimport.com'da

Son düzenleme:
2x8GB 2666MHz öneririm
Farklı oyunları aynı sistemde single, dual ve quad channel olarak denemişler.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ayrıca ilk rami şimdi alıp ikinciyi sonra almak diye bir şey olmaz hocam. İleride aynı modeli bulabilecek misin bakalım? Farklı marka veya farklı model ram takman uyumsuzluk sorunları çıkartabilir. En iyi ihtimalle performans kaybedersin, en kötü ihtimalle iki farklı rami beraber kullanamazsın.

Diyelim ki aynı markanın aynı modelini bulup aldın, yine de farklı zamanlarda üretildikleri için uyumsuzluk sorunları çıkartabilirler. Fabrikanın üretim hattındaki ufak bir değişiklik veya firmware'ların farklı versiyonda olması vs. ram performansını etkileyebilir. Zaten bu sebeple ramler 2'li veya 4'lü paketler halinde satılır. Aynı üretim hattından aynı gün arka arkaya çıkmış ürünleri tek paket yapıp satıyorlar ki dual channel çalışırken sorun çıkmasın.

2x8GB 2666MHz öneririm
Farklı oyunları aynı sistemde single, dual ve quad channel olarak denemişler.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ayrıca ilk rami şimdi alıp ikinciyi sonra almak diye bir şey olmaz hocam. İleride aynı modeli bulabilecek misin bakalım? Farklı marka veya farklı model ram takman uyumsuzluk sorunları çıkartabilir. En iyi ihtimalle performans kaybedersin, en kötü ihtimalle iki farklı rami beraber kullanamazsın.

Diyelim ki aynı markanın aynı modelini bulup aldın, yine de farklı zamanlarda üretildikleri için uyumsuzluk sorunları çıkartabilirler. Fabrikanın üretim hattındaki ufak bir değişiklik veya firmware'ların farklı versiyonda olması vs. ram performansını etkileyebilir. Zaten bu sebeple ramler 2'li veya 4'lü paketler halinde satılır. Aynı üretim hattından aynı gün arka arkaya çıkmış ürünleri tek paket yapıp satıyorlar ki dual channel çalışırken sorun çıkmasın.

Ben alırken Corsair'in 4GB DDR3 1600 CL9 RAM'ini almıştım, sonra aynından bir tane daha aldım. Şimdi istesem bir tane daha alabilirim piyasada bulunuyor.

Ayrıca bu video yanlış bilgi içeriyor. Bu video'yu yapan arkadaş Ryzen 5 1400 işlemci kullanmış ama Ryzen anakartlar Quad Channel desteklemiyor. Yani video'da Quad Channel diye gösterdiği değerler aslında Dual Channel değerleri.

Örneğin AMD'nin en pahalı anakartlarından birisi MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM'un desteklediği bellek kanal desteği Dual Channel.

X370 XPOWER GAMING TITANIUM | Motherboard - The world leader in motherboard design | MSI Türkiye

1.png

Quad Channel desteklemesi için anakartın her iki köşesinde RAM slotları olması lazım. Aynı şu resimdeki gibi anakartlar Quad Channel destekler. Onlarda şu anda Intel anakartlarda var.
1.jpg

Son düzenleme:
Ben alırken Corsair'in 4GB DDR3 1600 CL9 RAM'ini almıştım, sonra aynından bir tane daha aldım. Şimdi istesem bir tane daha alabilirim piyasada bulunuyor.

Ayrıca bu video yanlış bilgi içeriyor. Bu video'yu yapan arkadaş Ryzen 5 1400 işlemci kullanmış ama Ryzen anakartlar Quad Channel desteklemiyor. Yani video'da Quad Channel diye gösterdiği değerler aslında Dual Channel değerleri.
Siz sorun yaşamamışsınız, çok güzel. (y) Başka birisi belki de sorun yaşayabilir. Paket halinde almak daha mantıklı geliyor bana. En azından kafam rahat ediyor. :D Ben de başıma geldiğinden değil, başka yerlerde okuduğuma göre yazdım zaten mesajımı.

Zaten videoda quad ve dual yazanlar arasında bir performans farkı yok, söylediğiniz mantıklı. 2x8GB önermiştim zaten. :like:

2011 veya muadili olmayan diğer soket yapılı işlemcilerin hiçbirisi 4 kanal RAM desteklemezler.
İlerde 2011 veya yeni jenerasyon işlemci almayı düşünüyorsan şimdiden 4 RAM modülü almanda fayda vardır.
Ancak 2011 jenerasyonu işlemci ve anakart olarak daha pahalı oldukları için, bu mimariye girmeyi düşünmüyorsan, şu teknik bilgiler gerekli olacaktır.
2X8GB modül ile 4X4GB modüllerin DUAL kanal sistemlerde hiçbir farkı olmaz.
Her bir RAM kanalı 2 veya 4 BANK'tan (SLOT) oluşmaktadır. Her bir BANK, install edilebilecek RAM modülünü belirtmektedir. İşlemci desteği doğrultusunda belirlenmektedir.
Bu sebeple işlemci RAM desteğinin max. 16GB RAM desteklediğini ve anakartında 4 slot olduğunu varsayarsak...
2X8GB RAM aldığında, diğer slotlara başka RAM takamazsın.
4X4GB RAM'leri tüm slotlara takabilirsin, ancak 2X8GB ile aralarında hiçbir fark görülmez.
(Her bir slota takılabilecek max. RAM miktarı da önemlidir)
KARAR AŞAMASI.
4 X 4 GB RAM'ler ile 2X8GB RAM'lerin fiyatları ve kaliteleri tercih unsurunu belirleyecektir. Ancak kalite unsurunun da RAM frekansları olmadığı bilinmelidir.
RAM frekansları ne olursa olsun, başta işlemci ve anakart veriyollarının değerleri önem taşımaktadır. 1333 MHz destekleyen bir anakart ve işlemcide, 2666MHz RAM kullanmanın hiçbir anlamı olmayacaktır. Sadece boşa bütçe ayrılması demektir.
RAM miktarının ve kanal adetlerinin, oyunlardaki FPS ile uzaktan yakından ilişkisi yoktur. RAM miktarı ve kanalları direk olarak DMA ile ilişkilidir. Yani öncelikli arabirim SATA bağdaştırıcıları ve işlemcilerdir. Doğal olarak kullanılacak RAM miktarını sadece uygulama belirleyebilir.
Ancak uygulama ne kadar fazla RAM miktarı isterse istesin, DMA ne denli hızlı ise RAM kullanımı o denli az olacaktır.
DMA akabinde ise işlemcinin CACHE değeri ve yüksek işlem gücü de RAM kullanımını doğrudan olumlu yönde etkileyecektir.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı