5+1 ses sistemini tam performansta kullanamıyorum

308435

Hectopat
Öncelikle kolay gelsin uzun zamandır araştırdığım fakat cevap bulamadığım bir sorun hakkında sizlerden destek almak istiyorum birçok konuya baktım bazı kişilerin sundukları çözümleri denedim fakat hiçbir sonuç alamadım sorunum şu 5+1 ses sistemimin çoğu zaman 2+1'i çalışması ana kartım Gigabyte X570 Aorus Master ses sistemim Logitech Z906 dediğim gibi birçok çözüm denedim fakat bir sonuca ulaşamadım ana kartın kendi özelliklerinde 7+1 desteklediği gözükmekte ana kartın yani Realtek'in programında ise 5+1 ses sistemi olarak ayarlayıp test ettiğimde bütün hoparlörlerden ayrı ayrı ses gelmekte bağlantılar doğru ondan eminim fakat YouTube'den video izlerken veya bilgisayardan müzik dinlerken 3 hoparlörden ses gelmiyor ya da oyunlarda değişiklik göstermekte ama çoğu zaman 2 hoparlörden ses gelmemekte yani tam olarak 5+1 kullanamıyorum büyük ihtimalle ses kartı almam gerekiyor diye hissediyorum ama yine de size danışmak istedim bir çözüm bulunurmu yoksa ayrı olarak ses kartımı alıp takmalı şimdiden teşekkürler.

YouTube'da 5.1 test videolarini falan izleyin eger hepsinden ses geliyorsa sorun yoktur.
Izlediginiz diger videolar 5.1 uyumlu degildir ondan oyledir.
Ses sistemini kurcunca her sey bitmiyor maalesef izlediginiz iceriginde buna uygun olmasi gerek. İnternete kacak yuklenmis dizi filmlerde bozulmalar olabilir. Dizi filmler orijinal olsun.
Hatta baska bir konuda gordum arkadas dolby sinyalini duzgun alabilmek icin "AV Reciever "denen ozel cihazlari uzun uzun anlatmisti.

YouTube'da 5.1 test videolarini falan izleyin eger hepsinden ses geliyorsa sorun yoktur.
Izlediginiz diger videolar 5.1 uyumlu degildir ondan oyledir.
Ses sistemini kurcunca her sey bitmiyor maalesef izlediginiz iceriginde buna uygun olmasi gerek. İnternete kacak yuklenmis dizi filmlerde bozulmalar olabilir. Dizi filmler orijinal olsun.
Hatta baska bir konuda gordum arkadas dolby sinyalini duzgun alabilmek icin "AV Reciever "denen ozel cihazlari uzun uzun anlatmisti.

Sorun orada test videoları falanda izledim maalesef olmuyor bayağı araştırma yaptım ki hepsi neredeyse aynı şeyleri yazmış ama sonuç yok

Eskide olsa Creative ses kartı almanı tavsiye ederim, 40-50 TL civarında bile bulabilirsin. Aynı problemi bende yaşadım 100 liraya 2. el Creative X-Fi 7+1 kart aldım çözüldü.

En son çare olarak alacaz artık :) yazılımsal olduğu kesin yine de biraz bekleyeyim diyorum.
Yok mudur bu sorunu yaşayıp çözen biri ses kartı almak istiyorum ama bütün parayı bilgisayar parçalarına yatırdık imkan kalmadı aldıktan sonrada iyi bir şey alim diyorum o yüzden şimdilik çözüm aramaya devam.
Sorun halen devam etmekte ve şunu da fark ettim bazı oyunlarda örneğin karakterlerin konuşmaları duyulmayacak kadar az efekt sesleri normal geliyor yazılım olduğu kesin yok mudur bu sorunu yaşayıp düzelten birileri.

Son düzenleme:
@308435 hocam aynı sorun bende de var. Realtek ses sürücüsünden denediğim zaman bütün hoparlörlerden ses geliyor ama müzik dinlerken gelmiyor. Sorunu çözersen eğer bilgi verirsen ben de çok sevinirim.

Anlattığınız şey bir sorun değil. Aksine, her şeyin doğru çalıştığının göstergesi.

5.1 bir ses sisteminde bütün hoparlörlerden ses duymak istiyorsanız 5.1 ya da 7.1 destekli bir ses dosyası çalmanız gerekli. Bulabileceğiniz müzik ve videoların hemen hemen hepsi 2 kanal desteklidir. Youtube'ta gördüğünüz 5.1 ya da 7.1 yazılarına aldanmayın. Youtube sadece stereo destekliyor. O videoların büyük kısmı bunu farkında değiller ya da kulaklıklar için olan sanal 7.1 ses kayıtları kullanıyorlar.

Şöyle bir seçeneğiniz var: Windows ayarlarında Ses Denetim Masası'nı seçin. Hoparlör modunuzu 5.1'den stereo' ya (2 kanal) ayarlayın. Böylece stereo bir ses (bulabileceğiniz video, müzik gibi içeriklerin büyük çoğunluğu, Youtube'un hepsi) çaldığınızda sesler 5 hoparlöre paylaşılacak.

5.1 ya da 7.1 içerik (Blue Ray videolar, oyunlar) oynatacağınız zaman da aynı ayarlardan 5.1'i seçin.

Bunun kısayolu yok, o yüzden mecburen kullanacağınız içeriğe göre sürekli stereo ile 5.1 arasında geçiş yapmanız gerekli.

"Bu bağlantıda" gerçek 7.1 destekli video örnekleri bulup sisteminizi hem stereo hem de 5.1 modda test edebilir, aradaki farkı görebilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı