5 GHz'de aşırı ping sorunu

Makaleler
3
Merhabalar.
TurkNet 100 Mbps fiber internet kullanıyorum. GPON ve ZTE H298A modem takıldı.
İlk başlarda 5 GHz ile gayet rahat oyun oynayabiliyordum. İndirmede de 14 MB/s hız alıyordum.
2.4 GHz ise sürekli düşük hız veriyor.
Son 3-4 gündür, 5 GHz ile inanılmaz ping oluyor oyunlarda. Hız testlerinde ping normal (şu anda fast.com'da yaptım, 12/27 çıktı) çıksa da oyuna girdiğimde oynanmıyor ve 2.4 GHz'ye bağlanarak sorunu çözüyorum.
Bunun sebebi nedir acaba?
Önceden 5 GHz'yi kullanıyorum diye hatırlıyorum ama ben mi yanlış hatırlıyorum?
Modemle arada 1 duvar, maksimum 10 metre var. 4. katta olmamıza rağmen evde olmasak bile, sokakta da çekiyor, çekim gücü iyi aslında.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ülkemizde herhalde daha altyapıları olmadığı için bu kadar fazla, eğer varsa uzun zamandır haberleri takip etmiyorum yanıtlayarak uyarabilirsiniz.

5GHz size yüksek hız vaat ediyor. Ping değeriniz "yüksek ve sabitse" bu sorun teşkil ediyor diyemem. Eğer ping değeriniz değişkense bağlantınızda bir problem olabilir. Ping basitçe bir paketin sinyallerle iletilip geri alınması olayıdır. Bağlantı kabloyla yapılmadığı taktirde bu işlem uzayacağı için ping değeri de yükselir. Dediğim gibi ping değeriniz "yüksek ve sabit" ise burada bir problem var demek doğru olmaz.

Sahip olduğum TP-Link USB alıcı 5 GHz de 100 megabit 2.4 GHz de 85 megabit alabiliyor modemden fakat 5 GHz her zaman rekabetçi oyunlarda yüksek ping sorunu yaşatıyor. 2.4 GHz de bu sorun yok. Bende senin gibi nedenini aradım ama sonuca ulaşamadım. 5 GHz ağların ping sorunu yaşattığını söyleyen birçok insan var nette. 2.4 GHz ile devam 🤷‍♂️

5 GHz düşük dalga boyuna sahiptir, frekansı daha yüksektir ve bu sebeple daha yüksek veri aktarıp daha kısa menzillerde çalışır. 2.4 GHz yüksek dalga boyuna sahiptir ve menzili daha uzundur. Ancak frekans daha düşük olduğundan genel kavramıyla "hız" daha azdır. 5 GHz'de yüksek ping yaşama sorunun genel olarak menzilden kaynaklıdır.
1622211007828.png

İmkânın varsa kablolu bağlantıya geç. Hızı da dibine kadar kullan pingin de sabit olsun. Baktın evdekiler interneti sömürüyor pingin yükseldi kapat Wifi'ı kablolu devam et. En iyi çözüm bu olur. Ama yapamayacak olursan da yukarıda anlattığım sebepten, dual-band her ne kadar daha verimli olsa da single-band'e göre menzilinin kısa olmasından kaynaklı.

Edit: Ping sebebin 5GHz'nin yüksek trafik kullanması sonucu yaşadığın paket kaybı da olabilir. Not olarak düşeyim dedim.

Ülkemizde herhalde daha altyapıları olmadığı için bu kadar fazla, eğer varsa uzun zamandır haberleri takip etmiyorum yanıtlayarak uyarabilirsiniz.
Modemim 5 GHz'si bu, 5G internetten bahsetmiyorum.
5GHz size yüksek hız vaat ediyor. Ping değeriniz "yüksek ve sabitse" bu sorun teşkil ediyor diyemem. Eğer ping değeriniz değişkense bağlantınızda bir problem olabilir. Ping basitçe bir paketin sinyallerle iletilip geri alınması olayıdır. Bağlantı kabloyla yapılmadığı taktirde bu işlem uzayacağı için ping değeri de yükselir. Dediğim gibi ping değeriniz "yüksek ve sabit" ise burada bir problem var demek doğru olmaz.

Dostum ping 8-10 civarı hız testlerinde. 5 GHz'de de aynı durum. Ama oyuna girdiğimde görüyorum ki 300 ping var. Normalde 70'i geçmezdi. Ayrıca önceden 5 GHz ile oynuyordum ve sıkıntı yoktu diye hatırlıyorum.
5 GHz düşük dalga boyuna sahiptir, frekansı daha yüksektir ve bu sebeple daha yüksek veri aktarıp daha kısa menzillerde çalışır. 2.4 GHz yüksek dalga boyuna sahiptir ve menzili daha uzundur. Ancak frekans daha düşük olduğundan genel kavramıyla "hız" daha azdır. 5 GHz'de yüksek ping yaşama sorunun genel olarak menzilden kaynaklıdır.
Eki Görüntüle 1045315
İmkânın varsa kablolu bağlantıya geç. Hızı da dibine kadar kullan pingin de sabit olsun. Baktın evdekiler interneti sömürüyor pingin yükseldi kapat Wifi'ı kablolu devam et. En iyi çözüm bu olur. Ama yapamayacak olursan da yukarıda anlattığım sebepten, dual-band her ne kadar daha verimli olsa da single-band'e göre menzilinin kısa olmasından kaynaklı.

Edit: Ping sebebin 5GHz'nin yüksek trafik kullanması sonucu yaşadığın paket kaybı da olabilir. Not olarak düşeyim dedim.
Hocam kablo ben de düşündüm, yanılmıyorsam cat5e kablom da vardı yeterli uzunlukta. Ama modem başka odada olduğu için kablo pek iyi olmuyor. Kapıdan vs. geçmeyebilir. O yüzden wi-fi kullanıyorum. WiFi pingi çok az diye biliyorum. Evde çok internet kullanan insan da yok. Bu pingi ben anlayamadım ya. 2 hafta önce falan taşındık, 2-3 gündür fark ettim bu pingi. 5 GHz kullanıyorum baştan beri. Hız testinde 9 ms diyor oyunda 300-500 ms oluyor neden ki?

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı