5 Metre 3 çipli 12 Volt şerit LED ne kadar güç harcar?

Yanlış bilgi [Güç: Watt = Volt x Amper. Güç, Watt ile ölçülür ve Watt önemlidir, Volt değil. 12V DC gerilimken, 220V AC gerilimdir, adaptör 220V'u 12V'a dönüştürecektir. Burada şerit LED'in ve adaptörün toplam çektiği güç yani Watt önemlidir.]
Volt'un hesaplama yaparken çok önemi yoktur. 12 Volt DC gerilim iken 220 Volt AC gerilimdir. İkisi karşılaştırılamaz, zaten Volt ile tüketimi de ölçemezsin.

Şerit LED'i bir adaptörle kullanacaksın zaten, bu adaptör 220 Volt'u 12 Volt'a çevirecek. AC akımı da DC akıma. Burada şerit LED'in Amper değeri önemlidir. Atıyorum, 5 metre şerit LED 6 Amper çekiyorsa, 12 X 6 = 72 Watt civarı bir tüketimi olacaktır. 12V 10 Amper bir adaptör de yeterli gelecektir.

Volt'un hesaplama yaparken çok önemi yoktur. 12 Volt DC gerilim iken 220 Volt AC gerilimdir. İkisi karşılaştırılamaz, zaten Volt ile tüketimi de ölçemezsin.

Şerit LED'i bir adaptörle kullanacaksın zaten, bu adaptör 220 Volt'u 12 Volt'a çevirecek. AC akımı da DC akıma. Burada şerit LED'in Amper değeri önemlidir. Atıyorum, 5 metre şerit LED 6 Amper çekiyorsa, 12 X 6 = 72 Watt civarı bir tüketimi olacaktır. 12V 10 Amper bir adaptör de yeterli gelecektir.
Bu elektrik işlerinden çok anlamıyorum açıklamanız için teşekkürler ama led ile bir adaptör geliyor zaten, adaptörün üzerinde INPUT DC12V ve OUTPUT DC12V,3*2A yazıyor. Yani kısaca sanırım 2A çekiyor ve hesaplamayı yapınca üzerinde 50 Watt ampülden daha az harcamış oluyor öyle değil mi? Daha basit olur diye ikisini de Watt olarak hesaplamak istedim de başaramadım sanırım :D. Örneğin led 20 Watt çekiyorsa ampül 50 Watt çekiyor yani daha az gibisinden bi mantıkla hareket etmiştim.

Aldığın yerin linkini atabilir misin? Ya da ürünün?

Bu arada, bir adaptör 12V 10 A çıkılş veriyor diyelim, bu adaptör sürekli 12V çıkış verir ama her zaman 10A vermez. Mesela 12V 5 A'lık bir LED şerit taktın diyelim, o zaman adaptör, şerit LED'in çektiği kadar Amper verecektir.

LED olması kafanı karıştırmasın. Watt hesabı yaparak karşılaştırman yeterli; 1 kilo pamuk, 1 kilo demir misali. Çektiğin şerit LED'in toplam güç tüketimi halihazırda tüketiğini aşmaz ise elektrik faturasında bir artış yaşamazsın.

O beyaz şey adaptör değil, kontrolcü. Dikkat edersen Input da Output da DC. Halbuki adaptörlerde Input AC, Output DC olur. :) Adaptör, ikinci resimdeki siyah, prizli olan. Onun değerlerine bakmak lazım.

5 metre için yaklaşık 6 Amper değerinde bir adaptör gerekiyor, metre başı 1.2 çekiyor çünkü. Yani toplam 72 Watt çekecektir.

LED olması kafanı karıştırmasın. Watt hesabı yaparak karşılaştırman yeterli; 1 kilo pamuk, 1 kilo demir misali. Çektiğin şerit LED'in toplam güç tüketimi halihazırda tüketiğini aşmaz ise elektrik faturasında bir artış yaşamazsın.

Aynen öyle. Tabii şu da var, herhalde tüm 5 metreyi kullanmazsın. Ama 5 metrenin hepsini kullanmazsın. Yani bir ampül kadar yakmaz.

Ama LED'ler de ampüller kadar yakabilir. Önemli olan ne kadar yaktığı değil, yaktığının ne kadarını ışığa dönüştürebildiğidir, verimlilik budur işte. :)

O beyaz şey adaptör değil, kontrolcü. Dikkat edersen Input da Output da DC. Halbuki adaptörlerde Input AC, Output DC olur. :) Adaptör, ikinci resimdeki siyah, prizli olan. Onun değerlerine bakmak lazım.

5 metre için yaklaşık 6 Amper değerinde bir adaptör gerekiyor, metre başı 1.2 çekiyor çünkü. Yani toplam 72 Watt çekecektir.

Aynen öyle. Tabii şu da var, herhalde tüm 5 metreyi kullanmazsın. Ama 5 metrenin hepsini kullanmazsın. Yani bir ampül kadar yakmaz.

Ama LED'ler de ampüller kadar yakabilir. Önemli olan ne kadar yaktığı değil, yaktığının ne kadarını ışığa dönüştürebildiğidir, verimlilik budur işte. :)
Yani mesela 72 Watt çekiyor dediniz, ben mesela 5 metreyi de kullandım, ama sadece kırmızı yanıyor, üstünde 3 tane renk yanmasını sağlayan şey varmış diye okudum. O zaman 72/3 = 24 Watt, yani sadece kırmızıyı yakarsam 24 Watt çeker doğru anladıysam.

Açıklamalarınız için tekrar çok teşekkür ederim.

5 metrelik 3 çipli şerit led metrede 1.2 amper akım çekse, toplamda 6 amper yapar. 6A X 12V= 72 watt enerji tüketir. Bu hesaba göre, 5 metrelik şerit ledin, aşağıdaki 10,5 watt'lık led ampülün neredeyse 7 katı kadar enerji tüketeceği anlamına gelmez mi? Bu arada 10,5 watt'lık bir led ampül ortalama 1000 lümen ışık veriyor. Yani hemen hemen 75 wattlık akkor ampülün yaydığı ışıkla eş değer.

led ampül.jpg

Technopat Haberler

Geri
Yukarı