kullanilmiyorr
Hectopat
Yani 50W ampülden daha fazla mı harcar?@kullanilmiyorr
PC.meraklisi hesabı yapmış, 72W.
Yani 50W ampülden daha fazla mı harcar?@kullanilmiyorr
PC.meraklisi hesabı yapmış, 72W.
Watt hesabı ile bakma olaya. Birisi 12 V ile çalışıyor, diğeri 220 V. LED daha az harcar.Yani 50W ampülden daha fazla mı harcar?
Bu elektrik işlerinden çok anlamıyorum açıklamanız için teşekkürler ama led ile bir adaptör geliyor zaten, adaptörün üzerinde INPUT DC12V ve OUTPUT DC12V,3*2A yazıyor. Yani kısaca sanırım 2A çekiyor ve hesaplamayı yapınca üzerinde 50 Watt ampülden daha az harcamış oluyor öyle değil mi? Daha basit olur diye ikisini de Watt olarak hesaplamak istedim de başaramadım sanırımVolt'un hesaplama yaparken çok önemi yoktur. 12 Volt DC gerilim iken 220 Volt AC gerilimdir. İkisi karşılaştırılamaz, zaten Volt ile tüketimi de ölçemezsin.
Şerit LED'i bir adaptörle kullanacaksın zaten, bu adaptör 220 Volt'u 12 Volt'a çevirecek. AC akımı da DC akıma. Burada şerit LED'in Amper değeri önemlidir. Atıyorum, 5 metre şerit LED 6 Amper çekiyorsa, 12 X 6 = 72 Watt civarı bir tüketimi olacaktır. 12V 10 Amper bir adaptör de yeterli gelecektir.
LED olması kafanı karıştırmasın. Watt hesabı yaparak karşılaştırman yeterli; 1 kilo pamuk, 1 kilo demir misali. Çektiğin şerit LED'in toplam güç tüketimi halihazırda tüketiğini aşmaz ise elektrik faturasında bir artış yaşamazsın.
Yani mesela 72 Watt çekiyor dediniz, ben mesela 5 metreyi de kullandım, ama sadece kırmızı yanıyor, üstünde 3 tane renk yanmasını sağlayan şey varmış diye okudum. O zaman 72/3 = 24 Watt, yani sadece kırmızıyı yakarsam 24 Watt çeker doğru anladıysam.O beyaz şey adaptör değil, kontrolcü. Dikkat edersen Input da Output da DC. Halbuki adaptörlerde Input AC, Output DC olur.Adaptör, ikinci resimdeki siyah, prizli olan. Onun değerlerine bakmak lazım.
5 metre için yaklaşık 6 Amper değerinde bir adaptör gerekiyor, metre başı 1.2 çekiyor çünkü. Yani toplam 72 Watt çekecektir.
Aynen öyle. Tabii şu da var, herhalde tüm 5 metreyi kullanmazsın. Ama 5 metrenin hepsini kullanmazsın. Yani bir ampül kadar yakmaz.
Ama LED'ler de ampüller kadar yakabilir. Önemli olan ne kadar yaktığı değil, yaktığının ne kadarını ışığa dönüştürebildiğidir, verimlilik budur işte.![]()
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.