500 MB Boot Partition silinirse ne yapmak lazım?

TosunPASA

Megapat
Makaleler
1
Yer
İSTANBUL
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
W11-Linux
Meslek
Emekli
Merhaba Linux severler,

Geçen base W11 ISO yüklerken hata ile Linux'ün olduğu diskdeki 500 MB'lık bölümü sildim 😁 afferin bana... Next Next suçlusuyum!

Tamam o diske yeniden Arch kurulumunu sıfırdan yaptım ama aklıma takıldı.
Bu tür durumlar ile basit ve hızlı çözüm kesin Linux'de vardır diye düşündüm ve sizlere sormak istedim.

Acemiler için bu tür bölüm silinmelerinde System recovery adımlarına ait rehber var mı?

Yeni bölüm oluşturulması veya yaptığım gibi sıfırdan kurulumdan sonra, tüm ayarları timeshift ile restore imkanı var mı? (timeshift ile ali nin (arch-kde) yedeğini veli'nin (arch-kde) bilgisayarına yüklemek mümkün mü, hardware farklı olsa bile; bu restore sonucunda sistem ayağa kalkar mı.....)

Veya bu tür bir rehber açıklama (acemi için) yapabilir misiniz?

Sonuç da eski hale getirmek 4-5 saatimi aldı.

Selamlar

Tamam o diske yeniden Arch kurulumunu sıfırdan yaptım ama aklıma takıldı.
Bu tür durumlar ile basit ve hızlı çözüm kesin Linux'de vardır diye düşündüm ve sizlere sormak istedim.

Acemiler için bu tür bölüm silinmelerinde System recovery adımlarına ait rehber var mı?

Tamamen yeniden kurulum yapmanıza gerek yoktu. Hele hele 4 saatlik bir iş hiç değildi. İzninizle tarif edeyim.

Eğer /boot bölümü silinmişse yalnızca yine Linux üzerinden kurtarılabilir. Bilgisayar hala açıksa kapatılmamalıdır. Kapanmışsa ve açılmıyorsa USB bellek gibi harici bir arabirim ile kurulum medyası olur, live medya olur başlatılmalıdır.

1: Kapanmış ve açılmayan sisteme erişmek.

Öncelikle USB bellekten canlı Linux dağıtımı başlatılır. Bozulan Linux dağıtımının / noktası /mnt'ye bağlanır. Kök bir LVM arkasındaysa sda yerine LVM adını kullanmalısınız.
Bash:
mount /dev/sda2 /mnt

Bozuk sistemin ana bilgisayardaki donanımlara erişmesi için önemli sistem klasörlerini /mnt'nin altına bindlemek gerekiyor. Böylece her iki yerden de erişilebilir.
Bunu hızlıca yapan bir döngü var. Buyrun:
Bash:
for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done
Döngü dışında da /dev, /dev/pts, /proc, /sys, /run klasörlerin /mnt altındaki karşılıklarına aynalanması gerekir.

Son olarak arızalı sistemimize chroot atarak bu başlıktaki işimizi bitiriyoruz.

Bash:
chroot /mnt

2: Silinen bölümün oluşturulması ve doldurulması.

Cfdisk, Gparted vs. ile sildiğiniz bölümü tekrar oluşturup EFI ise FAT olarak, Boot (MBR ise) EXT4 olarak formatlıyoruz. Bu bölümü de yine ilgili yerlere bağlıyoruz. /boot ve /boot/efi olarak.

İşlemin geri kalanı standart olduğundan şablon mesajı da bırakarak mesajımı sonlandırıyorum. Kolay gelsin.

@TosunPASA, 500 MB Boot Partition silinirse ne yapmak lazım? sorununu çözmek için önyükleyicini yeniden kurmalısın. Aşağıda GRUB önyükleyicisi için talimatlar bulunmaktadır.

Adımları uygulayabilmek için bir kurulum diskinden Linux'u başlatın.
Anlatım boyunca kullandığım /dev/sda devamındaki sayılar sistemden sisteme değişiklik gösterir. lsblk komutu ile kendi disklerini ve bölümlerini görebilirsin. İhtiyacın olan /, ayırdıysan /boot ve UEFI ise EFI bölümü. Ayırt etmek için şöyle yapabilirsin: EFI bölümü genellikle 500 mb olur. /boot bölümü genellikle 1 veya 2 GB olur. Eğer /boot ayrılmadıysa /'a dahildir.

Root'u /mnt'ye bağlayın. Kök bir LVM veya EVMS aygıtındaysa, aygıt için LVM veya EVMS adını kullanın
Bash:
mount /dev/sda2 /mnt
/boot'u /mnt/boot'a bağlayın.
Bash:
mount /dev/sda1 /mnt/boot
Eğer UEFI kurulum yapılacaksa efi bölümünü de bağlayın.
Bash:
mount /dev/sda2 /mnt/boot/efi
Sistem dosya sistemlerini /mnt altına bağlayın. Böylece chroot altındaki sistem, bilgisayardaki aygıtlara erişebilir.
Bash:
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /proc /mnt/proc
mount --bind /sys /mnt/sys
/mnt'ye chroot atın.
Bash:
chroot /mnt
GRUB kurulumunu başlatın.
Bash:
grub-install /dev/sda
Bash:
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=GNULinux
Konfigrasyonu tazeleyip bilgisayarı yeniden başlatabilirsiniz.
Bash:
update-grub
reboot

2:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı