Selam.Donanımdan pek anlamayan biri olarak bir iki haftadır araştırarak kafamda bir şeyler oluşturmaya çalıştım. Kardeşimle ortak kullancağım bir sistem toplamak istiyorum. Belirteyim ki oyun hiç önemli değil bizim için.
Ben daha çok web tasarım üzerinde çalışıyorum. HTML CSS PHP kullanıyorum. Grafikler için ise orta düzeyde Coreldraw ve Photoshop kullanıyorum. İlerde Pyhton Java öğrenmek istiyorum. Ve basit düzeyde After Effects ile 1-2 dakikalık kısa tanıtım filmleri oluşturacağım (sadece resimlerden oluşan videolar).
Kardeşim ise Unity 3D öğreniyor. İleride de Android Studio'ya yönelebilir. Maksimum bütçem 5000 TL (monitör dahil). Bileşenlerle ilgili bilgim, düşüncelerim şunlar;
Bütçemin dolardan dolayı isteklerimin altında kaldığını biliyorum. Ama bütçem 5000TL. Tavsiyelerinizi bekliyorum arkadaşlar. Herkese iyi çalışmalar.
- İşlemci : İntel mi Ryzen mi gibi klasik bir soru soracağım
. Araştırmalarım sonucu Ryzen 5 2600 mantıklı geliyor. - Anakart : Wi-Fi kullanacağım ve hoparlör takıp müzik dinleyeceğim. Her anakartta ses çıkışı var mı ve Wi-Fi için birşey gerekli mi ?
- Ekran Kartı : Bu programlar CPU mu kullanır GPU mu bilmiyorum. Ancak bütçeden dolayı RX570 düşünmüştüm.
- RAM : 30000 MHz bir tane 8 GB alırım sonra yükseltirim diye düşündüm.
- HDD : 1 TB yeter. Sonra yükseltilebilir.
- SSD : En merak ettiğim kısım. Okuduğum kadarıyla M2 SSD ler çok yüksek performans sağlıyormuş. 240 GB M2 SSD takarım, işletim sistemini programları oraya kurarım. Depolama için HDD kullanırım diye düşündüm.
- Kasa ve PSU : Kasa temperli cam yan panel olsa iyi olur ama olmazsa da sorun değil. PSU önemliymiş okuduğum kadarıyla.
- Monitör : Oyun oynamayacağım ve profesyonel grafiker değilim. 22" veya 24" makbuldür.
Hocam teşekkürler. Anakart için: B450 çok önerilmiş. Wi-fi ve ses den dolayı mı bunu önerdiniz? BIOS güncellemesi gerekli mi?Eki Görüntüle 393813
25" 2K IPS Monitör LG 760 TL Güzel Fiyat.
Toplamda 5050 TL yapıyor. İşleriniz yoğunlaşınca +16 GB RAM takviyesi yapmanız gerekiyor. Sonra daha da sırtınız yere gelmez.
Hocam teşekkürler. Ram 8 gb yeterli olurmu? @babylonIV 16gb önermiş. 8Gb yapıp M2 SSD almanın mantığı var mıdır ? Belki saçma bir sorudur ama mazur görünSelam.
1 ) Ryzen daha mantıklı aynı parada Intele gore daha fazla çekirdek imkanı sunuyor.
2 ) Bilmiyorum
3 ) Programlar CPU kullanır. Sen zaten öyle aman aman grafik dizayn yapmayacağım demişsin ekran kartı seçimi ideal. Wattman hatası AMD de yaygın GTX bir kart seçebilirsin.
4 ) Mantıklı 8 GB RAM sana yetecek. Uygun olursa 2x4 GB alabilirsin. Çift kanal daha fazla performans veriyor.
5 ) HDD yi 7200 RPM al 5400 RPM alma
6 ) M2 yerine SSD de alabilirsin. M2 ler hem görece pahalı hemde performansdan ötürü ısınabiliyorlar. Hızlı giden atın misaliBütçe boş yere artmasın SSD işini görür. Biraz araştır örn ADATA marka SSD herkesin yakındığı bir model. Kartta AMD watman hatası veriyor gibi gibi marka belirle ve forumlarda yorumlara bak seni memnun ediyorsa al
7 ) PSU + sertifikası olan ürünleri al 80+ 12 V dan min %80 güç vericeğini garantiler.
8 ) Grafikle uğraşanlar genelde IPS ekran alıyor. Renk derinliği daha fazlaymış en fiyat farkıda var onu sen karar ver artık
İyi günler.
Hocam teşekkürler. Anakart için: B450 çok önerilmiş. Wi-fi ve ses den dolayı mı bunu önerdiniz? BIOS güncellemesi gerekli mi?
Ekran Kartı : Bu serilerle ilgili çok fazla ne olduğunu bilmesem de watman hatası alınmış. Bu ekran kartı yetetli midir? Ve aynı markanın bile 2-3 tane rx 570 kartı var farkı nedir?
SSD için : nvme M2 SSD ye işletim sistemi ve programları kurmak mantıklı olur mu? Günde en az 10 saat aralıksız çalışınca çok ısınıp performans çok düşer mi?
PSU için : 500W ucu ucuna mı yeter. İlerde ekran kartını yükseltirsem ek ram taksam yine yeterli olur mu ?
Kasa : Soğuma açısından şeffaf yan panellerin hiç artısı var mıdır?
Kolay Gelsin.
PSU 500W olmalı en azından. 400W böyle bir sistem için hiç iç açıcı değil. Wattman hatası hala tam çözülmüş değil, bir çok kişide sorun devam etmekte.X370 anakartlar hem geleceğe yönelik olacak hem de yapacağınız işlere yönelik özellikler barındırıyor. Ses, arayüz, 4 x RAM slotu vb. Oyun için alacak olsaydınız B450 yeterliydi. Satın alırken BIOS için son güncellemeyi talep edersiniz güncel haliyle gelir.
Ekran kartında wattman hatası basitçe çözülüyor. Çözümü her yerde mevcut zaten buna yönelik hem windowstan hem de AMD'den güncellemeler geldi. Sıkıntı yok gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Eğer itopya ya da incehesap üzerinden PC toplayıp alırsanız Wattman durumundan bahsedip Windowsun ve Driver'ın güncellenmesini not olarak iletirsiniz.
Nvme M2 SSD'ye gerek olduğunu düşünmüyorum. Sata SSD daha dayanıklı. Bütçe kısıtlı olduğu için şimdilik Nvme portlu SSD'ye gerek yok diye düşünüyorum.
400W PSU yeterlidir. 500W idealdir. Ek RAM takıp RX 580 yükseltme yapsan bile yeterli olacaktır.
Soğutma açısından şeffaf yan panelin ekstra bir artısı yoktur. Kasanın plakaları, fan sayısı, bileşenlerin yerleri ve hava sirkülasyonu önemlidir. Önerdiğim Thermaltake kasa ortalama standartlarda idealdir.
Eki Görüntüle 393813
Toplamda 5050 TL yapıyor. İşleriniz yoğunlaşınca +16 GB RAM takviyesi yapmanız gerekiyor. Sonra daha da sırtınız yere gelmez.
[/
Eki Görüntüle 393813
Zaman ayırdığın için sağol. İlk defa gönlümce bir sistem toplayıp kendime ait bir bilgisayar sahibi olacağim. 5000 tl benim için çok büyük bir para. O yüzden biraz pimpirikli davranıyorum. Anakartta arkadaş X370 önerdi. Sen B450 önerdin. Önerdiğin güç kaynağı nasil ? Uygun olduğu için mi önerdin yoksa kesin iyidir dediğin için mi? Ve bütçem malesef 5000 tl ekran dahil. Kolay gelsin.Amd Ryzen 5 2600 3.9ghz Am4 6 Çekirdekli İşlemci Fiyatı, Yorumları - Trendyol
Amd Ryzen 5 2600 3.9ghz Am4 6c/12t 65 w 19 mb yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.www.trendyol.com MSI B450M PRO-M2 V2 AMD B450 Soket AM4 DDR4 3466(OC)MHz mATX - incehesap.com
Hemen incele, avantajlı fiyatlarla satın al!www.incehesap.com Corsair Vengeance LPX 8GB (1x8GB) DDR4 3000MHz C16 Siyah Ram - CMK8GX4M1D3000C16 incehesap.com
Hemen incele, avantajlı fiyatlarla satın al!www.incehesap.com Redrock 600w Gp80patx600 80 Plus Bronze Güç Kaynağı - GittiGidiyor
Redrock 600W GP80PATX600 80 PLUS BRONZE Güç Kaynağı en uygun fiyatı, diğer yeni/listede olmayan marka power supply modelleri ve markaları GittiGidiyor'da!urun.gittigidiyor.com Aerocool Rift Temperli Cam Panel, USB 3.0 Kart Okuyuculu RGB Oyuncu Kasası - Kasa - Bilgisayar Bileşenleri | Teknobiyotik
Teknik Özellikler Ürün Adı : Aerocool Rift BG Kasa Rengi : Siyah Kasa İç Boyası : Siyah Kasa Tipi : Mid Tower Desteklenen Anakart Tipi : ATX, Micro-ATX, Mini-ITX Malzeme ve Şasi Kalınlığı : Çelik (SPCC), 0.5mm Güç Kaynağı Konumu : Altta...www.teknobiyotik.com Gigabyte X 580 GAMING 8GB GDDR5 256Bit DX12 Amd Radeon Ekran Kartı GV-RX580GAMING-8GD-MI Fiyatı, Yorumları - TRENDYOL
Gigabyte X 580 GAMING 8GB GDDR5 256Bit DX12 Amd Radeon Ekran Kartı GV-RX580GAMING-8GD-MI yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.www.trendyol.com Samsung 970 EVO Plus MZ-V7S250BW 250 GB M.2 SSD Fiyatı, Yorumları - Trendyol
Samsung 970 Evo Plus 250GB 3500MB-2300MB/s NVMe M.2 SSD (MZ-V7S250BW) yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.www.trendyol.com
Ram 2x8Gb 3000Mhz.
5321 TL yapması gerek monitör eklemedim. Bütceyi artırıp monitör koyabilirsin yada Rami 1x8Gb yapıp HDD koymazsan monitör alabilirsin tercih senin. Yada ekran kartını Rx570 de alabilirsin.
Redrock kalitesiz bir marka. PSU konusunda yanlış seçim yapmışsın. Uygun fiyatlı ama kaliteli mal arıyorsan High Power ürünlerine bakabilirsin.Amd Ryzen 5 2600 3.9ghz Am4 6 Çekirdekli İşlemci Fiyatı, Yorumları - Trendyol
Amd Ryzen 5 2600 3.9ghz Am4 6c/12t 65 w 19 mb yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.www.trendyol.com MSI B450M PRO-M2 V2 AMD B450 Soket AM4 DDR4 3466(OC)MHz mATX - incehesap.com
Hemen incele, avantajlı fiyatlarla satın al!www.incehesap.com Corsair Vengeance LPX 8GB (1x8GB) DDR4 3000MHz C16 Siyah Ram - CMK8GX4M1D3000C16 incehesap.com
Hemen incele, avantajlı fiyatlarla satın al!www.incehesap.com Redrock 600w Gp80patx600 80 Plus Bronze Güç Kaynağı - GittiGidiyor
Redrock 600W GP80PATX600 80 PLUS BRONZE Güç Kaynağı en uygun fiyatı, diğer yeni/listede olmayan marka power supply modelleri ve markaları GittiGidiyor'da!urun.gittigidiyor.com Aerocool Rift Temperli Cam Panel, USB 3.0 Kart Okuyuculu RGB Oyuncu Kasası - Kasa - Bilgisayar Bileşenleri | Teknobiyotik
Teknik Özellikler Ürün Adı : Aerocool Rift BG Kasa Rengi : Siyah Kasa İç Boyası : Siyah Kasa Tipi : Mid Tower Desteklenen Anakart Tipi : ATX, Micro-ATX, Mini-ITX Malzeme ve Şasi Kalınlığı : Çelik (SPCC), 0.5mm Güç Kaynağı Konumu : Altta...www.teknobiyotik.com Gigabyte X 580 GAMING 8GB GDDR5 256Bit DX12 Amd Radeon Ekran Kartı GV-RX580GAMING-8GD-MI Fiyatı, Yorumları - TRENDYOL
Gigabyte X 580 GAMING 8GB GDDR5 256Bit DX12 Amd Radeon Ekran Kartı GV-RX580GAMING-8GD-MI yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.www.trendyol.com Samsung 970 EVO Plus MZ-V7S250BW 250 GB M.2 SSD Fiyatı, Yorumları - Trendyol
Samsung 970 Evo Plus 250GB 3500MB-2300MB/s NVMe M.2 SSD (MZ-V7S250BW) yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.www.trendyol.com
Ram 2x8Gb 3000Mhz.
5321 TL yapması gerek monitör eklemedim. Bütceyi artırıp monitör koyabilirsin yada Rami 1x8Gb yapıp HDD koymazsan monitör alabilirsin tercih senin. Yada ekran kartını Rx570 de alabilirsin.