55.000 TL'ye sistem toplamak

Bütçe
50000-55000 TL

Arda8

Femtopat
Katılım
15 Haziran 2023
Mesajlar
18
Çözümler
2
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Laptop: Monster Abra 17 İntel core İ7 10750h, NVDİA GTX 1650 refresh, 16 GB ram, 500GB Samsung m2 SSD
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Öncelikle merhaba, 2020'den beri Monster Abra A7 laptopunu kullanıyorum içerisindeki donanım bayağı eskidi artık yeni bir bilgisayar toplamanın zamanı geldi diye düşündüm. Yaklaşık 50.000-55.000 TL bütçem var. Bilgisayarı; yazlım, oyun ve video editlemek amaçlı kullanacağım. 2019'dan beri bilgisayar toplamak benim hayalimdi fakat sık sık konum değiştirdiğimden laptop almaya mecbur kaldım. Uzun süredir donanımlar ve bileşenleri takip ediyorum. Fakat topladığım bilgisayarın beni kaç sene idare edebileceğinden emin değilim. Ayrıca bilgisayarı mağazdan ve hazır toplanmış şekilde almak istiyorum. Malum, binlerce para verdiğimiz ürün ve insan o parçaları kısa devre yaptırmaktan, parçaların bozuk gelmesinden vs. korkuyor. Parçaları da İstanbul'da bulunduğumdan İtopya üzerinden alacağım.

İşlemci: Bu aralar işlemciler için karmaşık bir zamandayız DDR4'ün ekonomikliği ve DDR5'in performansı arasında gidiyor insan fakat bu bütçeye DDR5 bir sistem toplanması gerektiğini düşündüğüm için Ryzen 5 7500F işlemci almak istedim hem çok pahalı değil hem de DDR5 platformunun ve AM5 platformunun faydalarını sağlyor. Hem indirimde yakalamam güzel oldu.


Anakart: Açıkçası anakart konusunda kafam karışık a serisi mi yoksa b seri mi alsam bilemedim a serisi ile b serisi arasında hız aşırtabilme dışında bir fark var mı? Yoksa da a serisi anakartlarda neden soğutma blokları olması ne fayda sağlıyor onu bilmiyorum cevabınıza göre bu iki anakarttan birini seçeceğim. Sizinde önerileriniz varsa yazabilirsiniz.



Bellekler: AMD EXPO bellekler ile normal bellekler arasındaki fark fazla mı? Birisinde CL36 EXPO olmayan bellekler varken diğerinden CL40 EXPO bellekler var. Sizce hangisini tercih etmeliyim?

GIGABYTE B650M K 6400(OC) DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI DP mATX Anakart | ITOPYA (2 tane)


Ekran kartı: Sistemde en çok parayı ekran kartına harcadım zaten doğru olanda bu. 4070 Super'in performansından bir kuşkum yok canavar gibi kart. Fakat MSI'nin Ventus serileri çok ısınıyor diyorlardı. Bu durum hala geçerli mi yoksa eskide mi kaldı. Açıkçası bu fiyata çok güzel kart fakat soğutması beni kuşkulandırıyor. Eğer ısınıyorsa başka hangi 4070 Super ekran kartını önerirsiniz?


Kasa: Açıkçası kasa benim için 3 unsurdan ibaret beyaz olması, hava akışının iyi olması ve güzel durması. NZXT H5 ile Cooler Master TD500 V2 arasında kaldım. Sizce aradaki fiyat farkına değer mi? Ayrıca NZXT'nin modelinde sadece 2 fan var bu soğutmayı anormal derecede olumsuz etkiler mi?



Sıvı soğutma ve PSU: Bu ikisini aynı başlıkta değerlendirmek istedim çünkü parçalar arkadaşımda da var ve çok memnun olduğunu söyledi. Fakat yine de daha iyi fiyat performans bir ürün varsa onu da belirtebilirsiniz.



SSD(depolama): 1 TB M.2 NVMe SSD'nin yeterli olacağını ve daha sonra 1 tane SATA SSD'nin bana yeteceğini düşünüyorum. Fakat 7000mb/sn okuma ile 3000mb/sn okuma arasında çok fark var mı bilmiyorum açıkçası. SSD konusunda kararsızım model önerirseniz sevinirim.

Evet bayağı uzun bir metin oldu :). Malum her sene bilgisayar alamıyoruz ve bütçemizin yettiği kadarıyla en iyisini almak istiyoruz. Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler. Dilerseniz farklı bir sistem tavsiyesi de verebilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kendim 7600 kullanıyorum ama bildiğim kadarıyla sıcaklık değerleri olarak 7500F ile benzerler. O yüzden tecrübeyle sabit olarak maliyet kısmak için sıvı soğutucu yerine kule tipi soğutucu işinizi gayet görür.
Ben bunu kullanıyorum. Fiyatına göre AK400, SE-214 XT, Peerless Assassin gibi modeller de tercih edilebilir.
Anakart konusunda eğer çok bütçe sıkıntısı yoksa B650 chipsetli anakartlar daha tercih edilesi gibi duruyor. Genel olarak sıcaklığı etkileyen VRM yapıları, ses çıkışları ve sundukları slotlar ile ayrılıyorlar. Ben wifi olmazsa olmazım olduğu için ve VRM yapısı ile ses kartı uzun vadede işime yarar düşüncesiyle indirimle B650 Tomahawk aldım Aralık'ta 6900'e.
Ram olarak AM5 işlemciler için en uygun ram tipi 6000 mhz CL30 deniyor genel olarak. Ben söylediğim hızlarda GSkill FlareX aldım EXPO destekli . Hızından bağımsız olarak sizin de Ripjaws değil FlareX serisine bakmanızı öneririm. Ama daha çok anlayan başka arkadaşlar yorum yapabilir bu konuda.
Ekran kartı konusunda bütçeye göre 4070 Super - 4070 TI Super üzecek kartlar değil. 4070'ler için ben de tek uzak durulması gereken modelin Ventus olduğunu gördüm, Super'lerde farklı mıdır bilmiyorum.
Kasa ve PSU birlikte hallolsun diye ben Corsair 4000D+850W PSU paketini aldım, Deepcool'un da uygun kasa+PSU kombinasyonları var. Kombinasyon şeklinde alırsanız daha ucuza gelir diye düşünüyorum. Ama beyaz isteğiniz seçenekleri çok daraltabilir.
SSD için Kingston KC3000 veya Kingston Fury Renegade tarzı bir SSD üzmez diye düşünüyorum.
 
Kendim 7600 kullanıyorum ama bildiğim kadarıyla sıcaklık değerleri olarak 7500F ile benzerler. O yüzden tecrübeyle sabit olarak maliyet kısmak için sıvı soğutucu yerine kule tipi soğutucu işinizi gayet görür.
Ben bunu kullanıyorum. Fiyatına göre AK400, SE-214 XT, peerless Assassin gibi modeller de tercih edilebilir.
Anakart konusunda eğer çok bütçe sıkıntısı yoksa B650 chipsetli anakartlar daha tercih edilesi gibi duruyor. Genel olarak sıcaklığı etkileyen VRM yapıları, ses çıkışları ve sundukları slotlar ile ayrılıyorlar. Ben Wi-Fi olmazsa olmazım olduğu için ve VRM yapısı ile ses kartı uzun vadede işime yarar düşüncesiyle indirimle B650 Tomahawk aldım aralık'ta 6900'e.
RAM olarak AM5 işlemciler için en uygun RAM tipi 6000 MHz CL30 deniyor genel olarak. Ben söylediğim hızlarda G.Skill flarex aldım EXPO destekli. Hızından bağımsız olarak sizin de Ripjaws değil flarex serisine bakmanızı öneririm. Ama daha çok anlayan başka arkadaşlar yorum yapabilir bu konuda.
Ekran kartı konusunda bütçeye göre 4070 Super - 4070 Ti super üzecek kartlar değil. 4070'ler için ben de tek uzak durulması gereken modelin Ventus olduğunu gördüm, Super'lerde farklı mıdır bilmiyorum.
Kasa ve PSU birlikte hallolsun diye ben Corsair 4000D+850W PSU paketini aldım, DeepCool'un da uygun kasa+PSU kombinasyonları var. Kombinasyon şeklinde alırsanız daha ucuza gelir diye düşünüyorum. Ama beyaz isteğiniz seçenekleri çok daraltabilir.
SSD için Kingston KC3000 veya Kingston Fury Renegade tarzı bir SSD üzmez diye düşünüyorum.

Teşekkür ederim hocam. Attığınız soğutucuyu İtopya'da bulamadım. Kule tipi soğutucu olarak Cooler Master Hyper 212 Halo White Islemci Sogutucu | ITOPYA iyi midir?
 
Teşekkür ederim hocam. Attığınız soğutucuyu İtopya'da bulamadım. Kule tipi soğutucu olarak Cooler Master Hyper 212 Halo White Islemci Sogutucu | ITOPYA iyi midir?
Hocam 7500f stok soğutucusuyla kısa bir süre idare edebilirseniz bunu tavsiye ederim.
 
Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim. Bilgisayarı sipariş verdim.

İşlemci = AMD Ryzen 5 7500F.
Anakart = Gigabyte B650M K
RAM = G.Skill Flare X5 2x16 32 GB 6000MHz CL36.
Ekran kartı = MSI 4070 Super Ventus 2X OC (ısınırsa değiştirebilirim belki fakat 28.000 TL fiyat bandında başka 4070 Super bulunmuyor ondan bu kartı tercih ettim)
Kasa = Cooler Master Masterbox TD500 V2 beyaz (açıkçası NZXT'nin 2 fanına güvenemedim 4 fan ile ve mesh yapısıyla TD500'ün mis gibi soğutucağını düşüyorum)
PSU = NZXT C750 Bronze (internetten baktığımda tüm korumaların mevcut olduğunu ve forumda çokça önerildiğini gördüm bundan dolayı tercih ettim)
SSD = @clckty hocamızın önerdiği Kingston KC3000 1TB M.2 NVMe SSD'sini tercih ettim.
Soğutcu = yukarıda bashettiğim Cooler Master Halo 212 white hava soğutucusunu aldım. Sizin attığınız modelleri İtopya'da bulamadığımdan bu soğutucuyu aldım üzmez diye düşünüyorum açıkçası üzerse sizin attığınız modellerden alabilirim.

Wi-Fi olarak da Ugreen AX1800 aldım Wi-Fi 6 olması ve 1000MBPS ve üzerini desteklemesi(1800MBPS) beni kurtarır zaten diye düşünüyorum.

Sonuç olarak bütçemin biraz üstüne çıktım fakat değdiğini düşünüyorum. Yardım eden tüm hocalarıma tekrardan çok teşekkür ederim.

Hocam 7500f stok soğutucusuyla kısa bir süre idare edebilirseniz bunu tavsiye ederim.
İşlemciyi tray aldım. İndirimdeydi içinden soğutucu çıkmıyor diye biliyorum. Fakat soğutucu güzel duruyor eğer Cooler Master üzerse ona geçiş yapabilirim.
 
Ürünleri tek tek almanız sizin yararınıza, ben iki hafta önce böyle bir sistem topladım, fikir vermesi açısından paylaşıyorum,

Phanteks 360A Kasa
Bu kasa çok övüldü, övüldüğü gibi de varmış. Çok sağlam bir kasa çıktı. Çok ağır bir kasa ama aşırı büyük bir kasa değil, orta boy bir kasa, daha büyük kasalar da var.

MSI PRO B650-S WiFi Anakart
Atx anakart tercihim olduğu için bunu seçtim. Dört adet ram soketi var.

Adata XPG 2X16 GB (32 GB) 5200 mhz RGB DDR5 Ram, Expo.
Bu ramlerin anakarta ve islemciye uygun olduğunu gördüğüm için aldım. 5200 mhz yeterli diye düşündüm, fiyat farkını haketmediğini düşündüm daha yüksek mhz değerinde olanların.

Amd RX 7800 xt 16 gb Ekran Kartı.
İndirimde yakaladığım için aldım, vram da yeterli. Yeni bir ekran kartı.


Amd R5 7500F Kutulu İşlemci.
Kutulu uygun buldum, aldım. En ideal işlemcinin bu olduğuna ve diğerlerini fiyat farkına değmeyeceğini düşünerek bunu tercih ettim, anakartım da am5 soket kullandığı için de güncel teknoloji gerek diye düşünüyorum.

MSI A850G 850W 80+ Gold Atx 3.0 pcie 5.0 Tam modüler Psu.
Psu kaliteli olsun sorunsuz olsun, yeni teknolojileri barındıran bir psu tercih ettim. Özellikle tam modüler psu olmasına özen gösterin. Kaliteli psu demek sorunsuz bir elektrik vermek ve gold sertifikası da kaybı azaltan bir teknoloji. Gold 80+, tam modüler ve kaliteli bir marka tercih edin.

Thermalright peerless assassin 120 se kule tipi işlemci soğutucu.
İşlemci için kule tipi soğutucu önerildi ve çok memnunum, işlemci sıcaklığım 45lerde geziniyor.

1 TB kingston fury renegade Ssd. Tartışmasız en iyi ssd, dram da mevcut. Dram olanları tercih ediyorum, ssd de kaliteden şaşmamak gerekir.

Monitor olarak indirimde Acer 2K 170 hz IPS monitor yakaladım tüm maliyetim 50k tuttu.
 

Geri
Yukarı