55000-60000 TL sistem toplama

Bütçe
55000-60000 TL

UlunayOcak

Hectopat
Arkadaşlar herkese iyi bayramlar.

Uzun süredir PC toplamıyordum ve son zamanlarda ortaya çıkan yenilikler ve teknolojilerden biraz uzağım. Halihazırda elimde var olan kasam eskidi ve yeni bir kasaya ihtiyacım var. Birkaç gündür çeşitli siteleri gezip bazı toplama PC'lere göz attım. Bütçem başlıkta da belirttiğim gibi 55000 - 60000 arası. En sonunda aşağıda belirteceğim 2 bilgisayarda karar kıldım gibi görünüyor. Sizden ricam, belirteceğim bilgisayarlara biçilen fiyatların deyip değmeyeceği hakkında bana fikir vermeniz. Eğer sistem öneriniz olursa onları da belirtebilirseniz çok sevinirim.

Karar verdiğim bilgisayarlar şu şekilde:
1) CAN DEGER-BLADE RUNNER/Intel Core i7 13700KF/GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti AERO OC 12GB/32GB DDR5/1TB NVMe M.2 SSD/Geforce RTX RayTracing PC |ITOPYA.COM
2) NOVA-4080 / INTEL I7-13700K / ASUS GeForce TUF RTX 4080 16GB / 16GB RAM / 1TB M.2 SSD Gaming Bilgisayar - Gaming.Gen.TR

Benim için önemli olan hususlar şunlar:
1) Ana kartta Bluetooth desteğinin olması benim için önemli çünkü bazı oyunları Controller ile oynamaktayım.
2) Alacağım bilgisayarın beni 7-8 sene götürmesi güzel olur çünkü sonuçta parçalar şu an pahalı ve bu kadar maliyete uzun götürmesi gerekiyor diye düşünüyorum.
3) Aslında yukarıda belirtilen bilgisayarların yapacağım işler için fazla olduğunu düşünebilirsiniz fakat bir Elder Scrolls serisi hayranı olduğum için Elder Scrolls VI çıktığında onu akıcı bir şekilde oynatabilecek bir PC hiç de kötü olmaz :D

- 1. seçenekte bulunan bilgisayarın ana kartını ve ekran kartını bir üst seviyeye, SSD'sini ise 2 üst seviyeye yükseltmeyi düşünüyorum.
- PC'yi genel olarak programlama işlerinde ve ara sıra oyun oynamak için kullanacağım.
- 2K bir monitörüm var ve oynadığım oyunları 2K çözünürlükte oynayacağım. İnternette biraz araştırdığımda 4070 Ti'in 2K Gaming için gayet uygun bir GPU olduğu yazıyordu.
- Forumda 4070 Ti ve 4080 karşılaştırmalarını gördüğümde arkadaşlar genel olarak 4070 Ti'in VRAM'i 12 GB olduğu için ileride yetmeyeceğini söylemişler. O yüzden 2. seçenek olarak 4080'li bir sistem koydum ve aralarında fiyat olarak aslında çok da bir fark yok. Fakat 2. seçenekte bulunan bilgisayarın anakartında Bluetooth desteği bulunmamakta.
- Gerçekten ilerisi için 4070 Ti'da VRAM sıkıntısı yaşar mıyım ciddi şekilde?
- İlk seçenekte bulunan PC'nin kasasında 750W'lık bir PSU bulunuyor. 750W'lık bir PSU ilk kasaya yeter diye düşünüyorum.

Şimdiden fikirleriniz ve önerileriniz için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kendimde almayı düşündüğüm bir sistem aklınızda bulunsun isterseniz.
Sorulara cevap vermek gerekirse.

- 2K için 12 GB VRAM şu anlık yeterli ama ileride çıkan oyunlarda bütün ayarları Ultra + Ray Tracing aktif bir şekilde oynatmaya yetmeyebilir ama zamanı gelince ultradan high ayarlara düşürmek sizin için sorun değilse 4070 Ti bir sistemle biraz daha ucuza toplayabilirsiniz.
- 4070 Ti için 750W PSU yeterli.
- 4070 Ti'lı olan sistemin fiyatı yüksek gözüküyor onun yerine hazır almak istiyorsanız 2. olanı veya attığımı tercih etmenizi tavsiye ederim.

Toplama almak sizin için sorun değilse @messinicocugu aynı fiyata daha iyi bir sistem toplamanıza yardımcı olabilir.

1682321525314.png

Son düzenleme:
Kendimde almayı düşündüğüm bir sistem aklınızda bulunsun isterseniz.
Sorulara cevap vermek gerekirse.

- 2K için 12 GB VRAM şu anlık yeterli ama ileride çıkan oyunlarda bütün ayarları Ultra + Ray Tracing aktif bir şekilde oynatmaya yetmeyebilir ama zamanı gelince ultradan high ayarlara düşürmek sizin için sorun değilse 4070 Ti bir sistemle biraz daha ucuza toplayabilirsiniz.
- 4070 Ti için 750W PSU yeterli.
- 4070 Ti'lı olan sistemin fiyatı yüksek gözüküyor onun yerine hazır almak istiyorsanız 2. olanı veya attığımı tercih etmenizi tavsiye ederim.

Toplama almak sizin için sorun değilse @messinicocugu aynı fiyata daha iyi bir sistem toplamanıza yardımcı olabilir.

Eki Görüntüle 1752717
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

İleriki zamanlarda Ultra ayarlardan High ayarlara çekmek benim için çok bir sorun teşkil etmiyor.

Fiyatın fazla gözükmesi ile ilgili pek bir bilgim yok açıkçası. Başka sitelerden de hazır sistemlere baktığımda veya kendim toplamaya kalktığımda yine bu fiyat bantlarına geliyordu fiyat.

Birde sormak istediğim bir soru daha var. Ben en son bilgisayar toplarken ekran kartı markaları olarak Asus, MSI, EVGA vs. gibi markalar vardı. Şuan hiç adını duymadığım bir sürü marka görüyorum. Bu Inno3D, Galax ve Palit gibi markaların ürünleri ne kadar kalitelidir? Asus, MSI, EVGA ve Gigabyte gibi markaların kartlarına kıyasla arasında çok bir fark var mıdır? Hem performans hem de kalite olarak.

Şu an için AMD işlemci pek düşünmüyorum ama daha ucuz fiyata i7 13700KF'den daha iyi bir performans veren AMD işlemciyi düşünebilirim.

Toplama almak benim için sorun değil. Başka sitelerde kendim toplayınca genelde hazır sistemden daha pahalıya geldiği için yukarıda hazır sistemleri atmıştım. @messinicocugu fikir ve görüş belirtirse tabii ki çok sevinirim. Önerilere açığım.

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

İleriki zamanlarda Ultra ayarlardan high ayarlara çekmek benim için çok bir sorun teşkil etmiyor.

Fiyatın fazla gözükmesi ile ilgili pek bir bilgim yok açıkçası. Başka sitelerden de hazır sistemlere baktığımda veya kendim toplamaya kalktığımda yine bu fiyat bantlarına geliyordu fiyat.

Bir de sormak istediğim bir soru daha var. Ben en son bilgisayar toplarken ekran kartı markaları olarak ASUS, MSI, EVGA vs. gibi markalar vardı. Şu an hiç adını duymadığım bir sürü marka görüyorum. Bu INNO3D, Galax ve Palit gibi markaların ürünleri ne kadar kalitelidir? ASUS, MSI, EVGA ve Gigabyte gibi markaların kartlarına kıyasla arasında çok bir fark var mıdır? Hem performans hem de kalite olarak.

Şu an için AMD işlemci pek düşünmüyorum ama daha ucuz fiyata i7 13700KF'den daha iyi bir performans veren AMD işlemciyi düşünebilirim.

Toplama almak benim için sorun değil. Başka sitelerde kendim toplayınca genelde hazır sistemden daha pahalıya geldiği için yukarıda hazır sistemleri atmıştım. @messinicocugu fikir ve görüş belirtirse tabii ki çok sevinirim. Önerilere açığım.

- Fiyat konusunda İtopya'daki sistem 4070 Ti'li bir sisteme göre olması gerekenden çok daha yüksek fiyata sahip eğer 60000TL'lik bir sistem topluyorsanız hedefiniz 4080 olmalı.

- Ekran kartı markaları arasındaki en büyük fark soğutma ama en temelinde bütün ekran kartları NVIDIA tarafından üretiliyor ve aynı performans değerlerini verecektir. Palit, PNY ve Gainward aynı üreticiden ve uzun yıllardır NVIDIA ile birlikte çalışıyorlar ve gördüğüm kadarı ile üretici hakkında kötü bir yorum yok.

- Eğer topladığınız sistemin amacı saf oyun oynamaksa alabileceğiniz en güçlü işlemci Ryzen 7 7800x3D olacaktır şu anda.

Ayrıca 7000 serisi ile AM5 soketi daha yeni tanıtıldığı için yeni çıkacak CPU'ları destekleyecek ama Intel 14. serisinde soket değiştireceği için upgrade yapmak isterseniz yeni bir anakart almak zorunda kalırsınız AMD tarafında bir süreliğine böyle bir sorununuz olmayacaktır.

Son düzenleme:

Toplam 64 bin TL

- Fiyat konusunda İtopya'daki sistem 4070 Ti'li bir sisteme göre olması gerekenden çok daha yüksek fiyata sahip eğer 60000TL'lik bir sistem topluyorsanız hedefiniz 4080 olmalı.

- Ekran kartı markaları arasındaki en büyük fark soğutma ama en temelinde bütün ekran kartları NVIDIA tarafından üretiliyor ve aynı performans değerlerini verecektir. Palit, PNY ve Gainward aynı üreticiden ve uzun yıllardır NVIDIA ile birlikte çalışıyorlar ve gördüğüm kadarı ile üretici hakkında kötü bir yorum yok.

- Eğer topladığınız sistemin amacı saf oyun oynamaksa alabileceğiniz en güçlü işlemci Ryzen 7 7800x3D olacaktır şu anda.

Ayrıca 7000 serisi ile AM5 soketi daha yeni tanıtıldığı için yeni çıkacak CPU'ları destekleyecek ama Intel 14. serisinde soket değiştireceği için upgrade yapmak isterseniz yeni bir anakart almak zorunda kalırsınız AMD tarafında bir süreliğine böyle bir sorununuz olmayacaktır.

- Evet aslında başta 4080'li bir sistem toplamak istiyordum fakat bazı sitelerde i7 13700KF'in 4080'e genel işlemlerde ve işlemci yoğunluklu işlerde dar boğaz yapacağını gördüm (https://pc -builds.com/bottleneck-calculator/result/1jD1cy/1/general-tasks/2560x1440/). GPU bazlı işlemerde dar boğaz yapmasa bile bilgisayarı sadece saf olarak oyun oynamakta kullanmayacağım için beni biraz caydırdı bu durum. 4080'e her türlü işlerde dar boğaz yaptırmayan i9 13900KF vardı fakat onada şuan bütçem müsait değil.
- 4070Ti seçmenin bir değer sebebi de aslında yukarıda belirttiğim nedenden kaynaklanıyor. İ7 13700KF CPU ağırlıklı işlerde 4080'e göre daha az seviyede darboğaz yapıyor. Genel işlemler ve GPU ağırlıklı işlerde ise darboğaz yapmadığını gösteriyor.

- Ryzen 7 7800X3D ise hem 4070Ti'a hem de 4080'e dar boğaz yapıyor gözüküyor.
(İlginç bir şekilde linkte bulunan bir kelimeye yasaklı dedi. O yüzden linkin başında bulunan boşlukları silebilirseniz karşılaştırmaya gidebilirsiniz.)
4070Ti için -> https://pc -builds.com/bottleneck-calculator/result/1nt1dN/3/graphic-card-intense-tasks/2560x1440/
4080 için -> https://pc -builds.com/bottleneck-calculator/result/1nt1cy/3/graphic-card-intense-tasks/2560x1440/

- Aynı durum Ryzen 7 7700X için de geçerli.
(İlginç bir şekilde linkte bulunan bir kelimeye yasaklı dedi. O yüzden linkin başında bulunan boşlukları silebilirseniz karşılaştırmaya gidebilirsiniz.)
4070Ti için -> https://pc -builds.com/bottleneck-calculator/result/1je1dN/3/graphic-card-intense-tasks/2560x1440/
4080 için -> https://pc -builds.com/bottleneck-calculator/result/1je1cy/3/graphic-card-intense-tasks/2560x1440/

- 3 CPU'yu karşılaştırdığımda da İ7 13700KF daha önde gözüküyor gibi geldi bana. (AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 7 7800X3D vs Intel Core i7-13700KF | CPU Karşılaştırma)

- Keza başka bir karşılaştırma sitesinde de yine aynı sonuç ile karşılaştım.
(https://cpu.userbench mark.com/Compare/AMD-Ryzen-7-7800X3D-vs-Intel-Core-i7-13700KF/m2081998vsm1925886)

- Farklı ekran kartları markaları hakkında ben de o şekilde düşünüyorum. Sonuçta hepsi Nvidia ile çalışıyor. Performans anlamında çokta fazla bir fark olacağını düşünmüyorum.

- Sistemi sadece oyun oynamak için değil aynı zamanda programlama içinde kullanacağım.

- Soket konusunda haklısınız. Fakat sanırım en erken CPU değişikliğini PC'yi aldıktan 5-6 sonra sene sonra yaparım diye düşünüyorum. Gelecek 5-6 senede de AMD'de yeni bir soket mimarisi çıkarır tahminimce.

@Resul38

Öneriniz için çok teşekkür ederim. Sistemi sadece oyun oynamak için kullanmayacağım. Şu an için AMD GPU düşünmüyorum şahsen. Sanırım çoğu oyunun DLSS seçeneği daha fazla. Sanırım 4080 için 1000TL daha koyabilirim en son tüm parçaları topladığımızda. Fakat CPU Intel olarak değişecek olursa tabii ki anakart da değişeceği için o zaman kararsız kalabilirim.

@Fahri Abi

Toplam 64 bin TL

Öneriniz için çok teşekkür ederim. Şu an için 64000 TL bandına çıkabilir miyim bilmiyorum. 60000 aşağısında ne kadar kalabilirsem o kadar iyi olur benim için.

@Yılmaz111

Son düzenleme:
Bunlar 58.8k tutuyor.

Bunlar 58.8k tutuyor.

Öneriniz için çok teşekkür ederim.

Bir sorum var. Neden herkes İ7 13700KF yerine Ryzen 7 7800X3D öneriyor? Karşılaştırma sitelerine baktığımda İ7 13700KF daha üstün gözüküyor.

@messinicocugu

Ryzen 7 7800x3D, oyun oynamak için alabileceğiniz maksimum performanslı işlemci. 3 kat arttırılmış ön bellek ve daha ince yapı mimarisi bunu sağlıyor. Eğer ben sadece oyun oynarım; render veya 3D modelleme gibi işleri yapmam diyorsanız paranın hakkını verecek en güçlü işlemci bu. Bu yüzden herkes bunu öneriyor.
Öneriniz için çok teşekkür ederim.

Bir sorum var. Neden herkes İ7 13700KF yerine Ryzen 7 7800X3D öneriyor? Karşılaştırma sitelerine baktığımda İ7 13700KF daha üstün gözüküyor.

@messinicocugu

Technopat Haberler

Geri
Yukarı