5700x3D vs 5800x3D

Anladım hocam kusura bakma sert tavrım için Tomahawk'ı ben o zamanki fiyatlandırmada 4200 TL'den 3000'lere düşmüştü ve 1000 TL hedi kuponum vardı onunla aldım. Benim kartımda 13 faz var üstüne ben şu an çoklayıcı olmadan 8 fan takıyorum ayıca birkaç ARGB portunu kullanıyorum 4 RAM portum var bir yandanda yazılım işleriyle ilgileniyorum kendime uygun bir şey aldım yıllardırda AMD her anakartıyla işlemcisini değişmeden destek sunduğu için DDR5'te böyle bir değişikliğe gideceğini düşünmedim. O yüzden o zamanlarda böyle parçalar tercih ettim.

İşlemcide özellikle zaten soğutma konusunda mimarisi gereği zor olan modelleri ikinci el almak çok güvenilir gelmiyor bana. 5700x3D ve 5800x3D arasında %4 fark var, ben de şu zamanlarda 5600 işlemcimi yükseltiyorum, sıfır 5700x3D sipariş ettim.

Yanlış bilgi yasak olduğu için kanıtlamanız lazım. Kullanmasanız da bir şey değişmeyecek. Bir artı olarak söylemiştim. Bu arada siz öyle demiş olsanız bile yanlışınızı düzeltmeliyiz çünkü yanlış. Paranızın hakkını alın diye uğraşıyoruz ve bir çıkarımız da yok. İkisini almak da yanlış çünkü paralarını hak etmiyorlar. DDR4'e o kadar para bağlanmaz. Alacaksanız da 5700X3D alın daha ucuz en azından. Daha az para bağlamış olursunuz.
Bu daha mantıklı bu arada. Yine 8 faz ama daha kaliteli. Görmemiştim ilk baktığımda.

5800x3D çok pahalı onu boş verin. 5700x3D 7.5k şu an, geçenlerde 7K fiyattaydı biraz zamlanmış. Yine de anakartınız iyi olduğu için 5700x3D alabilirsiniz.

Evet o fiyatı gördüğüm için 5700x3D ye yöneldim. 5800x3D alırsam hem fazladan 2K gibi bir meblağ vereceğim ayrıca 2. el bir işlemci almış olacağım. Sizce aradaki performansa değer mi? Ne yapmalıyım.

Bu arada evet, bu işlemciler daha fazla ısınıyor. Soğutma problemleri yaşayabilirsiniz özellikle 5800X3D için söylüyorum. 5700X3D'nin ısınma problemi var mı yok mu pek emin değilim.

Hocam sert tavırlarım için kusura bakmayın. Durum şundan ibaret açıklamaya çalıştığım R5 5600 - RX 6800XT sisteme mATX bir anakart koyduğumu düşünün. Parçalarımın kaliteli olduğunu düşünüyorum ve görünümüne para verdiğim içinde biraz önem veriyorum. Dediğiniz sisteme değil 7800x3D'ye de çıkacak bütçem mevcut fakat artık oyunlarla çok haşırneşirliğim yok. Arkadaşımın işi görülsün diye böyle bir olaya kalktım.

Son düzenleyen: Moderatör:

Estağfirullah. 5700x3D yıllarca gidecek kaliteli bir işlemci. 7500F alırsanız giriş seviye anakart ve RAM'ler alacaksınız. İleride yükseltmek istediğinizde tüm sistemi bir daha yükseltmek zorunda kalacaksınız. 5700x3D almak daha mantıklı oluyor bu durumda. Sıfır sistem toplanmıyorsa DDR5 en az 5600MHz CL38 değerinde RAM'ler öneriyorum. Frekans AMD işlemcilerde önemli. 1 tane M.2, 2 RAM slotlu, VRAM sayısı düşük ve ARGB portundan müzdarip anakartlara para vermeye gerek yok. Bu dediklerim halihazırda 5600X ve Tomahawk gibi anakartı olanlar için geçerli.

2.el 2K fazladan para verip 5800x3D almaya değmez. Bir de aşırı ısınıyor 5800x3D.

Kaliteli zaten. Görünüme bu kadar önem veriyorsanız 5700X3D alın ama pek doğru bir şey değil yine söylüyorum. Karar sizin.
7500F alırsa tüm sistemi yenilemesine gerek yok. AM4'de kalırsa tüm sistemi yenilemek zorunda yükseltmek isterse. Bu arada AM5 için CL'nin çok da bir önemi yok. "1 tane M.2, 2 RAM slotu" gibi şeyler boşa bahane. 1 tane M.2 ve 2 RAM slotu çoğu kişiye yetiyor zaten. Kaç kişi 2 tane M.2 ve 4 RAM slotu kullanıyor? Arkadaş 2 tane M.2 kullanıyor ama bunun için de B650 falan alabilir biraz daha paraya kıyıp. VRAM'ler de gayet yeterli. Yani şunu anlamıyorum A620 kullananlar VRAM'i eline mi alıyor? Kaç kişi VRAM yüzünden derde girmiş? Çok yüksek bir işlemci takmadığın ve çok ağır OC yapmadığın sürece sorun yok.
ARGB portu konusu doğru. Ona bir şey demiyorum ama tek başına yeterli bir etken değil bence.

Bazı durumlarda duyguları ve kişisel tercihleri görmezden gelebiliyoruz, şuan siz de öyle yapıyorsunuz bence. Arkadaş anakart ve RAM için kaliteyi önemsiyor, gerçek performansa çok az bir etkisi olsa da sadece bunların varlığı bile onu mutlu ediyor olabilir. Diğer taraftan dediğiniz değişimden sonra resmen yeni bir bilgisayar almış olacak (burası Theseusun gemisi gibi oldu ama neyse).

Belki de bu kasa ve sisteme son yatırımını yapmak istiyordur, çok ileride yeni bir sistem alır. Şahsen o kadar zahmete girecek olsam direkt yeni sistem de toplardım ki hazır sistemlerde çok güzel fiyat avantajı da yakalayabilir.

Şuan eski işlemcisini de satarsa hepi topu 4 bin lira maliyet civarına %10-%100 arası performans artışı alabilecek ve 240-360Hz monitörleri rahatça kullanabilecek. (Şahsen 5600 kullanıyorum ve CS2 de 144Hz monitörle bile zorlanıyorum, FPS 144 ün altına çok sık düşüyor ve kasma hissi yaşatıyor). Ayrıca tüm işlemi eğer pratiği varsa 10dk gibi kısa bir sürede dahi gerçekleştirebileceğini de hesaba katmalıyız.

RAM'in performansa ciddi bir etkisi var. Hatta RAM OC diye bir şey var bu yüzden. Attığım parçalar kalitesiz değil, giriş seviyesidir. Böyle kalitesiz diyince sanki 3 gün sonra paslanacak, yarın elde patlayacak gibi oluyor. Öyle bir şey yok. Gayet sağlam parçalar sadece ışıklı mışıklı değil. Yeni mimariye, yeni teknolojiye sahipler. Kalite de budur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…