Rehber 5800X vs 10900K: Nerede kime güvenmeliyiz?

Gayet güzel bir açıklama olmuş. Bunu bir aradan çıkartayım.

AMD ve Intel sorusu ise bana göre Ryzen 5000 serisi ile kapanmıştır. Evet, özellikle giriş seviye sistemlerde Intel'in fiyat düşürme politikası ile sattığı doğru. Zira ekran kartı fiyatları uçmadan önce çoğu sistem önerisinde de Intel tabanlı hareket edilmesini önermişimdir. Lakin: Hem oyun oynayayım hem çoklu çekirdekten faydalanayım hem OC yapayım hem de soğutucu masrafı için çok para harcamayayım diyen her kullanıcı AMD'ye yöneliyor. Nitekim bunları orta ve üst seviyede yapacak kullanıcılarda da bütçe kısıtlaması olmadığına göre Intel'in bir manası kalmıyor.

Normalde yıllarca Intel tabanlı sistem kurmayı düşünen biri olarak geçen zaman içinde AMD'nin gelişimini gördükten sonra anakart değişimini şart koşan, OC için çarpan kilidi açık işlemcinin alınmasını direten, güç verimliliği umurunda olmayan Intel'e yönelmem, yönelemem. Gün gelir Intel'in yaklaşımı ve tavrı değişir, överiz. Ancak devir AMD'nin devri. Aksi şu an sorgulanamaz.

Aslına bakarsanız gömmeye çalışanlar tamamen takipçi ve ryzen akımının önünden prim yapmak isteyenler.
11xxx işlemcisi her halukarda 10ncu seriden daha iyi bir işlemci 25 yıldır intel olsun amd olsun yeni nesilde bir önceki seriden daha kötü işlemci çıkarttığına tanık olmadım.

14nm üretimden dolayı 7 nm göre daha yüksek enerji tüketimi zaten kaçınılmaz. Birde 11nci nesilde pci-e 4.0 a geçmesi ayrınca AVX-512 komut setini eklemesi haliyle güç tüketimini iyice coşturmakta. Şimdi ev ortamına %95 lik kısmın AVX-512 ile işi yok, zaten biostan da direk kapatabiliyorsun. Hiç bir tester AVX ve AVX 512 kapalı iken güç tüketimlerini test etmemiş.

Ben şahsen güç tüketimin AVX ve AVX-512 leri kapattığınızda 10ncu seriden çok ta fazla olmayacağı kanaatindeyim. Belki bir miktar fazla olabilir. Onun da ana nedenleri; IMC'nin işlemci içerisinde olmayıp ayrı olması ve PCI-e 4.0 hatları olabilir.

Kesin sonucu işlemciler elimize geçtiğinde ayrıntılı test ettiğimizde anlarız.

Tüm yazıyı okumadım ama kendi yorumlarımı yapmam gerekirse, evet ısınma sorunu var ama diğer işlemcilere göre var kendisi için bu ısıların normal olduğunu açıkladı AMD, overclock potansiyeli İntel işlemciler kadar iyi değil ama bu onu kötü yapmaz, elimle 4,6 GHz stabil başardım daha yüksek beklerdim ama zaten işlemci çok güçlü eminim yapacağım her işi fazlasıyla görür, oyun performansı da cabası. Şu anda underclock ile 1.18V civarlarında gayet iyi kullanıyorum, memnunum.

Test için normal stok ayarlara getirmiştim ama zannedersem bir şeyi yanlış yaptım.

D.O.C.P 3600 Mhz CL 16 16 16 39 şekilde ramler ama test esnasında nedense 4.3 Ghz üzerine çıkamadık.

Edit: İşlemciyi kendim overclock yapıp müsait bir zamanda fotoğrafları yüklerim. Stok ayarlarda AIDA 64'te 4.3Ghz üzerine çıkmıyor, sağlıklı bir sonuç için daha yüksek Ghz'de denemek lazım, güç tüketimi bu arada 139 Watt gözüküyor 20 dakikalık test sonucunda.

20 dakikalık testleri gerçekleştirdim. İşlemci Allcore 4,7 Ghz e 1.34 V ile overclocklanmıştır. Testlerin resimleri:

Sıcaklık;

Voltaj;

Güç Tüketimi

Clock'lar

Özet Grafiği;

İstatistikler

Ayrıca prizden çekilen enerjiler:

Sistem boştayken;

20 dakikalık test esnasında çekilen toplam güç;

Gskill Ryzen için optimize edilmiş GTZRX model 36000 Mhz CL 14-15-14-28-42 CR1 timinglerine tweak edilmiş ram değerleri;

Sistemde kullandığım soğutucu Corsair H115i pro'dur. Değerlerden de anlaşılacağı üzere all core overclcoklanmış ryzen işlemcilerin de enerji tüketimleri intel kadar olmasa da katalog değerlerine göre oldukça yüksektir. Isı konusuna gelince 130 watt tüketimde 102 dereceyi bulması 7 nm üretimden kaynaklanmaktadır. Çünkü zar içindeki elekronların nm düştükçe mesafelerinin de azalması sebebiyle az enerji tüketimi olmakla beraber ısınma da artmaktadır. Ofisimde 10920x ile 280W tüketime ulaşmama rağmen en çok 90 dereceleri görmem elektron arası mesafedendir.

Ben şahsen 11900K alanın beyninden şüphe ederim. Gider anakartı onu bunu satarım yine de 11900K takmam. Bedava versinler onu satar parasını yerim.

Saçma bir düşünce yapısı. 11900K kötü fiyatlandırılmış, çok güç çeken bir işlemci. 5800X ise yine kötü fiyatlandırılmış, az güç çeken bir işlemci. 11900K, resmi olarak 5800X fiyatına çıkamaz, Intel'in imajına lekedir. Fakat zaman içerisinde indirim ile bu fiyata düşecektir.

Hali hazırda anakartım olsa, bana bedava 11900K verseler, bir dünya uğraşa girip 5800X mi kovalayacağım? Hayır. Bu bir fanboy düşüncesidir.
Ben fiyata bakarım şahsen. AMD'nin İntel'i sollaması beni pek ırgalamaz.

F/P bazında 11600K'nın 2500-2700 TL arasında satılırsa güzel bir performans sunduğu görüşündeyim. Birazda 5600X'in anlık fiyatı ile alakalı bir durum elbette. Sadece oyun oynayan ve günlük işleri ile uğraşan birisi için 6 çekirdek fazlasıyla yeterli. Açıkçası OC yapamamak ve ufak bir performans kaybı umrumda değil diyorsanız 11400F en iyi seçenek, yer yer 10600K'ya yaklaşan bir işlemci.

AMD'de görüldüğü üzere zaten overclock olayı neredeyse hiç yok 4.6ghz vaat edilen işlemciyi anca 4.7 ghz çok çok şanslı iseniz 4.85 Ghz yaparsınız. Overclcok niyeti yok ise şuan B560 anakart ve 11400F Amd 3600 ile neredeyse aynı fiyata 5600x den de çok daha ucuza mal olmakta. Zaten intel AMD nin orta ve orta alt segmentteki satışına balta vurmak için b560 serisi anakartlarda da ram overclock imkanı sundu. Tahminim o dur ki 11400F oyunlarda FPS olarak Rx5600x in hemen ensesinde olur. Testler çıktıkça görürüz. Ama güç tüketimi en az %30-50 fazla olur orası kesin.

Şahsen AutoOC ile zahmetsiz bir şekilde 4.85 GHz'e overclock edebiliyorum. Fakat yaptığım undervolt stabil olsun diye 4.8 GHz olacak şekilde ayarladım. Oyunlarda bu hızda çalışıyor, Prime95 ve Cinebench gibi yüklerde biraz hız düşüşü oluyor verdiğim güç limitlerini aşmamak için.

Stok hızlara kıyasla 250 MHz daha yüksek frekans bence gayet başarılı bir OC özellikle bu kadar yüksek IPC ile. Ryzen 5000 kullanıcıları için en rahat ve zahmetsiz overclock yöntemi manuel OC değil PBO2 kullanmak.

Intel tarafında B560 anakartların bu özelliği sunmaması bir eksidir. RAM OC desteği vermeleri güzel fakat fiyatlar çok önemli. Bu anakartlar 1000-1500 TL'den satılacaksa hiç anlamı yok çünkü bu fiyatlara AMD tarafında çok çok kaliteli, OC potansiyeli yüksek premium anakartlar alabiliyorsunuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…