Rehber 5800X vs 10900K: Nerede kime güvenmeliyiz?

Profesyonel Overclcok her daim manuel yapılanıdır. PBO 2 ile bir kaç çekirdeği 4.8 e çıkartmış gerisi 4.4 veya daha düşük çalıştırmış önemli değil ki. Ben şahsen işlemciye overclock yapacaksam tüm çekirdeklerin sabit aynı hızda olmasını isterim. Sebebi ise windows uygulamayı bir yüksek frekans işlemciye olmadı sonra düşük frekans işlemciye olmadı tekrar yüksek frekans işlemciye derken araya bir sürü yorumlama girecek ve latency i artırıp stabiliteyi azaltacak.

Bu söyledikleriniz gerçek oyun performansını gözle görülür bir şekilde etkilemiyor. Daha önce 3600XT ile PBO ve 4.6 GHz manuel OC kıyaslamaları yaptım. Farklar %1'den az. Cinebench gibi yükler için sabit hız ve voltaj aşırı ısınmayı engellediği için daha iyi fakat oyunlarda bu gereksinim yok.

PBO2 ile overclock yapmak BIOS'a girip +200 MHz vermek kadar kolay. Algoritma gayet iyi çalışıyor, işlemcinin kendisini koruması gereken yerlerde voltaj kısıtlaması yapıyor. Curve Optimizer ile Voltaj/Frekans grafiğine doğrudan müdahale edebiliyorsunuz.

Kesinlikle haklısınız fakat 5.nesilin rakibi 11.nesil 11900K ile karşılaştırsaydınız. Zaten daha kötü sonuç çıkacak.

Sadece işlemci ve anakarttan ibaret olsa haklısınız derim ama onlarla alakalı değil ki. Buna 524W kaldıracak PSU ekleniyor, onu soğutacak 360-420'lik AIO ekleniyor, ekleniyor da ekleniyor. Ha hepsi elinde var mı? O zaman zaten sisteme göre işlemci alınmış olur. Burada kesinlikle yapılmaması gereken işlemciye göre sistem dizme, 11900K edinip etrafına dizeceğim sistem yerine aynı fiyata hatta belki daha ucuza 5900X'li sistem dizerim. 10900K bile 5800X'ten 1000 lira kadar daha pahalı, 11900K da 5900X'e yakın fiyatlarda çıkacak (şişik stoksuz fiyatlardan bahsetmiyorum).

Yani zaten halihazırda bu sobayı kaldıracak parçalara sahipken eline geçtiğinde zaten kullansam mı diye düşünmezsin. Ama mesela elinde ucuz yollu bir Z490 ve Freezer 34 eSports gibi bir soğutucu varsa PSU da en iyi ihtimalle GD750 gibi bir şeydir. Öyle bir durumdayken anakartın kaldırdığını varsaysak bile git PSU değiştir, sonra üstüne soğutucu değiştir... Zaten bedavanın fiyatı çıkar arada .
Intel tarafında fiyat olarak rakipsiz işlemciler var. Örneğin 10400F.
Konunun herhangi bir yerinde 10400F yazdığını veya 10400F'ten bahsedildiğini hatırlamıyorum.

500 Watt nerede çekiyor, herhalde ekran kartı tüketimi ya da toplam tüketim ile karıştırdınız? Ayrıca günlük kullanım ya da oyunlarda bu işlemciler gayet serin çalışıyorlar adam akıllı bir soğutucu kullandığınız sürece. 11900K ile yukarıda bahsettiğim soğutucular ile oyun sırasında rahatlıkla sıcaklıklar 50-60 derecelerde tutulabilir. İşlemciyi Prime95'e sokmak için almadığıma göre gidip 420mm soğutucu ve 1000W PSU almama gerek yok.

Bakın, 5.3 GHz, öh artık dedirten bir overclock, sıcaklık değerlerine bakın, sonra işlemcinin oyun içi güç tüketimine bakın:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

@304191 Technopat'ın rehberinden bakabilirsin. NZXT Kraken 360mm ile 89 dereceye çıkabilen bir soba. 1000 TL'lik Corsair A500, testte sınıfta kalıyor.

Bu da başka bir video.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Bu da Donanım Arşivi'nin videosu.

Sentetik testlerde 10900K ile hemen hemen aynı güç tüketimine sahip. Herhangi bir OC olmadan stok değerlere bakıyorum:

Yeni bir şey yok? i9 serisi çıktığından beri yüksek güç tüketimi olan bir seri.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…