5800x3D boşta 48-50 derece normal mi?

murat_02

Megapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci: AMD Ryzen 7 5800X3D Anakart: MSI B450 M2 PRO GPU: ASUS ROG STRİX RTX 2080 8GB RAM: 16 Gb (8x2) Corsair Vengeance 3200 MHZ KASA+PSU: Corsair 300R - 600+80 Watt SSD: MLD M300 1 TB M2 SSD.
3700X'den geçiş yaptım. O işlemci 65TDP watt değerinde olduğu için daha serindi boşta aşağı yukarı 30 35 dereceydi. 5800x3D ise boşta 50 derecelerde, arkada Opera ve Discord açık. Oyunlarda çok anormal değil 65-75 civarı gibi. Soğutucum; Dark Freezr 124mm hava soğutucu.
Sistemin kalanı: Anakart: MSI B450 M.2 Pro GPU: ASUS ROG STRIX RTX 2080 8 GB RAM: 16 GB (8x2) Corsair Vengeance 3200 MHz KASA+PSU: Corsair 300R - 600+80 Watt SSD: MLD M300 1 TB M.2 SSD.

Son düzenleyen: Moderatör:
Böyle bir işlemci için normal geldi bana. İsterseniz undervolt veya PBO ayarı yapabilirsiniz. R5 5600x'i sıvı soğutma ile boşta 40-50 arası anca tutabiliyorum.

BIOS sıfırlandı fan ayarı da sıfırlandı muhtemelen. Fan ayarı Default'da hep son güçte mi çalışır? Çok ses gelmiyor gibiydi.

Default'da bir fan curve opsiyonu vardır. CPB açıksa sürekli dalgalanmalar oluyor işlemci voltajında. Bu da anlık sıcaklıklara neden oluyor. Anlık fan sesleri duymanız daha normal ya da curve sıcaklığının üstünde kalıyorsa fan daha yüksek devirde çalışıyordur.
Benim şu şekilde, benzerini yapabilirsiniz.
1667481773047.png

Default'da bir fan curve opsiyonu vardır. CPB açıksa sürekli dalgalanmalar oluyor işlemci voltajında. Bu da anlık sıcaklıklara neden oluyor. Anlık fan sesleri duymanız daha normal ya da curve sıcaklığının üstünde kalıyorsa fan daha yüksek devirde çalışıyordur.
Benim şu şekilde, benzerini yapabilirsiniz.
Eki Görüntüle 1561295

Teşekkürler biraz kurcalıyım BIOS'tan bakalım. CPB açık muhtemelen bir de gameboost diye bir ayar var sabit yüksek frekansta çalıştırıyor yük altında, onu da deneyebilirim.

Selamlar,

Ben de 5800x3d'ye geçmeyi düşünüyorum. Anakartım sizinkiyle aynı, b450 tomahawk. GPU için de 6700xt veya 6800xt falan almayı düşünüyorum. İnternette sizin mevcut sistem GPU'dan dolayı 1440p'de darboğaz yapar diye gösteriyor. Nasıl etkiliyor mu gerçekten yapıyor mu?
Çünkü 6700xt için de hafif darboğaz gösteriyor bu site, hatta ve hatta 6800xt için de ufak bir darboğaz söz konusu. Tecrübelerinizi aktarır mısınız?
Ayrıyetten sizin soruya cevap olarak, bence o işlemciye sıvı soğutma şart gibi. Bir sorum daha var ama siz cevaplayınca yazayım, zaten uzun oldu.
Teşekkürler!

Selam,

Ben de 5800x3D'ye geçmeyi düşünüyorum. Anakartım sizinkiyle aynı, B450 Tomahawk. GPU için de 6700XT veya 6800XT falan almayı düşünüyorum. İnternette sizin mevcut sistem GPU'dan dolayı 1440P'de darboğaz yapar diye gösteriyor. Nasıl etkiliyor mu gerçekten yapıyor mu?
Çünkü 6700XT için de hafif darboğaz gösteriyor bu site, hatta ve hatta 6800XT için de ufak bir darboğaz söz konusu. Tecrübelerinizi aktarır mısınız?
Ayrıyeten sizin soruya cevap olarak, bence o işlemciye sıvı soğutma şart gibi. Bir sorum daha var ama siz cevaplayınca yazayım, zaten uzun oldu.
Teşekkürler!

Bu işlemci 1440P'de o kartlara darboğaz yapmaz rahat olabilirsiniz, çok eski oyunlar belki ama zannetmiyorum. Özellikle 6800XT ve 6900XT için, bu işlemci biçilmiş kaftan amaç oyun ise. O siteler doğru sonuç vermiyor aldanmayın. Şimdilik hava soğutucuyla devam ediyorum çok kötü gelmedi değerleri.

Bu işlemci 1440P'de o kartlara darboğaz yapmaz rahat olabilirsiniz, çok eski oyunlar belki ama zannetmiyorum. Özellikle 6800XT ve 6900XT için, bu işlemci biçilmiş kaftan amaç oyun ise. O siteler doğru sonuç vermiyor aldanmayın. Şimdilik hava soğutucuyla devam ediyorum çok kötü gelmedi değerleri.
Yok 5800x3d için demedim de, ekran kartı bu işlemci için güçsüz kalıyormuş biraz internetteki test ve yorumlara göre. Ama bence de %100 olarak doğru değildir.
Sizin siteme gelinecek olursa, hemen hemen aynı olacak zaten sistemlerimiz, sanırım siz az ileride hem ekran kartını hem de GPU'yu güçlendireceksiniz. Bence b450 şu an için yeterli ama az ilerde x570 tarzı gibi bir şey gerekli olacak gibi.
Bu arada diğer sormak istediğim sorum, bilgisayarınızı güç ayarlarından hangisinde çalıştırıyorsunuz? Ben mevcut 3600X'yi tasarruf modunda (Power Saver) kullandığımda dereceler düşük oluyor, stock soğutucu ses çıkarmıyor ancak oyunlarda FPS düşük oluyor. Ancak, dengeli veya yüksek performans seçince dereceler yükseliyor, stock hava soğutucu daha çok çıkarıyor, ancak FPS 50-80 arası artıyor. Siz bu seçimleri test ettiniz mi 5800x3d ile? Bir de hangi oyunları oynuyordunuz ve monitor 2K'mıydı?

Yok 5800x3d için demedim de, ekran kartı bu işlemci için güçsüz kalıyormuş biraz internetteki test ve yorumlara göre. Ama bence de %100 olarak doğru değildir.
Sizin siteme gelinecek olursa, hemen hemen aynı olacak zaten sistemlerimiz, sanırım siz az ileride hem ekran kartını hem de GPU'yu güçlendireceksiniz. Bence b450 şu an için yeterli ama az ilerde x570 tarzı gibi bir şey gerekli olacak gibi.
Bu arada diğer sormak istediğim sorum, bilgisayarınızı güç ayarlarından hangisinde çalıştırıyorsunuz? Ben mevcut 3600X'yi tasarruf modunda (Power Saver) kullandığımda dereceler düşük oluyor, stock soğutucu ses çıkarmıyor ancak oyunlarda FPS düşük oluyor. Ancak, dengeli veya yüksek performans seçince dereceler yükseliyor, stock hava soğutucu daha çok çıkarıyor, ancak FPS 50-80 arası artıyor. Siz bu seçimleri test ettiniz mi 5800x3d ile? Bir de hangi oyunları oynuyordunuz ve monitor 2K'mıydı?
Benim dengelide güç yönetimi, şimdilik yeterli benim için, zaten işlemci çok güçlü ancak sıcaklık sorunu için tasarruf moduna almayın bana kalırsa. İyi bir hava soğutma da iş görür 5800X3D ile ki ben öyle yapıyorum, ama bütçe varsa asıl hakkı sıvı soğutma tabi. Ben 1080p monitör kullanıyorum şimdilik.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı