5930K VS. 5820K

Performans fiyat karşılaştırması açısından Intel i7 5930K mı? Yoksa 5820K mı?

• Oy verenlerin toplamı
    22

0x88

Hectopat
Yer
Levent
Daha fazla  
Meslek
Fashion Director, Magazine Editor/Wine Executive
Merhaba arkadaşlar,

Bu konunun asıl amacı ileride bu iki işlemci arasında tercih sıkıntısı yaşayan arkadaşlarımızın burayı bir rehber olarak kullanıp kendisi için doğru tercihi yapabilmesidir.

Elimden geldiğince detaylı incelemeye çalıştım. Aslında en başından beri aklımda 5930K vardı fakat gereksiz harcama yapmaktan da kaçınmak gerekiyor. Arada ki fiyat farkı aşağı yukarı 600-650TL Arası. Burada önemli konu ise şu; Bu fiyat farkını ödemeye değecek bir performans farkı söz konusu mu?

Benim fark ettiğim kadarıyla arada ki en büyük ve daha doğrusu tek büyük fark 5930K 40X PCI-E yolu desteklerken 5820K ise 28X PCI-E yolu desteklemekte. İşin aslında ise bu fark yalnızca çift ekran kartı ya da daha fazlasını kullanmak isteyenler için ufak bir sorun oluşturur. Benim gibi tek ekran kartı kullanıp en iyilerden kullanılması gerektiğini düşünenler için hiç bir sorun oluşturmuyor. Eğer yanlış düşünüyorsam yorumlarınızla bunu düzeltmeyi umuyorum.

Bulduğum önemli karşılaştırmalar şunlar;

Gaming Performance | bit-tech.net
AnandTech | The Intel Haswell-E CPU Review: Core i7-5960X, i7-5930K and i7-5820K Tested

İşlemciyi kullanacağım sistem aşağıda ki gibi, ek bilgi olarak kesinlikle alınacak işlemci sürekli olarak overclock'lu kullanılacak.

Anakart için; Asus X99 Deluxe,
Ekran Kartı için; MSI GeForce GTX970 4G
Ramler; HyperX Predator DDR4 2800MHZ 4x4GB total 16GB
Kasa; Cooler Master HAF 912 Advance GX Bronze 750+80 Watt PSU
Soğutma: Corsair H110 Sıvı soğutma

Siz uzmanların önemli yorumlarını bekliyorum.

Ben size bildiğim bir farkı söyleyeyim. 5820k'nın maksimum PCI-Express destekleme hattı sayısı 28 iken, 5930k'da bu sayı 40'a çıkıyor. Bizler, bir sisteme ekran kartı taktığımızda, bu hatları kullanıyoruz. Yani 5820k'da, ekran kartını PCI-E x16'ya taktığımızda 28-16=12 oluyor. Yani geriye 12 hatlık bir boşluk kalıyorken, 5930k'da bu boş hat sayısı 24 oluyor. Bu ne demek? Eğer anakartınızda 2 tane PCI-E x16 slotunuz varsa, birini tam performansta kullanırken diğerini kullanamazsınız. Çünkü işlemciniz el vermez. Onun yerine ikinci kartı PCI-E x8'lik slota takmak zorunda kalıyorsunuz. Ama 5930k'da, geriye 24 hatlık boşluk kaldığı için, ikinci kartı, anakartın diğer PCI-E x16 slotuna rahat bir şekilde takıp tam performans alabiliyorsunuz (CrossFire veya SLI farketmez). Hatta ve hatta geriye 8 hatlık boşluk kalıyor. :) Üçüncü bir kart bile kullanabiliyorsunuz PCI-E x8'lik slota takarak :)

Şuradan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz;
ARK | Intel® Ürünlerini Karşılaştır

Ama sadece performans açısından bakıldığında bu iki işlemcinin arasında hiçbir fark yok.

Konuyla ilgisi olamayan kişisel bir dipnot: Ben şahsen, beni kısıtlayan şeylerden hoşlanmam. Özellikle bu gibi parçalara, bu kadar para harcayacaksam. Mesela kötü anakart üzerine süper işlemci ve süper ekran kartı alıp günü kurtarmaktansa, biraz daha para biriktirerek, iyi bir anakart üzerine iyi işlemci ve süper ekran kartı alarak, kendime, bilgisayarı geliştirebilme olanağı tanırım. Çünkü, anakartın potansiyeli kadar bilgisayarına yükseltme, geliştirme yapabilirsin. Eskimiş anakartının soketleri, her ne kadar almak istediğin yeni işlemciye uysa da, anakartın size sunabileceği maksimum veriyolu hızı, işlemcinin kullandığı minimum veriyolu hızı azsa, o işlemciyi kullanamazsın. Mesela benim imzam'da bulunan anakarta, her ne kadar soketleri uysa da, aşağıda linkini verdiğim işlemciyi takamadığım gibi.

ARK | Intel® Core™2 Quad Processor Q9650 (12M Cache, 3.00 GHz, 1333 MHz FSB

Esenlikler dilerim, iyi geceler.

Ben size bildiğim bir farkı söyleyeyim. 5820k'nın maksimum PCI-Express destekleme hattı sayısı 28 iken, 5930k'da bu sayı 40'a çıkıyor. Bizler, bir sisteme ekran kartı taktığımızda, bu hatları kullanıyoruz. Yani 5820k'da, ekran kartını PCI-E x16'ya taktığımızda 28-16=12 oluyor. Yani geriye 12 hatlık bir boşluk kalıyorken, 5930k'da bu boş hat sayısı 24 oluyor. Bu ne demek? Eğer anakartınızda 2 tane PCI-E x16 slotunuz varsa, birini tam performansta kullanırken diğerini kullanamazsınız. Çünkü işlemciniz el vermez. Onun yerine ikinci kartı PCI-E x8'lik slota takmak zorunda kalıyorsunuz. Ama 5930k'da, geriye 24 hatlık boşluk kaldığı için, ikinci kartı, anakartın diğer PCI-E x16 slotuna rahat bir şekilde takıp tam performans alabiliyorsunuz (CrossFire veya SLI farketmez). Hatta ve hatta geriye 8 hatlık boşluk kalıyor. :)Üçüncü bir kart bile kullanabiliyorsunuz PCI-E x8'lik slota takarak :)
Yorumunuz için teşekkürler fakat konuda bilgisini verdim zaten bende bu 40x pci-e, 28x pci-e muhabbetinin farkında olarak açtım konuyu. Kendimizi sınırlama konusunda ise öyle bir düşünceye bütçe dayanmaz direk 5960x almam gerekirde oda 3binTL küsür uçuk rakam.

Bu sistem aşağı yukarı 7-8bin liralık bir sistem oldu. X99 chipset anakart kullandığım için sadece 3 işlemci seçeneğim vardı bunlar; 5960X, 5930K ve 5820K'ydı. Bu PC dünyayı kurtarmayacağı için, müthiş derecede ağır işler de yapılmayacağı için fiyatı uçuk olan 5960X direk elendi.

Sonuç olarak 5930K ve 5820K arasında kaldım arada ki fiyat farkı 600-650TL arasıydı. Performs olarak denk olan bu işlemcilerin tek farkı destekledikleri PCI-E yolu. Benim gibi tek ekran kartı kullanıp en iyilerden kullanmayı düşünenler için en mantıklı seçim kesinlikle 5820K. Zaten SLI ve Crossfire düşünüp ki düşünmüyorum, oldu da 2. ekran kartını taksam yapılan testlerde ikinci kart için kullanılan PCI-E yolunun 8x veya 16x olması arasında ki performans farkı devede kulak. Yani 3 ekran kartı yada daha fazla PCI-E donanımı kullanmayacak biri için 5820K çok mantıklı.

Diğer yönden izlediğim yabancı ve technopatın DDR4 PC toplama rehberleri dahil tüm uzmanlar bu bütçesi de çok açık olan sistemlerde gene de hep 5820K'yı tercih etmiş.

Uzun lafın kısası sen istiyor kullanmak (3 ekran kartı) veya bir çok (PCI-E yolu harcayacak donanım) verecek 650 lira daha alacak 5930K. Sen istiyor kullanmak tek ekran kartı alacak 5820K cebine kalan 650'liraya da alacak bol bol duj.

Son düzenleme:
@0x88 Açıkcası, sadece kendimizi sınırlandırma konusunu göz önünde bulundurduğumuzda, en mantıklı seçeneğin 5930k olduğu bir gerçek. Ben zaten yukarıda konuyla alakasız olarak anakartın önemini vurgulamıştım ki, siz zaten en iyisini seçmişsiniz bile :) Madem bilgisayarda ağır işler yapılmayacak ve sadece tek ekran kartı kullanılıp, daha sonra ikinci bir kart takılmayacak; o zaman aradığımız işlemci 5820k.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı