6.200 TL Sistem tavsiyesi

Bütçe
6200
@erdemguzel Şaka falan mı yapıyorsunuz? 1500X işlemcisine 2080 takarsak evet, işlemci ekran kartına darboğaz yapar ve ekran kartı tam verimde çalışmaz. Bu zaten tartışılmaz bir gerçek. İşlemci güçlü ve ekran kartı güçsüz olunca darboğaz nasıl oluyor? Yani R5 3600 ile GTX1650 arasında birbirlerini kısıtlamayı / darboğaz açıklayabilir misiniz? Öyle bir şey yok ben şimdiden söyleyeyim. Açıklayamazsınız yani.

Dar boğaz kavramının tanımı az fps almak değildir, kısıtlama anlamına gelir.
Şöyle açıklamaya çalışayım;
- 2080'in ulaşabileceği son nokta 1080p'de 10 FPS oyun oynatmaksa
- R5 3600'ün ulaşabileceği son nokta ise 1080p'de 10 FPS oyun oynatan bir karta veri aktarmaksa

2080'e 1500x işlemci taktığımızda 1 FPS alır ve ekran kartını dar boğaza sokmuş oluruz.
Öte yandan r5 3600'ü de gtx 1650 ile çalıştırdığımızda 1 FPS alıyorsak işlemciyi dar boğaza sokmuş oluruz. Bir örnekte ekran kartının bir örnekte işlemcinin ulaşabileceği maksimum performansı dar boğaza uğratmış yani kısıtlamış oluruz.

Söylediklerimin yanlış olması için "FPS Dar boğazı" diye bir kavram üzerine konuşuyor olmamız gerekir. Bir işlemcinin 100 birim veri üretip bunun sadece 10 tanesi ekran kartı tarafından render edilerek veri olarak aktarılması dar boğazdır. 90 adet verinin iletilmesi kısıtlanmış yani dar boğaza uğramış anlamına gelir.

r5 1600x işlemcisi ile bile 2080ti darboğaz yapmıyor yaparsada ufak bir overclock sorunu çözüyor bu kadar takılmayın böyle şeylere.
dipnot düşeyim yüksek işlemci kullanan oyunlarda yapabiliyor ama 3600 hiç bir kartla darboğaz yapmaz en fazla 5 fps düşer o da 9900k gibi üst düzey bir işlemciye göre

GTX 1650 ve R5 3600 için böyle bir şey mümkün değil. Sizin hesaba göre i7 10750H ve GTX 1650 kombinasyonuyla donatılmış Notebook'ların tamamı çöp olmuş oluyor. Bu bileşen kombinasyonuyla piyasada bilindik bütün markaların ürünleri mevcut.

Bahsettiğiniz darboğaz durumu i9 9900K gibi bir işlemcinin yanına 2000'li yıllardan kalma bir ekran kartı takarsanız oluşur. Güncel bileşenlerle böyle bir darboğaz yaşamanın imkanı yok.

Sistem için önerim M.2 SSD yerine aynı fiyata en fazla depolama alanı sunan sata SSD'yi almak daha mantıklı. Kendi tecrübelerime göre oyun depolama amaçlı M.2 almak mantıklı değil(miş). Bunu 1 TB Adata SX8200 Pro aldıktan sonra anlayabildim.

İleriye dönüklük önemliyse 800₺ civarına B550 anakart almak en doğrusu olur. Getirdiği yeni teknolojiler ve doğrudan Ryzen 4000 serisi desteği ileriye dönüklük açısından artısı.

3600 Yerine 3300X almak mantıklı olabilir. Oyun performansları birbirleriyle eşdeğer. Artan bütçe ile ekran kartını yükseltebilirsiniz.

Dar boğaz kavramının anlamı konusunda anlaşılamıyorum sanırım. Kartın performans göstermesini engeller veya sorun yaratır demiyorum.

2 küp şekerin karışması için 10 litre su gerekiyorsa ve siz 5 litre suda karıştırmayı deniyorsanız 1 küp şeker karışmaz ve boşa gitmiş olur.

2 küp şekeri karıştırmak için 20 litre su kullanıyorsanız çok rahat karışır ancak 10 litre suda boşa gitmiş olur.

Yani bir örnekte 1 küp şeker diğer örnekte 10 litre su boşa gidiyor. Küp şeker= FPS , 10 litre su=Veri

Umarım demek istediğimi ifade edebilmişimdir.

Dar boğaz kavramının tanımı az fps almak değildir, kısıtlama anlamına gelir.
Şöyle açıklamaya çalışayım;
- 2080'in ulaşabileceği son nokta 1080p'de 10 FPS oyun oynatmaksa
- R5 3600'ün ulaşabileceği son nokta ise 1080p'de 10 FPS oyun oynatan bir karta veri aktarmaksa

2080'e 1500x işlemci taktığımızda 1 FPS alır ve ekran kartını dar boğaza sokmuş oluruz.
Öte yandan r5 3600'ü de gtx 1650 ile çalıştırdığımızda 1 FPS alıyorsak işlemciyi dar boğaza sokmuş oluruz. Bir örnekte ekran kartının bir örnekte işlemcinin ulaşabileceği maksimum performansı dar boğaza uğratmış yani kısıtlamış oluruz.

Söylediklerimin yanlış olması için "FPS Dar boğazı" diye bir kavram üzerine konuşuyor olmamız gerekir. Bir işlemcinin 100 birim veri üretip bunun sadece 10 tanesi ekran kartı tarafından render edilerek veri olarak aktarılması dar boğazdır. 90 adet verinin iletilmesi kısıtlanmış yani dar boğaza uğramış anlamına gelir.
Sizin söylediklerinize göre %100 darboğaz olmadan çalışabilen işlemci-ekrankartı ikilisi yok. Söyledikleriniz yanlış. Nereden öğrendiniz nasıl öğrendiniz bilmiyorum. Genel geçer kavramlar üzerinde bu kadar kesin konuşmaya da gerek yok. 10900K işlemcisine 1200TL'lik ekran kartı da takılabilir 12.000TL'lik ekran kartı da takılabilir. Darboğaz kavramı FPS'i belirtmedikçe bir anlam ifade etmiyor zaten. İşlemci ulaşabileceği maksimum performansa çıkmaması diye bir şey yok. Örn: 5GHz'de çalışan 10900K işlemcisini hiçbir oyunda hiçbir ekran kartı ile %100 yüke sokamazsınız. Ancak render alınırken %100 yüke girer ve burada da işini layıkıyla yerine getirir. Kavramları ve anlamlarını karıştırıyorsunuz. Söylediklerinizin gerçek dünya şartlarındaki veriler ile bağdaştığı bir durum yok.

Ayrıca FPS Darboğazı dediğiniz ve konuşmadığımızı söylediğiniz durumda işlemci-ekran kartı arasında öyle bir darboğaz durumu yok. Sistem amaca göre toplanır. Render alınacaksa işlemci ve quad channel sistemlere yönelinilir. CUDA ile birlikte kullanılacaksa Nvidia ekran kartına yönelinilir. Streaming PC için mesela 2700X yanına sadece görüntü almak için R7 240 takılabilir. Durum bundan ibaret. Verdiğiniz bilgiler gereksiz kafa karışıklığı yaratıyor ve bence anlamsız. Sistem-Oyun-FPS çizgisinde bir şey ifade etmiyor. Sistem-İş İstasyonu-Performans çizgisinde de bir anlamı yok.

Ben yazdıklarınızı çözümlemeye ve doğrusunu söylemeye çalışıyorum. Siz benim yazdıklarımı sanırım okuyumuyorsunuz bile. İyi sosyaller.

Dar boğaz kavramının anlamı konusunda anlaşılamıyorum sanırım. Kartın performans göstermesini engeller veya sorun yaratır demiyorum.

2 küp şekerin karışması için 10 litre su gerekiyorsa ve siz 5 litre suda karıştırmayı deniyorsanız 1 küp şeker karışmaz ve boşa gitmiş olur.

2 küp şekeri karıştırmak için 20 litre su kullanıyorsanız çok rahat karışır ancak 10 litre suda boşa gitmiş olur.

Yani bir örnekte 1 küp şeker diğer örnekte 10 litre su boşa gidiyor. Küp şeker= FPS , 10 litre su=Veri

Umarım demek istediğimi ifade edebilmişimdir.
Hocam darboğaz nedir diye aratıp Türkçe kaynakları okumanızı tavsiye ederim. Verdiğiniz örnekten ne bir şey anlayabildim nede bir mantık kurabildim.
Konuda ki ilk mesajınız R5 3600 ve GTX 1650 ikilisinin darboğaz oluşturacağı. Böyle bir şeyin hiç bir şekilde mümkün olmayacağını söylüyoruz. Gerekli açıklamayı yaptığımı sanıyorum. Darboğaz konusunda yanlış bildiğiniz bir şeyler var ve yanlış bir bilgiyi savunmaya çalışıyorsunuz. Sosyalde darboğaz nedir diye aratıp biraz araştırırsanız detaylı açıklamalara ulaşırsınız.

Ekran kartı ile işlemci darboğaz yapacaktır. Ekran kartı çok düşük ya ekran kartını yükseltmenizi ya da işlemciyi daha düşük seviye almanızı tavsiye ederim. Şu an bütçem yok ekran kartını sonra yükselteceğim diyorsanız bile en azından 1660 Super altına düşmemenizi öneririm. Aksi halde vermiş olduğunuz 1.600 TL çöp olacaktır.

İşlemci darboğaz yapması imkansız bir durum. RTX 2070'e kadar yolu var o işlemcinin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı