İnceleme 6 yıllık iPhone 8 Plus 256 GB deneyimi

Rehberin amacı, 2024 yılında hala 2017 çıkışlı iPhone 8 serilerini almayı düşünenler için bir fikir olması. Bu yüzden aklıma gelenleri direkt yazacağım, atladığım noktalar olursa sorabilirsiniz.

Nokia C5-00 ile başlayan cep telefon kullanımım, 2013 yılında 2012 model iPhone 5 16 GB ile akıllı bir telefona geçmemle devam etti. 16 Ocak 2018'de ise iPhone 8 Plus 256 GB alarak çağ atladım. Yani, Touch ID olmayan 32 bit bir telefondan geçmek öyle hissettiriyordu. O günden bugüne kadar da cihazı kullanmaya devam ettim ve daha da kullanmaya devam etme planındayım.

Tabii ki kaç yıllık telefonun özelliklerini uzun uzun yazmam saçma olacak ama detayları merak ederseniz için burayı okuyabilirsiniz.

Ekran ve Tasarım
  • Alüminyum ve cam tasarım (arkası da cam)
  • 5.5 inç Retina HD ekran
  • IPS teknolojisine sahip 5.5 inç (diyagonal) geniş ekran LCD
  • 401 ppi yoğunlukta 1920 x 1080 piksel çözünürlük
  • True Tone ekran
  • 3D Touch
Arkasının da cam olması, herhangi bir düşmede tamir maliyetini arttırıyor fakat başıma öyle bir şey gelmedi neyse ki. Ekran da tabii ki şu an iPhone 13 ve üstü serilerle yan yana koyunca komik duruyor fakat beni hiç rahatsız etmiyor ve yeteri kadar canlı gösterebiliyor. Korumasız kullanınca direkt yanlarda kılcak çizikler oluşuyor dolayısıyla ekran koruması şart. True Tone kullanmayı seviyorum açıkçası o yüzden o detayı da belirtmek istedim, 7 Plus'ta bu özellik yoktu. Parlaklığı da genelde hep kısık kullanıyorum ama güneşte açıyorum, bence direkt güneş gelen öğle saatlerinde fullemek gerekmesi hariç ekran da rahatça görülebiliyor.

3D Touch ise aslında muhteşem bir özellikti fakat değeri bilinmedi diye düşünüyorum. Şu an mevcut iPhone'lar Haptic Touch kullanırken bu eski amiral gemisi baskı hassasiyetini algılayıp ona göre işlem yapmamıza izin veriyordu. Hala daha çok kullandığım bir özellik ve Haptic Touch kullanan bir iPhone'da direkt olarak 3D Touch kullanmaya çalışıyorum. Bu konuda tatlı bir detay var fakat kullanımımın 6. yılında öğrendim. Birkaç uygulama açıkken eğer sol üste 3D Touch için sertçe bastırıp sağa çekerseniz diğer uygulamaya geçebiliyorsunuz. Yani orta tuşa ya da Assistive Touch'a ihtiyacınız kalmıyor.

Tabii ki ekran ve gövde oranı güncel telefonları kullanan insanlara çok saçma görünüyor fakat ben şahsen memnunum. Sadece ekrandan oluşan telefonları kullanırken avuç içim ya da tutarken parmaklarım bir yerlere basıyor ve telefonların en üstüne ulaşmak saçma bir şekilde zor oluyor. Bu telefonda ise en üste ulaşmak için orta tuşa iki kez basıp ekranı aşağı indirebiliyoruz. Elin yukarı hareket etmesine gerek yok, kolaylık. Dolayısıyla ben tasarımından oldukça memnunum.

İşlemci
  • A11 Bionic çip
  • 6 çekirdekli CPU
  • 3 çekirdekli GPU
  • 2-çekirdekli Neural Engine
Performans kısmında detaylara gireceğim tabii fakat burada da özelliğinden an azından bahsedeyim istedim. 2 çekirdekli Neural Engine, sonraki modellere kıyasla çok ezik kalıyor fakat bir yenilik sayılıyordu. 12 serisi ve sonrasında 16 çekirdekli olduğunu belirtmeliyim. Komik, değil mi? O yüzden yetersiz kalabiliyor. Tabii, döneminde onu kopyası sayılan 7 Plus'tan ayıran en önemli şey işlemcisi sayılıyordu.

Kamera

Arka:

  • 12 MP, ƒ/1.8 diyafram ana kamera
  • 12 MP, ƒ/2.8 diyafram telefoto kamera
  • 1x ve 2x optik zoom
  • Yavaş Senkron özelliğine sahip True Tone Flash
  • Portre modu ve beş efektli Portre Işığı
  • Saniyede 24, 25, 30 veya 60 kare 4K video kaydı
  • Saniyede 25, 30 veya 60 kare 1080p HD video kaydı
Ön:
  • 7 MP, ƒ/2.2 diyafram FaceTime HD kamera
  • Saniyede 25 veya 30 kare 1080p HD video kaydı
  • Portre modu yok
Ön kamerada portre modu olmaması büyük bir kayıp diye düşünüyorum. Ön kamera özellikle hava kararınca başarılı değil ne yazık ki. Arka kamera ise dönemine göre çok iyi çekim yapıyordu ve hala daha çoğu giriş-orta seviye Android telefona taş çıkarır. Renklerinin ise iPhone 11 kamerasından daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Fotoğraf çekmek için alınabilecek bir telefon. Çektiğim fotoğrafları da başka bir konuya daha sonra ekleyeceğim. Onun da linkini buraya koyarım.

Performans ve Batarya

İçinde hala orijinal 2.691 mAh bataryası duruyor. Pil sağlığı %71 ve yoğun kullanımda parlaklık da açıksa 2-3 saat anca yetiyor fakat biraz daha işlemciye yüklenmeyen uygulamalarda (örneğin Kitaplar uygulamasında) dolanınca 4-5 saat görülüyor. Yalnızca çevrim dışı olarak müzik dinleyince ise 8-9 saatlik otobüs yolcuğuna yetiyor. Kablosuz şarjı da hızlı şarjı da destekliyor fakat hiç kullanmıyorum. Bunca zaman yaklaşık %10-20 arasında şarja takıp %100 olunca çıkarmışımdır. Pili en çok yiyen şeyin sosyal medya olduğunu düşünüyorum fakat zaten sosyal medya kullanan biri olmadığım için bana bir sorun yaratmıyor. Yine de "Alayım, tüm gün Instagram'da TikTok'ta takılırım." düşünceniz varsa, bu batarya ile mümkün olmadığını söyleyebilirim. Cihaza bir batarya değişimi şart oluyor.

"Cihazın bataryası orijinalle ya da kaliteli yan sanayi ile değişmiş, harika performans verecek." diye düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. iOS 15.5 ile hiç kasmıyor ve yağ gibi akıyor onda sorun yok. Güncel cihazlarla yan yana koyunca tepki süresinin daha yavaş olduğunu görüyorsunuz ama normal kullanımda uygulama ve arayüzde kasma gibi bir durum yok. Ne yazık ki, işlemciyi yoğun kullanan oyunları ve uygulamaları rahat kullanamıyorsunuz. O zaman telefon ısınıyor ve uygulamada biraz kasıyor. İşlemciye yüklenip telefonu ısıtıp kastırınca bataryanın da yapabileceği pek bir şey kalmıyor ve batarya yüzdesi hızlı düşüyor. Yani, performans açısından da her yerden bir şey fırlayan oyun ve uygulamalarda müthiş performans beklememek gerekli fakat yine de giriş seviye Android telefonlardan hala iyi oluyor.

iOS Sürümü ve Uygulama Desteği

Performans olarak yukarıda söylediklerim haricinde iOS 15.5'e kadar bir sorun yok fakat iOS 16'ya herkesin şikayetlerini okuduğumdan dolayı geçmedim. Şu an iOS 15'te kullandığım her uygulamaya destek var ve 16'ya geçmiş olsaydım onlar da sorun olmazdı. Destekler devam ettiği için son ana kadar iOS 16'ya geçmeyi düşünmüyorum. Zaten iOS 17'yi almadı ve bu da muhtemelen 2-3 yıl daha uygulamalar için idare edebileceğini fakat sonrasında telefonun pes edeceğini gösteriyor. Günümüzde 6S ile hala daha hayatına devam edenler olduğunu düşünürsek, 8 Plus da benzer şekilde idare edecek bir telefon olabilir.

2024'te Alınır Mı?

1-2 yıl daha idare edecek düşüncesiyle alınır sadece.
iPhone için güzel yenilikler XS serilerine ve üstüne geldi. 8 Plus biraz boynu bükük kaldı. Alacaksanız da XS ve üstünü almayı düşünebilirsiniz fakat bunu uyguna bulmuşsanız, pekala alınabilir.

Cihazın fotoğraflarını çekmek isterdim fakat iPad 8 kamerasıyla pek bir şey anlaşılmayacağı için sitesindekileri koyuyorum. Zaten temiz kullandığım için sıfırdan farksız. Uzay grisi rengine sahibim.

1707584067167.jpeg


1707584106356.jpeg


1707584128747.jpeg


Fotoğraflar için kaynak: iPhone 8 ve iPhone 8 Plus: Yeni Nesil iPhone
Özellikler için kaynak: iPhone - Modelleri KarÅılaÅtırın
 
8 Plus döneminin cok güzel bir telefonuydu, bence en güzeliydi. Zaman hızlı geçiyor. Elinize sağlık güzel olmuş.

X yerine bunu almıştım, pişman değilim. :D Kronik ısınma sorunlu telefon almaktan daha iyi bir karardı diye düşünüyorum. Teşekkür ederim.
 
Zamanının 7S Plus ismini hak eden ama 8 Plus ismiyle gelip X'in gölgesinde kalan telefondur. Okudum sonuna kadar elinize sağlık güzel bilgilendirme. Sadece kısa süre idare etme maksatlı bugün tercih edilir.

7S Plus olmalıydı kesinlikle ama arada büyük atlayış olmasınlar diye 8 diyelim dediler herhalde. X'in kronik sorunlu cihaz olmasıyla şu an çevremde kullanan kalmadı ama 8 Plus hala yoluna devam ediyor. Ben X almadığım için mutluyum.
 
7S Plus olmalıydı kesinlikle ama arada büyük atlayış olmasınlar diye 8 diyelim dediler herhalde. X'in kronik sorunlu cihaz olmasıyla şu an çevremde kullanan kalmadı ama 8 Plus hala yoluna devam ediyor. Ben X almadığım için mutluyum.

Evet iyi yapmışsınız o dönem zaten yüklü geldikleri iOS 11'de aşırı sorunluydu kaldı ki X'in de kronik bir sürü hatası çıkabiliyordu. Bir de bazı büyük telefon seven insanlar o dönem X'in ekranı daha büyük de olsa kasası ufak olduğu için tercih etmediler.
 
Zamanının 7S Plus ismini hak eden ama 8 Plus ismiyle gelip X'in gölgesinde kalan telefondur. Okudum sonuna kadar elinize sağlık güzel bilgilendirme. Sadece kısa süre idare etme maksatlı bugün tercih edilir.
Boyut harici X'den daha mantıklı.

X ilk OLED'li iPhone, sorun çıkartma ve ve tamir maliyeti yüksek.
 
7S Plus olmalıydı kesinlikle ama arada büyük atlayış olmasınlar diye 8 diyelim dediler herhalde. X'in kronik sorunlu cihaz olmasıyla şu an çevremde kullanan kalmadı ama 8 Plus hala yoluna devam ediyor. Ben X almadığım için mutluyum.
Şu an XR 64GB kullanıyorum. iPhone'ların tuşlu tasarımını daha çok seviyorum çentiğe göre. 8 Plus'ın IOS sürümü kaç sene götürür bilmem ama hafıza kamera vs. hala kullanılır.

Martta telefon değiştireceğim aklımda Samsung A34 var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı