60 Litrelik Akvaryumum

Filitreyi normal suyla temizlemeni önermem. Akvaryumdan yeteri kadar su alıp öyle temizle yoksa içindeki yararlı bakteriler gider. Bakterilerin oluşması zaten zaman alıyor, balıkların gelişmeside zaman alır yani.
Evet öyle yapıyorum zaten.

Ailenin yepyeni üyesiiiii!!!!

WhatsApp Image 2023-03-20 at 11.26.08.jpeg

4-5 cm boyunda bir tane cüce vatoz aldım. Çok tatlı ve utangaç değil nedense. İlk akvaryuma girdiklerinde utangaç olurmuş saklanırmış ama mekanı sevmiş gibi. Ve tahminimce dişi. Bıyığı yok çünkü. Bunun adı haylaz olsun. :)

En sevdiği yemi attım etrafına gördüğünüz gibi. Bunun aşığı aslında fakat akvaryuma yeni geldiği için alışma süresi tanıyorum, oda tanısın etrafı ne var ne yok diye. Haylazzzz tatlışşş. :D

Merhabalar! Bugün akvaryumun 53. günü, Ramazanında ilk günü. Ramazan bayramınız mubarek olsun.
Haylaz hep kuytu köşede duruyorsun, utangaç kız.
1679525427761.png

Bu arada alacaklarımın listesini atmak istiyorum:
1679525498113.png

Tropica Premium adlı şey bitkilerin formlarını kazanmalarını sağlıyor. Altındaki Moss Ball karidelerin en çok sevdiği bitki. En öne koyacağım karidesler orada toplanacak bende fotoğraflarını çekeceğim. Altta Repens Rubin var 2 adet alacağım ondanda ve bunlarda fotoğraftaki gibi kırmızılaşacaklar tabi buna tropica premium eşlik edecek. En altta Bacteria feeder ise bakterilerin yemeği :D Bir abinin dediği gibi "akvaryum, bakteri yetiştirme sanatıdır" sözünü başlık edinmiş birisi olarak yararlı bakterilerin artmasını ve akvaryumun daha iyi su kalitesinin olmasını sağlayacağım. Fiyat tuzlu:

1679525677844.png


Akvaryum Mükemmel Bir Hale Geliyor! Yeni Bitkiler, Yeni Gübreler!
WhatsApp Image 2023-03-25 at 13.27.14.jpeg

Yukarıdaki fotoğraf akvaryumun anlık fotoğrafı. Repens Rubin bitkisi fazla geldi sağda saksıda duruyor, formları güzel geldi maşşallah.
WhatsApp Image 2023-03-25 at 13.27.15.jpeg

Bu şekilde repensler. Şuan yamuklar fakat bir güne ışığa doğru bakmaya başlarlar, umarım bir şey olmaz.
WhatsApp Image 2023-03-25 at 13.27.14 (1).jpeg

Burada Moss topları var. Nedense batmadılar, batarlar akşama. Camda da haylaz var. Akşamları çok çalışıyor uğraşıyordu yerinde durmuyordu artık akvaryuma alıştığı belli sabahları yani ışık açıkken de korkmuyor çalışıyor. Bu akvaryuma çok iyi geldi haylaz. :) Şimdi kullandığım gübreleri göstereyim.
WhatsApp Image 2023-03-25 at 13.36.54.jpeg

Seachem markası sıvı gübrelerin kral markası olduğu için Flourish (çoğu elementin olduğu) ve Potassium (potasyum) gübrelerini aldım. Siyahımsı gözüken şey Tropica markası. Kaliteli marka fakat Seachem etmez diyorlar. Bunu da akvaryumdaki bitkilerin ölmekten kurtulması, yosunları engellemek için kullanacağım. En sağda Reeflowers yani yerli markamız var (Bunu alma sebebim hem ucuz hemde bizim olduğu için) fakat Seachem kadar iyi değil, ucuz olduğu için aldım. Bu da Reeflowers Liquid Carbon (sıvı karbondioksit) ve buda mayalı sisteme yardımcı olacak bir nevi.

Evet, aldıklarımı gördünüz. Akvaryumumun nasıl gittiğini kısaca anlatayım. Akvaryum zaten acemi akvaryumu olduğu için sorunlar yaşadım. Akvaryum 2. ayına girecek ve bitkiler, canlılar kötü durumdaydı. İlk başlarda karideslerim öldü, moral bozucu oldu akvaryum. Ama pes etmedim ve bu karidesler için en iyi ortamı düşündüm. Bu sırada bitkileri umursamadım. Bitkilerin çoğu ölünce bende bu işi dengelemeyi düşündüm ve sıvı gübreler ve 10 adet karides daha aldım. Toplamda 16 karidesim ve 2 sıvı gübrem oldu fakat bir eksik var. Bitkiler, şimdi aldıklarım ile toparlayacağız. Akvaryum dizaynını anlatmak istiyorum. Solda bacopa monnieri bitkileri bir köşede duracak. Genel olarak kırmızı ve yeşil ilerleyecek. Akvaryumun orta ve sağ kısmı zeytin ve repens bitkileri olacak fakat zeytinler arkada arka plan, önlerinde repensler kırmızı kırmızı duracak planım vardı. Şimdilik gene bu fikire uyarak yapıyorum. Gübreler ile toparlayacağıma inanıyorum.
 
Son düzenleme:
Evet öyle yapıyorum zaten.

ailenin yepyeni üyesiiiii!

Eki Görüntüle 1708289
4-5 cm boyunda bir tane cüce vatoz aldım. Çok tatlı ve utangaç değil nedense. İlk akvaryuma girdiklerinde utangaç olurmuş saklanırmış ama mekanı sevmiş gibi. Ve tahminimce dişi. Bıyığı yok çünkü. Bunun adı haylaz olsun. :)

En sevdiğiyemi attım etrafına gördüğünüz gibi. Bunun aşığı aslında fakat akvaryuma yeni geldiği için alışma süresi tanıyorum, oda tanısın etrafı ne var ne yok diye. Haylazzzz tatlış. :D

merhaba! Bugün akvaryumun 53. günü, ramazanında ilk günü. Ramazan bayramınız mubarek olsun.
Haylaz hep kuytu köşede duruyorsun, utangaç kız.
Eki Görüntüle 1711350
Bu arada alacaklarımın listesini atmak istiyorum:
Eki Görüntüle 1711351
Tropica Premium adlı şey bitkilerin formlarını kazanmalarını sağlıyor. Altındaki moss ball karidelerin en çok sevdiği bitki. En öne koyacağım karidesler orada toplanacak bende fotoğraflarını çekeceğim. Altta repens rubin var 2 adet alacağım ondanda ve bunlarda fotoğraftaki gibi kırmızılaşacaklar tabii buna tropica Premium eşlik edecek. En altta bacteria feeder ise bakterilerin yemeği :D bir abinin dediği gibi "akvaryum, bakteri yetiştirme sanatıdır" sözünü başlık edinmiş birisi olarak yararlı bakterilerin artmasını ve akvaryumun daha iyi su kalitesinin olmasını sağlayacağım. Fiyat tuzlu:

Eki Görüntüle 1711353


akvaryum mükemmel bir hale geliyor! Yeni bitkiler, yeni gübreler!
Eki Görüntüle 1714023
Yukarıdaki fotoğraf akvaryumun anlık fotoğrafı. Repens rubin bitkisi fazla geldi sağda saksıda duruyor, formları güzel geldi maşallah.
Eki Görüntüle 1714024
Bu şekilde repensler. Şu an yamuklar fakat bir güne ışığa doğru bakmaya başlarlar, umarım bir şey olmaz.
Eki Görüntüle 1714026
Burada moss topları var. Nedense batmadılar, batarlar akşama. Camda da haylaz var. Akşamları çok çalışıyor uğraşıyordu yerinde durmuyordu artık akvaryuma alıştığı belli sabahları yani ışık açıkken de korkmuyor çalışıyor. Bu akvaryuma çok iyi geldi haylaz. :) şimdi kullandığım gübreleri göstereyim.
Eki Görüntüle 1714030
Seachem markası sıvı gübrelerin kral markası olduğu için flourish (çoğu elementin olduğu) ve potassium (potasyum) gübrelerini aldım. Siyahımsı gözüken şey tropica markası. Kaliteli marka fakat seachem etmez diyorlar. Bunu da akvaryumdaki bitkilerin ölmekten kurtulması, yosunları engellemek için kullanacağım. En sağda reeflowers yani yerli markamız var (bunu alma sebebim hem ucuz hem de bizim olduğu için) fakat seachem kadar iyi değil, ucuz olduğu için aldım. Bu da reeflowers Liquid Carbon (sıvı karbondioksit) ve bu da mayalı sisteme yardımcı olacak bir nevi.

evet, aldıklarımı gördünüz. Akvaryumumun nasıl gittiğini kısaca anlatayım. akvaryum zaten acemi akvaryumu olduğu için sorunlar yaşadım. Akvaryum 2. ayına girecek ve bitkiler, canlılar kötü durumdaydı. İlk başlarda karideslerim öldü, moral bozucu oldu akvaryum. Ama pes etmedim ve bu karidesler için en iyi ortamı düşündüm. Bu sırada bitkileri umursamadım. Bitkilerin çoğu ölünce bende bu işi dengelemeyi düşündüm ve sıvı gübreler ve 10 adet karides daha aldım. Toplamda 16 karidesim ve 2 sıvı gübrem oldu fakat bir eksik var. Bitkiler, şimdi aldıklarım ile toparlayacağız. Akvaryum dizaynını anlatmak istiyorum. Solda bacopa monnieri bitkileri bir köşede duracak. Genel olarak kırmızı ve yeşil ilerleyecek. Akvaryumun orta ve sağ kısmı zeytin ve repens bitkileri olacak fakat zeytinler arkada arka plan, önlerinde repensler kırmızı kırmızı duracak planım vardı. Şimdilik gene bu fikire uyarak yapıyorum. Gübreler ile toparlayacağıma inanıyorum.

Hocam akvaryuma çok fazla yapay şeyler kullanma bence. Zaten işe yaramayabiliyorlar.
 
Hocam akvaryuma çok fazla yapay şeyler kullanma bence. Zaten işe yaramayabiliyorlar.
Hocam yapay değil hiçbirşey. Bitkilerin hepsi doğal, dekorlar akvaryum için kullanılanlar. Tek doğal olmayan şeyler ısıtıcı ve filtre, onunda olması normal.
 
Sıvı gübrelerden bahsetmiştim.
Haklısınız hocam ama aldım bari kullanayım, teşekkürler.

Akvaryumdan Birkaç Kare!
Karidesler yeni gelen bitkilerden sonra bayağı bitkilere merak sardılar. Vatozda duruyor bayağı tatlı şekilde, taşın üstünde karides var görürsünüz belki. :)
WhatsApp Image 2023-03-26 at 00.46.03.jpeg
WhatsApp Image 2023-03-26 at 00.46.04.jpeg


Arkadaşlar akvaryumun durumunu paylaşırken daha ciddi, resmi şekilde yapmaya karar verdim. Akvaryum.com`da olduğu kadar değil (orada çok ciddiydim fakat burda biraz daha eskisi gibi olacağım..)

Güncelleme: 28.03.2023 Salı
WhatsApp Image 2023-03-28 at 19.05.46.jpeg

Repens Rubin bitkileri saksıdaydı, yukarıdaki güncellemede farkediliyor. Onlarıda diktim. Filtrenin olduğu tarafta fazla yoktu oraya yoğunluk verdim, filtre çıkarır korkusu vardı. Haylaz bayağı akrobasi yapıyor, utanacağı yerde! Çünkü kendisi 2 tane zeytin bitkisini kırdı, terbiyesiz!
WhatsApp Image 2023-03-28 at 19.09.20.jpeg

Güncelleme 30.03.2023 Perşembe ///// Karidesim Öldü!!
Dün akşam Reeflowers Carbon sıvı gübresini kullandım 1ml ve 2 saat sonra bir karides öldü. Karidesi aldım ve inceledim (gerçekten inceledim heryerini internette yazılı şeyleri) ve çöpe attım. Carbonun içinde demir içeriği varmış, demir zararlıydı karideslere. Dozları düşürdüm. Gün içinde 0.5ml kullanmak yerine 2 günde 0.5 kullanacağım.

IMG_20230330_132331.jpg
Karideslerin Isıtıcının arkasında durma sebebinin korktuklarından kaynaklandığını farkettim ve bambo aldım 3 adet, karidesler için. Ve karidesler hızlı büyüsün diye yem aldım. Umarım daha fazla kayıp yaşamam. (Gözle görülür 10, saklananda 1 adet olduğunu düşünüyorum)

01.04.2023 Cuma / Tam 2 Ay!
Akvaryumu şubatın 1`inde kurmuştum. Bugün tam 2 ay oldu. Bu iki ay içinde çok kötü ilerledim hem de o kadar kötü ilerledim ki şuan akvaryumun ilk haftasında falanım. Sipariş ettiklerim geldi, yem şu şekilde.

WhatsApp Image 2023-04-01 at 01.15.33.jpeg

Karideslerin büyümediklerini, kabuk değiştirdiklerinde kabuklarını göremeyince ve karides ölümleri beni sinir etmişti ve yem almıştım. Saklanma borusu da aldım.
WhatsApp Image 2023-04-01 at 01.15.02.jpeg

Gerçekten muazzam. Bu fotoğrafı çektikten sonra kayadan zıplayıp akvaryumu hızlıca dolaştı, özellikle arkada dolaştı ve her şeyi kaldırdı, adı üstünde Haylaz!
WhatsApp Image 2023-04-01 at 01.15.03.jpeg

Burada da karides ile göz göze geldim. Hadi şanslısın, size özel yemlerle dolu akvaryum. Ve neonlarda güzel gidiyorlar. Arada filtrenin olduğu yerde durup filtrenin borusuna doğru savaşıyorlar. Yüzdüklerini sanıyorlar hepsi, yada oyun oynuyorlar.

Şimdide size yeni kabuk değiştirmiş karides göstereceğim. O kadar mükemmel çıkmış ki kabuğundan sanki ölmüş karides gibi, yırtık bir yer yok. Bıyıklarınıda görebilirsiniz dikkatli bakarsanız. Bu arada sağında da küçük bir karides var :D İki taşın arasında da 2 tane nerite salyangozu üst üste binmiş. Bunlar 1 haftadır böyle arada biniyolar birbirlerine. Sanırım birisi dişi birisi erkek. Bunlar nasıl ürüyorlar bilgim yok belki de birisi onun yolunun üstünde duruyordur oda "bari arkadaşımın üstüne bindim temizliyim onu" diyordur :D
WhatsApp Image 2023-04-01 at 12.30.26.jpeg
 
Son düzenleme:
Ben de akvaryumda çeşitli balıklar besledim. En çok mavi botia ve makrakanta balığını sevdim. (İkisi de çöpçü denebilecek dipte gezen balıklar.)
 
Merhabalar akvaryum günlüğü! Yarın yani bugün, sabah olduğunda karides alacağım. İlçemdeki petshopa gelmiş büyük büyük öyle diyor hikayeden çok anlaşılmıyor. 5 tane alacağım en azından neonlara kaşrı üstünlük sağlasınlar. Fotoğraflarını atacağım yarın.
Ben de akvaryumda çeşitli balıklar besledim. En çok mavi botia ve makrakanta balığını sevdim. (İkisi de çöpçü denebilecek dipte gezen balıklar.)
Ben böyle büyük malawi, cilhcild tarzı balıkları sevemedim. Tetra, karides, canlı doğuran türleri ve cüce vatozları çok seviyorum.
 
Ben böyle büyük malawi, cilhcild tarzı balıkları sevemedim. Tetra, karides, canlı doğuran türleri ve cüce vatozları çok seviyorum.
Bir de maalesef mavi botia ve makrakanta her akvaryumcuda yok. En azından Ankara'da bildiğim yerlerde durum bu. Makrakanta olsa bile mavi botia bulmak zor. (İkisi de ithal geliyor.)
Birde sıcak suyu seviyor bu ikisi. (27-28 C) Dolayısıyla Ankara'da bu ikisini beslemek zor. Isıtıcı kullamak gerekiyor ki su değişimi yapacağımız zaman bile ısıtıcı gerekiyor.
 
Güncelleme 08.04.2023 Cumartesi
WhatsApp Image 2023-04-08 at 15.15.12.jpeg

5 adet karidesi aldım ve su alıştırması yaptırıyorum. Bundan sonra %25-30 miktarda su değişimi yapacağım ve sıvı gübrelerimi kullanacağım. Sıvı gübreleri kullanma şeklim; Seachem Flourish sıvı gübresini pazartesi ve perşembe, Seachem Potassium`u salı, cuma ve pazar, Tropica Premium Nutrition`u cumartesi günleri 2 fıs, Reeflowers Carbon sıvı gübresini 2-3 günde bir 0.5ml, ev yapımı Excel (DIY) 2-3 günde 0.5ml atıyorum. Bitkilerin durumunu özetlemek gerekirse Repens Rubin bitkilerim tutunamadılar çürüdüler, bir daha almayacağım onlardan. Zeytin ve Bacopa Monnieri bitkilerim az çok gelişiyor, bu iyi bir haber fakat hızlı gelişmeleri lazım. Akvaryumun 2. ayı 7. günündeyim ve acemi birisi olarak çok kötü senaryolarla karşılaşmadan bu zamana kadar gelebildik. Yazın karides akvaryumu kuracağım ve karides türüm bu olacak.

Güncelleme 08.04.2023 Cumartesi / 2
WhatsApp Image 2023-04-08 at 18.45.18.jpeg

Karidesleri suya alıştırdım ve akvaryuma koydum. Dinlenmeleri, ortama alışmaları için 2-3 saat ışığı açmadım, alışsınlar istedim. Bu karideslerin keşfetme ve arkadaş canlısı olmaları gerçekten muazzam. Fotoğrafta gördüğünüz kan kırmızısı olan karides yeni aldıklarım. Petshop`tan karides alırken bunlar benimkinden farklı dedim ama bunlar zaten normal karides değil. Normal doğada bulunan karides "kiraz karides/neocaridina shrimp" olarak adlandırılıyor fakat
Normal doğada bulunan karides (benim bildiğim) "kiraz karides/neocaridina shrimp" olarak adlandırılıyor fakat bunlar laboratuvar ortamında genleri ile oynanarak (öyle olduğunu düşünüyorum başka nasıl renk değişecek ki?) sakura yani blodymary türünü oluşturmuşlar. Bunlarda kendi arasında çiftleşerek bordo renginde karidesler falan oluşturmuş ve bence rönesans oluşmuş.
ve bu yüzdende benim karideslerimin renkleri farklı. Bunları izlemek çok keyifli...
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı