600 TL monitör önerisi

@MrClutchh Burada renkler ve zevkler meselesi devreye giriyor. Mesela ben IPS olsun, isterse 30Hz olsun diyebilirim. Bir başkası iğrenç TN olsun, 144Hz & 1ms olsun diyebilir.
@GCN ya ben hani kaliteden çok, FPS gerektiren oyunları pek oynamıyorum CS gibi. PS4'ün gücü ortada. Ileri de PC toplayacağım, düşünerek seçim yapmak istiyorum. TN panel kalitesiz oluyormuş sanırım o yüzden eledim. IPS panel hakkında az çok telefonlardan bilgim var. Renkleri gerçekçi gösterdiğini biliyorum. Kendim kazanarak aldığım için zaman alıyor almam. 500 lira yeterli olur mu acaba? IPS panelli gecikme süresi düşük 24 inc civarı monitor için?

Kalite sıralaması bu şekilde: TN(iğrenç) < VA(yoklukta iyidir) < PLS < IPS < AH-IPS

Panel boyutu(inç) tepki süresini ve yenileme hızını etkilemez, bunu da nereden çıkarttın!

Yenileme hızının tek getirisi, akıcılığı artırmaktır, kaliteyi falan artırmaz. Artan akıcılık hissiyatını örnekleyerek şu şekilde anlatabilirim. 30Hz ile 60 Hz arasında 100 kg fark hissedersin, 60Hz ile 120Hz arasında 75 kg, 120Hz ile 240Hz arasında ise 50 kg. Yani yenileme hızı arttıkça, aynı oranda hissiyat artmıyor.

Tepki süresine gelince, yenileme hızı arttıkça, tepki hızı da artmalı, örnek; 1ms hızlı, 8ms yavaş, detayını boş ver gece gece üşeniyorum. Mesela 60Hz için en fazla 16ms tepki süresi olmalı, 144Hz için en fazla 6,9ms tepki süresi olmalı. 60Hz demek, bir saniyede ekrana 60 kere kare gelmesi anlamına geliyor. Yani her 16ms'de bir yeni kare ekrana geliyor.

Kalite sıralaması bu şekilde: TN(iğrenç) < VA(yoklukta iyidir) < PLS < IPS < AH-IPS

Panel boyutu(inç) tepki süresini ve yenileme hızını etkilemez, bunu da nereden çıkarttın!

Yenileme hızının tek getirisi, akıcılığı artırmaktır, kaliteyi falan artırmaz. Artan akıcılık hissiyatını örnekleyerek şu şekilde anlatabilirim. 30Hz ile 60 Hz arasında 100 kg fark hissedersin, 60Hz ile 120Hz arasında 75 kg, 120Hz ile 240Hz arasında ise 50 kg. Yani yenileme hızı arttıkça, aynı oranda hissiyat artmıyor.

Tepki süresine gelince, yenileme hızı arttıkça, tepki hızı da artmalı, örnek; 1ms hızlı, 8ms yavaş, detayını boş ver gece gece üşeniyorum. Mesela 60Hz için en fazla 16ms tepki süresi olmalı, 144Hz için en fazla 6,9ms tepki süresi olmalı. 60Hz demek, bir saniyede ekrana 60 kere kare gelmesi anlamına geliyor. Yani her 16ms'de bir yeni kare ekrana geliyor.
1 MS ile 5 MS monitör arasındaki fark da muazzam yalnız :). Bende 5MS monitör var, arkadaşımdaki 1MS monitörü görünce gözlerim bayram ediyor. Ghosting sorunu, FPS oyunları oynadığım için çıldırttı beni.

@Manyyak Sendeki monitörün ve arkadaşındaki monitörün yenileme hızı(Hz) ve çözünürlüğü vede panel boyutu(inç) nedir? Direk modellerini yazarsan daha iyi olur.

Monitör üreticileri tepki süresini griden griye ölçüp son kullanıcıyla paylaşır. Her 5ms monitörün, beyazdan siyaha ve siyahtan beyaza olan tepki süresi aynı değildir. Siyahtan beyaza ve beyazdan siyaha olan renk değişimlerini, koyu yeşilden, açık kırmızıya geçmek gibi düşün. Griden griye olan renk değişimini de, açık yeşilden, birazcık daha açık yeşile geçiş gibi düşün. Aslında düşünme bu bir örnek değil zaten bu şekilde oluyor. Aynı şekilde her 1ms monitöründe, beyazdan siyaha ve siyahtan beyaza olan tepki süreleri aynı değil.

Aynı boyutta olan arıyorum 24" iki monitörün çözünürlükleri farkı ve tepki süresi aynı olsa bile, her ikisinde de ghosting aynı şekilde fark edilmez. Düşük çözünürlükte olan monitörün pikselleri daha büyüktür ve inç başına düşün piksel yoğunluğu daha azdır. Bu etkenin dışında yenileme hızı da bir etkendir. Yenileme hızı farklı ve tepki süresi aynı olan monitörde, ghosting aynıdır ama tepki süresi sınırın altındaysa, akıcılık yüksek olduğu için daha az fark edilir.

@Manyyak Sendeki monitörün ve arkadaşındaki monitörün yenileme hızı(Hz) ve çözünürlüğü vede panel boyutu(inç) nedir? Direk modellerini yazarsan daha iyi olur.

Monitör üreticileri tepki süresini griden griye ölçüp son kullanıcıyla paylaşır. Her 5ms monitörün, beyazdan siyaha ve siyahtan beyaza olan tepki süresi aynı değildir. Siyahtan beyaza ve beyazdan siyaha olan renk değişimlerini, koyu yeşilden, açık kırmızıya geçmek gibi düşün. Griden griye olan renk değişimini de, açık yeşilden, birazcık daha açık yeşile geçiş gibi düşün. Aslında düşünme bu bir örnek değil zaten bu şekilde oluyor. Aynı şekilde her 1ms monitöründe, beyazdan siyaha ve siyahtan beyaza olan tepki süreleri aynı değil.

Aynı boyutta olan arıyorum 24" iki monitörün çözünürlükleri farkı ve tepki süresi aynı olsa bile, her ikisinde de ghosting aynı şekilde fark edilmez. Düşük çözünürlükte olan monitörün pikselleri daha büyüktür ve inç başına düşün piksel yoğunluğu daha azdır. Bu etkenin dışında yenileme hızı da bir etkendir. Yenileme hızı farklı ve tepki süresi aynı olan monitörde, ghosting aynıdır ama tepki süresi sınırın altındaysa, akıcılık yüksek olduğu için daha az fark edilir.
Sonuç olarak tepki süresi düşük olan monitörde ghosting daha az fark ediliyor. Hatta ben fark etmiyorum diyeyim. 5MS olanda imleç hareket ederken arkasından gölge görüyorum, 1MS olanda görmüyorum.

Sorunu cevaplayayım: Bendeki monitör 900p Casper'ın 5MS 60Hz 19,5" monitörü. Yıllar öncesinin :D. Arkadaşımdaki monitör ASUS VP228H 60Hz 1MS 1080p 21,5". Tabii ki Casper ile ASUS arasında devasa fark olacak fakat düşük tepki süresi her zaman iyidir, candır.

Sonuç olarak tepki süresi düşük olan monitörde ghosting daha az fark ediliyor. Hatta ben fark etmiyorum diyeyim. 5MS olanda imleç hareket ederken arkasından gölge görüyorum, 1MS olanda görmüyorum.

Sorunu cevaplayayım: Bendeki monitör 900p Casper'ın 5MS 60Hz 19,5" monitörü. Yıllar öncesinin :D. Arkadaşımdaki monitör ASUS VP228H. Tabii ki Casper ile ASUS arasında devasa fark olacak fakat düşük tepki süresi her zaman iyidir, candır.
Düşük tepki süresi iyidir ama yanlış yola girip IPS yerine TN alayım deme, ilerde alırsan tabii ki. Bu zamanın iyi 5ms monitörüde fark edemezsin yada önemsenecek kadar aşırı az fark edersin. Bende iki tane 5ms & 60Hz & 1920x1080 monitör var, birisi daha küçük ve daha yeni model olduğundan, ciddi fark gözlemliyorum.

Düşük tepki süresi iyidir ama yanlış yola girip IPS yerine TN alayım deme, ilerde alırsan tabii ki. Bu zamanın iyi 5ms monitörüde fark edemezsin yada önemsenecek kadar aşırı az fark edersin. Bende iki tane 5ms & 60Hz & 1920x1080 monitör var, birisi daha küçük ve daha yeni model olduğundan, ciddi fark gözlemliyorum.
Ben AOC G2260 düşünüyordum, gerek yok mu diyorsun yani?

G2260: 75 Hz 1MS 1080p TN panel sanırım.

FreeSync destekleyen AMD ekran kartın varsa, sıkı bir CS:GO oyuncusuysan, oyun dışında film...vs ile işim olmaz diyorsan, oyunlardan hiç bir zaman bıkmam diyorsan, FreeSync ve 75Hz için bu kritelerin sendeki durumuna göre, IPS panelden vazgeçebilirsin. Böyle yaparsan, 75Hz ve FreeSync sana oyunda avantaj sağlar. Daha fazlasını bekleme, sadece ve sadece FPS oyunlarında sağlar ama oyun manyağı biri için buna değer. Bütçeni zorlama şansın varsa, AH-IPS panellere yönel derim. AH-IPS en gelişmiş ve son çıkan IPS türevidir.

Son düzenleme:
FreeSync destekleyen AMD ekran kartın varsa, sıkı bir CS:GO oyuncusuysan, oyun dışında film...vs ile işim olmaz diyorsan, oyunlardan hiç bir zaman bıkmam diyorsan, FreeSync ve 75Hz için bu kritelerin sendeki durumuna göre, IPS panelden vazgeçebilirsin. Böyle yaparsan, 75Hz ve FreeSync sana oyunda avantaj sağlar. Daha fazlasını bekleme, sadece ve sadece FPS oyunlarında sağlar ama oyun manyağı biri için buna değer. Bütçeni zorlama şansın varsa, AH-IPS panellere yönel derim. AH-IPS en gelişmiş ve son çıkan IPS türevidir.
Sanırım sen de film manyağısın :D. Benim için film izlerken elde edeceğim görüntü kalitesinden ziyade PC başında çok vakit geçirdiğim için gözlerimin daha az yorulması önemli. Akıcı görüntü ve düşük mavi ışık yani. Film izlerken standart bir TV kalitesini aldığım taktirde sıkıntı yok. Sırf film izleyeceğim diye bütçe arttıramam veya daha düşük akıcılık sağlayan bir monitör seçemem.

Düşük mavi ışık olayı neredeyse her panelde var, onu ayarlar menüsünden "elle" kontrol ediyorsun. Mavi ana renklerden biri olduğu için, kıstıkça görüntü bozulur. O yüzden az kısarsın, gözlerin rahatlatmak adına, çok kısarsan bu sefer, görüntü iyice çirkinleşir.

En çok göz yoran panel tipi TN paneldir. Üst seviye TN panellerde oldukça tatmin eder, orası ayrı konu. IPS panel, TN panele göre daha keskin görüntü veriyor, TN panel zor fark ettiğimiz o bulanık görüntü yüzünden daha da fazla göz yoruyor, bu sadece dezavantajlarından birisi.

TN panel standart TV'yi bırak dandik TV'den bile kötü görüntü veriyor. Çoğu dandik TV'lerde VA panel kullanılıyor ama ne dandik TV'ler. Orta halli TV'lerde ise genelde PSL kullanılıyor. En yaygın olarak TV'lerde IPS türevleri kullanılıyor, AH-IPS çok nadir bildiğim kadarıyla.

ViewSonic VX2363Smhl | SuperClear® - 2ms - 60Hz - 1920x1080 - 23" - IPS - DCR 50M/1 - 600 TL

ASUS VX229H | VividPixel - 5ms - 60Hz - 1920x1080 - 21,5" - AH-IPS - ASCR 80M/1 - 620 TL (y)

ASUS MX239H 5ms Ben de çok uygun fiyata almıştım vatandan. Son derece memnunum şu an. Bahsi geçen ghosting, glowing vs problemlerinin hiçbiri yok.
s1.gif

Tepki süresi 1'den 2 yada 5ms'ye çıkacak, kaybedeceğin şeylerden birisi bu, aslında bunu hiç sayma. FreeSync ve 75Hz işte bunları kaybedersin, kazandıkların ise diğer her şey. Monitörlerle ilgili hangi detaya bakarsan bak TN hep "aşırı" geride, tek üstün yanı var, oda tepki süresi. Yenileme hızı 144 olan IPS'de var, TN'de var, bu artı değil. Keşke ASUS VX229H ve AOC G2260 monitörlerini aynı şartlar altında CS:GO oynayarak deneme şansın olsaydı, bu özellikler için IPS'den vazgeçilir ama AH-IPS'den vazgeçilmez, hemde bu fiyata, bende şaşırdım. :D

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı