Ryzen İşlemcilerde Isınma ve Voltaj “Sorunu” Hakkında Bilgilendirme

Kozbisov_

Kilopat
Katılım
8 Eylül 2014
Mesajlar
194
Makaleler
1
Çözümler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selamlar,

Technopat başta olmak üzere yerli/yabancı birçok forumda Ryzen işlemcilerin boştayken veya yük altında fazla ısındığına dair birçok konu mevcut. Ben dahil birçok Ryzen kullanıcısı bu konuyla ilgili ne yapacağını bilmiyor ve herkes kendince çözümler üretip insanlara onu tavsiye ediyor. Ben de son 1 haftadır bu konuya kafa yoruyorum. Birçok yöntemi araştırdım, çoğunluk CPB ve PBO'yu kapatmayı tavsiye etmekte. Ancak şöyle bir sıkıntı var, CPB'yi vs. kapatınca işlemci Boost frekanslara ulaşmıyor ve stok frekansta sabitleniyor. Böyle kullanacaksak neden bu paraları verdik diye soruyor insan. Yine de eminim bu konuyu okuyan herkesin kafasında "CPB kapatsam mı?", "PBO kapatsam mı?", "Undervolt mu yapsam?", "Hızı düşüğe mi sabitlesem?" Gibi sorular var. Bu sorulara dair bulgularımı ve düşüncelerimi paylaşmak; endişeli Ryzen kullanıcılarını bir nebze de olsun aydınlatmak/rahatlatmak istiyorum.

Öncelikle yabancı bir forumda rastladığım AMD yetkilisinin açıklamasından önemli bulduğum noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Kendisi AMD'den Robert isimli bir abimiz ve konuyla ilgili özetle şu açıklamalarda bulunuyor:

"Birçok değer takip programı işlemci çekirdeklerini sürekli uyandırıyor, dolayısıyla voltaj ve frekansı yüksek görünüyor sürekli. Bunun yanı sıra çoğu değer takip uygulaması işlemcinin uykuya geçmeden önceki değerlerini bize gösteriyor ve bu sebeple işlemcinin sürekli yüksek voltajda ve frekansta çalıştığını sanıyorsunuz. Bu değerleri en doğru AMD Ryzen Master'dan takip edebilirsiniz, başka hiçbir uygulama uyku durumundaki çekirdeklerin değerini okumuyor. Voltaj değerleri vs. için 3. parti uygulamalarda anlık en doğru değerleri CPU-Z gösteriyor, gerekirse oradan kontrol edebilirsiniz.

İşlemcinizin yük altında 1.2V-1.5V arası voltaj değerlerine çıkması kesinlikle normaldir. Hatta boştayken bile bu değerleri görmeniz kabul edilebilir, Windows'un arkaplan işlemlerimde işlemcinin voltajında dalgalanmalara sebep olabilir. Ryzen işlemci 1.4V-1.5V arası voltajı Boost esnasında kullanmaktadır. Bu işlemcinin periyordik olarak yaptığı bir şey ve beklendiği gibi çalıştığını göstermektedir. Ryzen dinamik bir sistemdir ve saniyede bin kadar voltaj ve frekans değişimi yapabilmektedir. Bu nedenle ilgili dalgalanmalar gözükmektedir.

Ryzen işlemcinizin 0.2V-1.5V aralığında voltaj değerleri kullanımı kesinlikle normaldir. Bu fabrika çıkışlı belirlenmiş değer aralığıdır. Ayrıca Boost devreye girip çıktıkça sıcaklıktaki 10 derecelik dalgalanmalar tamamıyla normaldir. Bu davranışları sürekli göreceksiniz ve bu işlemciler bu şekilde çalışması için yapılmıştır, o yüzden gördüğünüzde şaşırmanızı gerektiren bir durum yok.

Lütfen undervolt yapmayın ya da güç seçeneklerinden maksimum işlemci durumunu 99%'a çekmeyin. Bu işlemcinizi olumsuz etkileyecektir."


(Açıklamanın tamamını okumak için: The final word on idle voltages for 3rd Gen ryzen)

Bu açıklama açıkçası beni bayağı rahatlattı. Bunun yanı sıra şunları da eklemek istiyorum. Kendisi de konuda üstü kapalı bahsediyor aslında. Birçoğumuz Ryzen’dan önce Intel işlemcileri kullanmaktaydık. Dolayısıyla Intel işlemcilerin değerleri bizim için “normal değerler” olarak kaldı ve referans olarak hep bunlarla kıyasladık. Aslına baktığımızda Ryzen işlemcilerin teknolojisi bu kıyasladığımız Intel işlemcilerden oldukça farklı. Intel işlemcilerde boşta belki 30-40, yük altında 60-70 gibi sıcaklık değerleri görürken Ryzen’larda bu yaklaşık 10 derece daha yüksek. Haliyle yük altında 80 dereceleri görünce ben dahil herkes endişeleniyor. AMD tarafı bu ısı ve voltaj dalgalanmalarının tamamıyla doğal olduğunu, işlemcilerin zaten buna yönelik yapıldığını ve beklenildiği gibi çalıştığını savunuyor.

Diğer bir konu da yine Rob’un bahsettiği değer takip uygulamaları. Örnek verecek olursak, kullanmış olduğum R5 3600 işlemciyi HWMonitor uygulaması boştayken 55-60 derecelerinde göstermekte ama öte taraftan AMD Ryzen Master’a baktığımızda bu değerler 43-44 dolaylarında. Cinebench veya Prime95 testlerinde ağır yük altında HW’de sıcaklık 90 üstüne çıkarken AMD’de maksimum 85 gibi değerler gözlemliyorum. Oyun içerisinde MSI Afterburner’a baktığımda ise işlemci 70 derecenin üstüne çıkmıyor.

Son olarak bilmeyen bazı arkadaşlar da varsa diye frekans değerlerine de değinmek istiyorum. Bazı arkadaşlar fark etmiştir ki Benchmark testinde vs. işlemcinin tüm çekirdeklerini %100 yükte çalıştırdığımız durumlarda çekirdekler 3.9MHz üzerine çıkmamakta. Bazıları bunun böyle olmaması gerektiğini, 4.2MHz’ye çıkması gerektiğini vs. söylüyor. Aslına bakıldığında standart kullanımda işlemci gerektiği durumlarda bazı çekirdekleri 4.2 bandına çıkararak Boost yapmakta. Yani işlemcimiz aslında 4.2MHz’yi bize sunmakta. Bu konuyla ilgili yine AMD tarafını dinleyecek olursak, kendileri kesinlikle işlemcilerde CPB’nin kapatılıp çekirdeklerin belli bir frekansa sabitlenmemesi gerektiğini öneriyor. Sebebini de şu şekilde açıklıyorlar: İşlemci çekirdekleri günlük kullanımda gerektiği frekanslara halihazırda çıkmakta, siz frekansların doğru olmadığını düşünüp 4.1-4.2 gibi değerlere sabitlediğinizde bu sefer oyuniçi gibi işlemcinin tüm çekirdeklerinin kullanılmasına gerek olmayan durumlarda çekirdekler daha düşük performans sergilemekte. Eğer sürekli render almanız gereken bir bilgisayara sahipseniz bu değerleri sabitleyerek tüm çekirdeklerin aynı anda belli bir frekansta çalışmasını sağlayabilirsiniz, ancak bu durum dediğim gibi tüm çekirdeklerin çalışmasını gerektirmeyen günlük işlemlerde (oyun veya tarayıcıda gezinme gibi) performans kaybına yol açacaktır.

Özetle tüm bu yazılanlardan anlayacağınız üzere aslında işlemcilerimizde kronik ısınma, voltaj, frekans problemi gibi herhangi bir problem BULUNMAMAKTA. Yani gönül rahatlığıyla varsayılan ayarlarda işlemcilerinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür eder, eksik bıraktığımı veya yanlış olduğunu düşündüğünüz kısımlarla ilgili görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim. İyi forumlar.
 
Ben şimdi voltajı 1.25e sabitledim ama hız konusunu ellemedim, @4.1'e 4.2'ye ne şekilde sabitleniyor bulamadım bios'da. CPB acık voltaj dışında bir şeyi değiştirmedim. Olmuş mu sizce?

@Kozbisov_

Hocam undervolt yaptığınız için CPB açık olsa dahi tam verim alamazsınız. Bana kalırsa stok ayarlarda tutun işlemciyi.
 
Hocam undervolt yaptığınız için CPB açık olsa dahi tam verim alamazsınız. Bana kalırsa stok ayarlarda tutun işlemciyi.
Voltajı düşürerek sıcaklık düşürmekdi benim maksadım oda bir nebze olmuş gibi önceden 50 55 arası dolaşıyordu sıcaklık biraz etki etti. Anlamadığım cekirdek hızının farklı gözükmesi sabitleme nasıl yapabilirim ona, MSI Dragon Center'da 4200Mhz ile 3600 Mhz arasında gidip gelirken görev yöneticisinde sabit 3.50'yi gectiğini pek görmüyorum. Bu normal mi?

Zaten yarın öbür gün kule tipi soğutucum gelicek o zaman biraz daha voltajı yükseltebilirim belki 1.3 vs yapabilirim. Temel maksadını örğenmek istiyoerum sadece.
 

Dosya Ekleri

  • cpu.jpg
    cpu.jpg
    80,8 KB · Görüntüleme: 42
Hocam bilgilendirmeler ve ilk sayfadaki metin için çok teşekkür ederim. Yakın zamanda ben de sistemimi güncelleyip R7 3700x aldım.​
Şöyle bir durum var, MSI Afterburner ve bunun gibi çeşitli izleme programları sıcaklık değerlerini yanlış veriyor, bunu keşfettim. Artık başlık içerisinde bahsedilen BIOS güncellemelerinden midir, başka bir şey midir bilemiyorum ama, şöyle bir deneyimim oldu;​
Prime95 açtım, %100 yüklendiğinde sıcaklık anında 105 derecelere fırladı. Ancak Biostan 90-95 dereceye limitli olan sistem kapanmadı.​
İkinci olarak, testi durdurup AMD Ryzen Master yükleyip onunla test yaptım, 70 dereceleri geçmedi. RM'yi kapatıp Prime'ı tekrar açtım, biraz önce %100 yükte 105 derece gören işlemci, RM'deki gibi 70 dereceleri geçmedi. Bu arada saat hızlarını falan da inceliyorum, hani düşük hızda çalıştırma vesaire gibi bir durum da söz konusu değil. Hmmm dedim demek ki yanlış gösteriyor.​
Bu arada soğutucu olarak da Arctic Freezer II 120 sıvı soğutma mevcut. Macunu ve bağlantıları da kontrol ettim, sıkıntı yok. Ama ilk başta bu değerleri görünce tabi çok korktum :)
Sıcaklık konusundaki bir diğer deneyimim de şu oldu; MSI Afterburner masaüstünde veya %100 yük altında testere dişi şeklinde sıcaklık atlamaları yapıyordu. Masaüstünde bu normal deniliyor, çünkü saat hızı değişiyor, eyvallah... Ama saçma olan %100 yük altında da sıcaklığın bu şekilde atlamalar yapması oldu. Afterburner'da takip ediyorum, örneğin 80 iken, bi anda 90'a anlık zıplayıp geri geliyor falan...​
Bunu da Ryzen Master'ı açıp, grafikle izledim. RM'de böyle bir atlama yok. 80'se, en fazla 83 yapıp geri geliyor. Ve grafik daha stabil, testere dişleri şeklinde atlamalı zıplamalı değil. Yani anladım ki Ryzen'leri anakartlar bi garip okuyor, bundan veri alan programlar da aynı şekilde saçmalayabiliyorlar.​
Bu arada masaüstünde gereksiz sıcaklık değişimleri ile uğraşmamak adına, güç seçeneklerini masaüstünden kısayolla değiştirmeye yarayan bir yöntem okudum. Şu mesajda arkadaş anlatmış;​
Ben de benzer şekilde 3 kısayol yapıp, "güç tasarrufu, Ryzen Balanced" ve "Ryzen Performance" şeklinde profil oluşturdum. Masaüstünde güç tasarrufuna basıp 40 derecelerde seyretmesini ve düşük saat hızı ile çalışmasını sağladım. Çünkü biliyorsunuz, en ufak mouse hareketinde bile CPB hemen hızı yükseltiyor, sıcaklıklar dalgalanıyor. Oyuna girerken de Balanced veya Performance'ı tek tıkla seçip öyle giriyorum.​
Bu arada çok uzun oldu farkındayım, ancak Ryzen'lerin sıcaklık değerleri ile ilgili okuduğum çeşitli forum başlıkları ve mesajlarında, ilk başta hemen çoğunluk demiş ki "CPB'yi kapat"... Arkadaş niye kapatayım :) İntel'de "turboyu kapat" diyor musunuz :) Ha CPB'yi kapatıp "manuel oc yap" deniliyorsa ona da eyvallah ama AMD onu da önermiyor aslında...​
 
Voltajı düşürerek sıcaklık düşürmekdi benim maksadım oda bir nebze olmuş gibi önceden 50 55 arası dolaşıyordu sıcaklık biraz etki etti. Anlamadığım cekirdek hızının farklı gözükmesi sabitleme nasıl yapabilirim ona, MSI Dragon Center'da 4200Mhz ile 3600 Mhz arasında gidip gelirken görev yöneticisinde sabit 3.50'yi gectiğini pek görmüyorum. Bu normal mi?

Zaten yarın öbür gün kule tipi soğutucum gelicek o zaman biraz daha voltajı yükseltebilirim belki 1.3 vs yapabilirim. Temel maksadını örğenmek istiyoerum sadece.
Hocam en sağlıklı veriyi Ryzen Master programıyla alırsınız. RM üzerinde gördüğünüz çekirdek hızları en doğru olanlardır. Bahsettiğiniz yerler sıkıntılı gösterebilir. 50-55 derece gibi sıcaklıklar bu işlemci için Intel'deki 30-35 derece gibi yani korkmaya gerek yok.


Hocam bilgilendirmeler ve ilk sayfadaki metin için çok teşekkür ederim. Yakın zamanda ben de sistemimi güncelleyip R7 3700x aldım.​

Şöyle bir durum var...​
Hocam ana içerikte bahsettiğim noktaya değinmişsiniz aslında. Evet çoğu monitoring uygulaması Ryzen işlemciler için doğru sonuçları vermiyor. En sağlıklısı RM'den takip etmek. MSI Afterburner bende yakın sonuçlar veriyor, o yüzden oyuniçi takibi oradan yapıyorum ama bu anakarttan anakarta ve AGESA sürümüne göre değişiklik gösterir diye tahmin ediyorum. Aynı şeyi ben de yaşamıştım, Prime95'i başlatınca bir baktım sıcaklık değerleri 100'ü geçmeye başladı ancak sistem ne kendini kapattı ne bir şey. Sonrasında Ryzen Master'a baktım yaklaşık 20 derecelik bir fark gözüküyor. Bazı bilgi kaynaklarında Ryzen işlemcilerin güvenlik amacıyla anakarta 20 derece fazla değer gösterdiğini okumuştum ama herhangi bir güvenilir kaynak göstermedikleri için konuya dahil etmeyi tercih etmedim. Belki de bu gözlemler bu iddiayı kanıtlıyor olabilir. Ki böyle bir şey yaptılarsa bu da biraz saçma bir yöntem de neyse :)

Alıntı yaptığınız konudaki mantık gayet yaratıcı aslında ama ben pek uğraşmayı sevmiyorum öyle şeylerle. Zikzak çizerek atlamalar yapması da muhtemelen değerleri çok sık okumamasıyla alakalı olabilir, Ryzen işlemciler fazla dinamik olduğundan en ufak etkiye tepki veriyorlar, haliyle öyle anlık voltaj ve sıcaklık dalgalanmaları yaşanabiliyor. Her vakit belirttiğim gibi ben işlemcinin mimarı olan AMD'nin sözüne güvenmeyi tercih edenlerdenim. AMD bana voltajı sabitleme, frekansı sabitleme, CPB kapatma diyorsa dediğini yaparım :)
 
Stok ayarlarda PUBG gibi oyunlarda sıcaklık 93 dereceleri buluyor ve yaklaşık 5 dakika öyle kalıyor, ortalama 80 derecelerde geziyor. Ben de 1.15V ile 4.1GHz şeklinde bir ayarlama yaparak oyunlarda sıcaklığı 70 derecenin üstüne çıkmamasını sağladım. Herhangi bir stabilizasyon sıkıntısı da görmedim. Stok ayarlarda kullanmaktansa böyle kullanmam daha mantıklı değil mi? Sonuçta 80-90 derecelerden bahsediyoruz. Yoksa bu işlemci için bu sıcaklık normal mi ve herhangi bir sorun yaratır mı?
 
Stok ayarlarda PUBG gibi oyunlarda sıcaklık 93 dereceleri buluyor ve yaklaşık 5 dakika öyle kalıyor, ortalama 80 derecelerde geziyor. Ben de 1.15V ile 4.1GHz şeklinde bir ayarlama yaparak oyunlarda sıcaklığı 70 derecenin üstüne çıkmamasını sağladım. Herhangi bir stabilizasyon sıkıntısı da görmedim. Stok ayarlarda kullanmaktansa böyle kullanmam daha mantıklı değil mi? Sonuçta 80-90 derecelerden bahsediyoruz. Yoksa bu işlemci için bu sıcaklık normal mi ve herhangi bir sorun yaratır mı?
R5 3600'den bahsediyorsanız ben PUBG'de 75 dereceleri görüyorum en fazla. Kasanın havalandırmasında ya da termal macunda vs. sıkıntı olabilir bir kontrol edin derim.
 
R5 3600'den bahsediyorsanız ben PUBG'de 75 dereceleri görüyorum en fazla. Kasanın havalandırmasında ya da termal macunda vs. sıkıntı olabilir bir kontrol edin derim.
Kasada sıkıntı olduğunu sanmıyorum corsair mesh panel kullanıyorum. Termal macun siparişi verdim internetten bakalım etki edecek mi bilmiyorum. Ama bu sıcaklık sorunu çoğu kişide olan bir durum. Sanmıyorum pek düzeleceğini. Işlemciyi alalı daha 1 ay oluyordur anca.
 
Kasada sıkıntı olduğunu sanmıyorum corsair mesh panel kullanıyorum. Termal macun siparişi verdim internetten bakalım etki edecek mi bilmiyorum. Ama bu sıcaklık sorunu çoğu kişide olan bir durum. Sanmıyorum pek düzeleceğini. Işlemciyi alalı daha 1 ay oluyordur anca.
Yaşadığınız ilin sıcaklık değerleri de etki ediyor olabilir o halde. Ben İstanbul'da ikamet ediyorum ve sıcaklıklar bahsettiğim şekilde. Bir tık yüksek geldi sıcaklıklarınız.
 
Uzun süredir 4.1 sabitledim öle stabil kullanıyorum şimdi BIOS güncellemesini yaptım sıfırlandı ayarlar sadece XMP açtım ve öle kullanmayı düşünüyorum bir sıkıntı teşkil eder mi?

Yoksa yine OC yapim mi?

Cinebenc testinde 3500 aldı bu arada.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı