60Hz 1ms TN vs 5ms IPS

Uraniumhazee

Hectopat
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar.
Bu konu belki birkaç kez açılmış olabilir ama elde ettiğim birkaç bilgi ile konuyu yeniden açmak istedim. Yakın bir zamanda monitör almayı planlıyorum. Bu yüzden 1ms mi 5 ms mi, IPS mi TN mi gerçekten merak edilen konular arasında yer alıyor.

Öncelikle sürekli yabancı forumlara takılıyorum. Eğer ekranımız 60Hz gibi bir değere sahipse 1ms veya 5ms olması hiçbir şekilde fark edilmiyormuş. Yani aradaki fark anlaşılmıyormuş. Ancak 144Hz gibi bir ekranımız var ise bu fark bariz bir şekilde görülüyormuş. Zaten 60Hz ekranlarda yenileme hızı 13ms gibi bir rakam bu yüzden sanırım 60Hz bir ekranda 1ms almanın bir artısı yok. Bu konuda birçok yorum okudum. 1 kişinin bile farkı var dediğini görmedim. Sanırım sadece pazarlama stratejisi.

Şimdi gelelim IPS ve TN konusuna.
IPS tercih edilmemesinin sebebi tepki süresinin fazla olmasından kaynaklıydı. Ancak yukarıdaki konudan dolayı 5ms IPS almayı planlıyorum. IPS ekranda oyun oynamanın tepkime süresi dışında ne dezavantajı var bunu öğrenmek istemiştim. Genellikle H1Z1 ve CS Go oynuyorum. Aranızda IPS ile oyun oynayan varsa yorum yaparsa sevinirim. Yabancı forumlarda IPS ile oyun oynayanlar gördüm. Sorun yok diyen kişiler vardı.

Dediğim gibi oyun konusunda 60Hz baz alıyorum tepkime süresi dışında ki buda yukarıda anlattıklarımdan dolayı bir problem teşkil etmiyor sanırım, peki başka ne gibi dezavantajı olabilir?
Input lag gibi bir konu var mesela bu dava TN'de nasıl IPS'de nasıl bilemiyorum.

Bunun dışında 1ms, 5ms çok fark ediyor diyen arkadaşlar olabilir. Bu arkadaşlarda görüşlerini yazarlarsa sevinirim.

Yorumlar için şimdiden teşekkür ederim.

Konu güncel arkadaşlar.

Dostum oynadığın oyun FPS tarzı(CS GO) ise TN panel vazgeçilmezdir ama yok FPS tarzı pek oynamıyorum diyorsan IPS gayet iyi seçimdir.

Doğrudur hocam ben böyle bildiğim için böyle söyledim. Bende CS-GO oynuyorum şuan TN panelde ama IPS panelle karşılaştıramadığım için sadece okuduğum kadarıyla yazabiliyorum.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı