Çözüldü 60Hz'de çalışıp 144Hz'de kapanan XFX RX 6600 XT

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

313152

Hectopat
Selam. PC'm de bir süredir yaşadığım problemle ilgili uzun süren bir çaba sonucu sorunu neredeyse bulmuş bulunmaktayım. fakat çözüm ihtiyacım var.
PC'de oyun oynarken Ekran kartım ve işlemci sıcaklıklarım 80 dereceleri görüp bilgisayarım önce oyunu sonra bilgisayarı kapatıyor hiçbir uyarı vermeden.
BIOS ayarlarından tutun, Undervolt'a kadar her şeyi denedim. Sonra kasamı arkadaşımın yanına götürüp parçaları ona takıp denedik ve her şey normal çalışıyordu. Bunun üstüne ayrıca arkadaşımın evinde kasayı tekrar kurup olduğu gibi denedik ve sıcaklıklar 77 dereceyi hiç geçmedi. İki sistem arasında ki tek farklılık monitördü. Arkadaşımın monitörü 60 Hz benimki 144Hz. Eve getirdiğimde kasayı Hertz'i 60'a çektiğimde her şey yolundaydı.

Özetle sorun: XFX RX 6600XT ekran kartı 60 Hz'de ısınmadan ve PC'yi kapatmadan çalışabilirken 144Hz'e alınca görüntüyü PC yine 80+ derecelere ulaşıp kapanıyor. PC'de soğutma ile ilgili bir sıkıntı yok 6+fan var ve macunları yenilendi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Aylar geçti üstünden ama sorunu tespit edip çözdüm. Benzer sorun yaşayan arkadaşlar okursa ilerde diye yazayım ben yinede.
Sorun ekran kartının termal macunu bitmiş (muhtemelen içindeki çok dandikti) yeniledim ve sıcaklık değerleri aşırı derecede düştü 79 C'nin üstünü görmedim henüz. 79 C'de aşırı zorladığımda çıktığı bir değer oldu. Bilgisayarın kapanmasına sebep olan şey ekran kartının aşırı derece ısınmasıymış. Termal macun uyguladığım günden beri ne aşırı ısındı ne de bilgisayar kapandı. Ayrıca bilgisayar en ufak oyunda bile uçak kaldırıyormuş gibi fan çalıştırıyordu şimdi tüm fanlar sistem açılışında nasılsa en ağır yükteki oyunda dahi stabil yavaş bir şekilde çalışıyor çünkü kasanın soğutması yeterli.
Ekran kartının termal macununu değiştirdiyseniz sorun bununla ilgilidir. Sadece çekirdek değil VRAM, Junction sıcaklıklarına da bakmanız gerekir. Termal pedleri yenilemediyseniz sorun bundan kaynaklı da olabilir. Ekran yenileme hızını arttırdığınız için sıcaklık değerleriniz artıyor ve PC kapanıyor gibi duruyor.

XFR 3 Fanli 6600 XT kullaniyorum 2 yıl olmuştur, ısınma problemi yaşamadım, Monitör 144 hz,Sorunun kaynağının Ekran karti olduğunu düşünmüyorum.Ama şunu not olarak belirteyim,Anakart modelimi yukselttikten sonra sicaklik dahada düştü.

PSU'lar ne? Supheli gozuken o var. Bir de dereceler bayagi yuksek.
PC Parçalarını komple belirtmem gerekirdi. Özellikleri şöyle;

Kasa: NZXT CA-S340W-TH Siyah Elite Mid Razer Edition
Anakart: Asus TUF Gaming B450M-PLUS II AMD B450 AM4 DDR4 4400 MHz Micro ATX
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X 3.7 Ghz 35MB Cache Soğutucu: Stock AMD
SSD: Samsung 980 500GB 3100MB/-2600MB/s M.2 NVMe
PSU: NZXT C650 NP-C650M-EU-650W 80+ Gold (bu yeni PSU) sorunun eskisinde olduğunu sanıp almıştım. Eskisi şu; Cooler Master Elite V4 500W MPE-5001 ACABN-EU 80+
Ekran Kartı: XFX Speedster SWFT 210 AMD Radeon RX 6600XT
RAM: Team T-Force Vulcan TUF Aliance 16 (2x8) DDR4 3200 MHz CL16

Ekran kartının termal macununu değiştirdiyseniz sorun bununla ilgilidir. Sadece çekirdek değil VRAM, Junction sıcaklıklarına da bakmanız gerekir. Termal pedleri yenilemediyseniz sorun bundan kaynaklı da olabilir. Ekran yenileme hızını arttırdığınız için sıcaklık değerleriniz artıyor ve PC kapanıyor gibi duruyor.
Ekran kartı garantiden çıkmasın diye hiçbir vidasına dokunmadım. O yüzden o fabrikasyon macunlarıyla duruyor. Fakat problemin o olduğunu düşünmüyorum. Veya benim cahilliğim bilemedim. Bilgisayarım eski değil bir sene oldu toplayalı.

XFR 3 Fanli 6600 XT kullaniyorum 2 yıl olmuştur, ısınma problemi yaşamadım, Monitör 144 hz,Sorunun kaynağının Ekran karti olduğunu düşünmüyorum.Ama şunu not olarak belirteyim,Anakart modelimi yukselttikten sonra sicaklik dahada düştü.
İnternette yabancı kaynaklarda yaptığım araştırmalarda kartın kalitesiyle ilgili olduğuna dair yazılar buldum. Özellikle bu kartlar tasarlanan oyun kendi içinde oyun motorunda tasarlanırken 60FPS'e kitlenmemiş bir oyunsa yani animasyonları vs. ekran 144Hz'de iken bu kartlar o oyunlara 144Hz görüntü oluşturabilmek için ekstra güce ihtiyaç duyuyor diyordu. Aşağıda paylaştığım görselleri incelerseniz demek istediğimi göreceksiniz. 60Hz'de iken ekran GPU Load (Ekran Kartı Kullanımı) ve 144Hz'de iken GPU Load farklarını bir inceleyebilirsiniz.

Testi yaptığım oyun: Black Desert Online
Doku Kalitesi: Yüksek (maks)
Çözünürlük: 1920x1080
Görüntü Kalitesi: Remastered (en sonun bir altı)

Ekran Hertz'i 144Hz'de iken:

144.png

Ekran Hertz'i 60Hz'de iken:

60.png

CPU Undervolt yaptığımda işlemci sıcaklığı -20 derece düşüyor ve oyunlarda pek bir performans kaybetmiyorum. Ayrıca BIOS dan hız aşırtma (boost) ayarlarını kapatıyorum. İşlemcinin fabrikasyon değerleri 3.7 Ghz. Görsellerde gördüğünüz BIOS'da boost modlarının açık olduğu ve undervolt yapılmamış hali.

Üstteki görseldeki değerler 11-16 (arası) dakika sonra pc'nin kapanmasına neden oluyor ve CPU sıcaklığı 60 Hertz görselde Max 70-72 kalırken, üstteki görseldeki yani 144Hz'de iken 80+ derecelere çıkıyor. PC kapanmadan görsel alabilmek için çok fazla ısınmadan çektim.

Üstte GPU %87 Güçte yükte çalışırken 60Hertz'de %59 Yükte çalışmakta.

Ortam sıcaklığı İzmir'de 35+ derece klimasız ortam sıcaklığı. Fakat problemin bu olduğunu düşünmüyorum çünkü PC'yi ilk aldığım zamanlar Bolu'da bulunuyordum ve orada maks yaz sıcaklığı 24-28 derecelerde ev sıcaklığı 18-23 derece civarlarında oluyordu. Yine kapanıyordu.

Son düzenleme:
Bir şey diyeceğim dedigini gore 60Hz ayarlandiginda oyundan atma olmuyor. Ama ayni zamanda GPU kullanimi dusuk. FPS 60a sabit oldugu icin kart yorulmuyor. 144Hz de iken daha fazla GPU kullanimi oldugu icin sistem ya PSU'dan ya GPU sicakligindan dolayi atiyor. Ben boyle yorumladim.

Kapanma şeklini net anlatır mısınız? Önce oyun kapanıp masaüstüne atıyor, sonra sistem komple mi kapanıyor? Yeniden mi başlıyor? Yoksa sistem çalışıyor siyah ekrana mı düşüyor?
Önce oyun milisaniyelik donuyor/duraksıyor sonra bir saniye içinde oyunu kapatıyor ve masaüstüne düşüyor ardında pc yi kapatıyor ama ekranda pc kapanıyor gibi bir geri bildirim vermeden. Bahsettiğim bu aşamalar maksimum 2,-2,5 saniye sürüyor.

Bir şey diyeceğim dedigini gore 60Hz ayarlandiginda oyundan atma olmuyor. Ama ayni zamanda GPU kullanimi dusuk. FPS 60a sabit oldugu icin kart yorulmuyor. 144Hz de iken daha fazla GPU kullanimi oldugu icin sistem ya PSU'dan ya GPU sicakligindan dolayi atiyor. Ben boyle yorumladim.
Haklılık payınız var. Fakat araştırma yaptım ve GPU'nun uzun süre 82-85 derecelerde rahatlıkla çalışabildikleriyle ilgili sonuçlara vardım. Ben bu değerleri görmeden kapanıyor bilgisayar. PSU sıcaklığı için yorumum iki adet PSU kullandım ve ikisi de aynı sonucu verdi. Ya ben çok talihsizim iki PSU da sorunlu ya da sizin tespitiniz yeterli sayılacak kadar net değil.

Oyundan masaüstüne atma kısmına kadar RAM sorunu derim, ama sonrasında sistemin kapanması anormal bir durum, 60Hz de yapmayıp, 144 Hz de yapması da daha ilginç.

PSU sorunu olamaz PSU ani kapanma yapar, ekran kartı deseniz, siyah ekrana düşer, görüntü bozulması yapar ve sisteme kapatma komutu vermez.

Bilgisayarın Power düğmesine basıyormuş gibi bir durum söz konusu, kapatma komutu veriliyor gibi, zararlı bir yazılım veya chipset arızası olabilir diyeceğim, 60Hz de yapmaması işi bozuyor.

Bana en mantıklı RAM problemi geliyor, RAM'leri Memtest ile test etmek lazım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı