Çözüldü 60Hz'de çalışıp 144Hz'de kapanan XFX RX 6600 XT

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

313152

Hectopat
Selam. PC'm de bir süredir yaşadığım problemle ilgili uzun süren bir çaba sonucu sorunu neredeyse bulmuş bulunmaktayım. fakat çözüm ihtiyacım var.
PC'de oyun oynarken Ekran kartım ve işlemci sıcaklıklarım 80 dereceleri görüp bilgisayarım önce oyunu sonra bilgisayarı kapatıyor hiçbir uyarı vermeden.
BIOS ayarlarından tutun, Undervolt'a kadar her şeyi denedim. Sonra kasamı arkadaşımın yanına götürüp parçaları ona takıp denedik ve her şey normal çalışıyordu. Bunun üstüne ayrıca arkadaşımın evinde kasayı tekrar kurup olduğu gibi denedik ve sıcaklıklar 77 dereceyi hiç geçmedi. İki sistem arasında ki tek farklılık monitördü. Arkadaşımın monitörü 60 Hz benimki 144Hz. Eve getirdiğimde kasayı Hertz'i 60'a çektiğimde her şey yolundaydı.

Özetle sorun: XFX RX 6600XT ekran kartı 60 Hz'de ısınmadan ve PC'yi kapatmadan çalışabilirken 144Hz'e alınca görüntüyü PC yine 80+ derecelere ulaşıp kapanıyor. PC'de soğutma ile ilgili bir sıkıntı yok 6+fan var ve macunları yenilendi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Aylar geçti üstünden ama sorunu tespit edip çözdüm. Benzer sorun yaşayan arkadaşlar okursa ilerde diye yazayım ben yinede.
Sorun ekran kartının termal macunu bitmiş (muhtemelen içindeki çok dandikti) yeniledim ve sıcaklık değerleri aşırı derecede düştü 79 C'nin üstünü görmedim henüz. 79 C'de aşırı zorladığımda çıktığı bir değer oldu. Bilgisayarın kapanmasına sebep olan şey ekran kartının aşırı derece ısınmasıymış. Termal macun uyguladığım günden beri ne aşırı ısındı ne de bilgisayar kapandı. Ayrıca bilgisayar en ufak oyunda bile uçak kaldırıyormuş gibi fan çalıştırıyordu şimdi tüm fanlar sistem açılışında nasılsa en ağır yükteki oyunda dahi stabil yavaş bir şekilde çalışıyor çünkü kasanın soğutması yeterli.
Oyunu indiriyorum,merak ettim,sonucu paylasirim, bugün olmayabilir ama, Burada sisteminiz i tam olarak yazarmisiniz.
Kasa: NZXT CA-S340W-TH Siyah Elite Mid Razer Edition
Anakart: Asus TUF Gaming B450M-PLUS II AMD B450 AM4 DDR4 4400 MHz Micro ATX
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X 3.7 Ghz 35MB Cache Soğutucu: Stock AMD
SSD: Samsung 980 500GB 3100MB/-2600MB/s M.2 NVMe
PSU: NZXT C650 NP-C650M-EU-650W 80+ Gold (bu yeni PSU) sorunun eskisinde olduğunu sanıp almıştım. Eskisi şu; Cooler Master Elite V4 500W MPE-5001 ACABN-EU 80+
Ekran Kartı: XFX Speedster SWFT 210 AMD Radeon RX 6600XT
RAM: Team T-Force Vulcan TUF Aliance 16 (2x8) DDR4 3200 MHz CL16

Çabanız için şimdiden teşekkür ederim

Oyundan masaüstüne atma kısmına kadar RAM sorunu derim, ama sonrasında sistemin kapanması anormal bir durum, 60Hz de yapmayıp, 144 Hz de yapması da daha ilginç.

PSU sorunu olamaz PSU ani kapanma yapar, ekran kartı deseniz, siyah ekrana düşer, görüntü bozulması yapar ve sisteme kapatma komutu vermez.

Bilgisayarın Power düğmesine basıyormuş gibi bir durum söz konusu, kapatma komutu veriliyor gibi, zararlı bir yazılım veya chipset arızası olabilir diyeceğim, 60Hz de yapmaması işi bozuyor.

Bana en mantıklı RAM problemi geliyor, RAM'leri Memtest ile test etmek lazım.
Dediğiniz iki şeyi deneyeceğim yakın zamanda. Birincisi bilgisayarda bu durumu ilk keşfettiğim oyun Microsoft Flight Simulator olmuştu. Bildiğiniz üzere aşırı ağır bir oyun. Haliyle sistemimi kısa sürede bu hataya yönlendiriyordu. O oyunda kendi kendini oynatan özelliği var ve Hertz'i 60'a çekip saatlerce yükte bırakacağım. Eğer kapanırsa veya kapanmazsa bunun hakkında geri dönüşte bulunacağım.
İkinci olarak RAM testi hiç yapmadım sadece yuvalarını değiştirmiştim. Gerekirse arkadaşımdan RAM lerini alır 144 Hz de yine aynı yüke zorlayıp denerim.

Oyundan masaüstüne atma kısmına kadar RAM sorunu derim, ama sonrasında sistemin kapanması anormal bir durum, 60Hz de yapmayıp, 144 Hz de yapması da daha ilginç.

PSU sorunu olamaz PSU ani kapanma yapar, ekran kartı deseniz, siyah ekrana düşer, görüntü bozulması yapar ve sisteme kapatma komutu vermez.

Bilgisayarın Power düğmesine basıyormuş gibi bir durum söz konusu, kapatma komutu veriliyor gibi, zararlı bir yazılım veya chipset arızası olabilir diyeceğim, 60Hz de yapmaması işi bozuyor.

Bana en mantıklı RAM problemi geliyor, RAM'leri Memtest ile test etmek lazım.
Microsoft Flight Simulator oyununda 60 Hz'de yaklaşık 30 dk sonra bilgisayar kapandı tekrardan. Sorun sanırım Hertz ile alakalı görünmüyor. Önerin var mı yapmamı istediğin?

Kasa: NZXT CA-S340W-TH Siyah Elite Mid Razer Edition
Anakart: Asus TUF Gaming B450M-PLUS II AMD B450 AM4 DDR4 4400 MHz Micro ATX
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X 3.7 Ghz 35MB Cache Soğutucu: Stock AMD
SSD: Samsung 980 500GB 3100MB/-2600MB/s M.2 NVMe
PSU: NZXT C650 NP-C650M-EU-650W 80+ Gold (bu yeni PSU) sorunun eskisinde olduğunu sanıp almıştım. Eskisi şu; Cooler Master Elite V4 500W MPE-5001 ACABN-EU 80+
Ekran Kartı: XFX Speedster SWFT 210 AMD Radeon RX 6600XT
RAM: Team T-Force Vulcan TUF Aliance 16 (2x8) DDR4 3200 MHz CL16

Çabanız için şimdiden teşekkür ederim

Dediğiniz iki şeyi deneyeceğim yakın zamanda. Birincisi bilgisayarda bu durumu ilk keşfettiğim oyun Microsoft Flight Simulator olmuştu. Bildiğiniz üzere aşırı ağır bir oyun. Haliyle sistemimi kısa sürede bu hataya yönlendiriyordu. O oyunda kendi kendini oynatan özelliği var ve Hertz'i 60'a çekip saatlerce yükte bırakacağım. Eğer kapanırsa veya kapanmazsa bunun hakkında geri dönüşte bulunacağım.
İkinci olarak RAM testi hiç yapmadım sadece yuvalarını değiştirmiştim. Gerekirse arkadaşımdan RAM lerini alır 144 Hz de yine aynı yüke zorlayıp denerim.

Microsoft Flight Simulator oyununda 60 Hz'de yaklaşık 30 dk sonra bilgisayar kapandı tekrardan. Sorun sanırım Hertz ile alakalı görünmüyor. Önerin var mı yapmamı istediğin?
Tekrar denedim ve bu sefer 10dk süremedi kapanması.

Son düzenleme:
Yan kapak açık mı? Kasanın yan camını açarak oynasana bir.
Onu denedim yarı açık, tam açık, tam kapalı, fanları driverlardan %100'e çekipde denedim. Soğutma ile ilgili bir problem değil diye düşünüyorum.

Onu denedim yarı açık, tam açık, tam kapalı, fanları driverlardan %100'e çekipde denedim. Soğutma ile ilgili bir problem değil diye düşünüyorum.
Ayrıca kasada hatalı bir kablolama veya kısa devre yaptıracak olası bir temas varmı parçalar arasında diye tek tek çalışırken ve çalışmazken inceledim. Herhangi bir temas da yok. Kasayı en ince vidasına kadar söküp en baştan tekrar kurdum ve düzgün kablolama yaptım. Fan'ımın birini ters yönde bağlamıştım önceden onu da düzelttim fakat bunların hiçbiri sorunu çözemedi.

Ayrıca kasada hatalı bir kablolama veya kısa devre yaptıracak olası bir temas varmı parçalar arasında diye tek tek çalışırken ve çalışmazken inceledim. Herhangi bir temas da yok. Kasayı en ince vidasına kadar söküp en baştan tekrar kurdum ve düzgün kablolama yaptım. Fan'ımın birini ters yönde bağlamıştım önceden onu da düzelttim fakat bunların hiçbiri sorunu çözemedi.
Şimdi Memtest demişti arkadaşımız onu deneyeceğim. Kurdum USB belleğe Ram'lerin durumunu da kontrol edip buraya düşeceğim. Bu kadar detaylı paylaşıyorum. Yarın öbür gün biri yaşarsa ulaşsın bu bilgiye ve çözsün istiyorum. Çünkü ben hiçbir kaynakta cevabımı henüz bulamadım.

Memtest programında da RAM'lerde bir sorun olmadığını gösteriyor. Error: 0 @Marix

Son düzenleme:
Onu yapmadan önce arkadaşımın 1650 Super'i vardı onu getirdim taktım işlemci 96 dereceleri gördü ve ekran kartı 77 dereceyi geçmedi Microsoft Flight Simulator'de Ultra ayarlarda fakat pc kapanmadı. Sanırım Ekran Kartım arızalı galiba.

İlk yaptığım Black Desert Online oyununa girdim ve çok daha stabil çalıştı hatta sistem. İşlemci 74-78 derecelerde Ekran kartı yine 77 derece üstü olmadı.

Kartın markası da pek iyi değil ona da şaşırıyorum Inno 3d diye bir marka.

Ben ekran kartının önce oyunu sonra sistemi kapattığını ne gördüm ne duydum.
Görüntünün gitmesi ve ardından sistemin kapanma sorununu RX 6950 XT ile uzun bir süre yaşadım ancak son gelen güncellemelerden sonra bu sorun bende kalmadı. Aldığınız hatadan sonra Adrenalin yazılımı ayarlar sıfırlandı diye bildirim atıyor mu?

Oyunu Full ayarlarda 1 saat kadar oynadim. 1920 *1080. Bende herhangi bir sorun yasatmadi 6600XT xfr 308

Dosya Ekleri

• IMG_20230716_145130.jpg
    IMG_20230716_145130.jpg
    86 KB · Görüntüleme: 34
  • IMG_20230716_145059.jpg
    IMG_20230716_145059.jpg
    145,3 KB · Görüntüleme: 30

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı