64 bit sistemde 2^65 sayısı nasıl binary'e dönüşür?

Huso112

Hectopat
Makaleler
1
Merhabalar.
32-Bit sistemler normalde 4294967296 sayısıdan sonrası yazdırlamaz diye biliyorum. Bu yüzden y2k olayı çıkmıştı. Nasıl oldu da 32-bit sistemler bunu atlattı?

64-bit sistemler bu sorunu yaşayacaklar mı, yoksa aynı y2k'deki gibi bir şey olamayacak mı?

Nasıl oldu da 32-bit sistemler bunu atlattı?
Atlatmadılar. Oradaki olay farklıydı. 2 basamaklı yıl ile alakalıydı genel olarak.
Senin bahsettiğin bu. 64 bitlerde olmayacak çünkü o zamana kadar dünya falan kalmaz.

64 bit sistemde 2^65 sayısını özel bir veri yapısı ile tutabilirsin, o kadar da zor değil.

Hayır, Y2K'nın sebebi bu değil. Bu 2038 bug'ının sebebi.

2038 bug'ı için tek bilinen çözüm, bu bit oranının arttırılması. Linux'ta time_t yapısını 64 bit'e yükselterek çözüldü. İleride 128 bit bile olabilir belki. Bilinen şu anlık tek çözüm bu.
Peki Windows ya da Apple ne yapacak ?

32 bit sistemlerde time_t yapısı 64 bit yapılır mı ki?
32 bit sistemlerde long veri yapısını kullanamıyor musun ki? Kullanıyorsun rahatça.

İşlemcilerde bit sayısı, register'ların boyutunu belirtiyor, böylece maksimum adreslenebilen bellek boyutu artıyor. 32 bit işlemciler bellekteki 64 bit verileri işleyemez diye bir şey yok.

32 bit sistemlerde long veri yapısını kullanamıyor musun ki? Kullanıyorsun rahatça.

İşlemcilerde bit sayısı, register'ların boyutunu belirtiyor, böylece maksimum adreslenebilen bellek boyutu artıyor. 32 bit işlemciler bellekteki 64 bit verileri işleyemez diye bir şey yok.
Benim işlemci/çekirdek kısmında bilgim baya zayıf ta. Ben 32-bit olayını, Windows'ta 32-bit program açamıyor diye biliyordum.

Bence 64 Bit işlemcilere göre daha yavaş işlerler.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı