7000-8000 TL bütçe ile bilgisayar toplamak

ugrpkdr

Decapat
Katılım
24 Eylül 2018
Mesajlar
19
Yer
Mardin / Kızıltepe
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğretmen
Ben Mardin Kızıltepe'de doğu görevini yapan bir sınıf öğretmeniyim. Okulun dışında günüm genelde evde geçiyor ve bu zamanı daha güzel geçirmek için bir bilgisayar toplamak istiyorum lakin bilgisayar toplama konusunda hiç iyi değilim. Sistem performans olsun donanım uyumu olsun pek anladığım söylenemez. Ben kendime 7000-8000 TL civarı bir bütçe ve sizin yardımınızla makine toplamak istiyorum. Şimdiden değerli görüş ve önerileriniziçin teşekkür ediyorum. Sağlıcakla kalın.

Not: bu fiyatın içine monitör, klavye, mouse, kulaklık da ilave ederseniz sevinirim.

@aybrktrhn , @Pantheon , @schmeblak
 
Son düzenleme:
----
Ben çok iyi değilim sistem toplama da bu forumda yaptığım ilk sistem önerisi ama etiketlediğin insanlar çok daha bilgili.
Nasıl?
Screenshot_16.png
 
Şahsen ekipmanlara tonlarca para vermeyi doğru bulmuyorum "Oyuncu" sıfatından yararlanarak 200 TL bile etmeyen fareleri 400 TL'ye satabiliyorlar. Uzun lafın kısası klasik ekipmanlar işinizi görecektir.Bence 1.nesil Ryzen hala iş görür durumda ve R5 1600 1070 ile darboğaz yaşamadan kullanabilirsiniz.Kasa daha iyi olabilir kasa hakkında fikrim yok.
 

Dosya Ekleri

  • asd.png
    asd.png
    19,8 KB · Görüntüleme: 78
@Nykspo R5 2600 yerine niye 1600? Ayrıca R5 2600X herşeyi ile harika olan; yani gerek fiyatı, gerek oyun performansı, gerek soğutması, gerek iş odaklı performansı ile bence kusursuz olan (Benim kullandığım sürede sadece tek çekirdek performansı yüzünden 2-3 oyunda biraz sıkıntı yaşadım tabi.) ve güncel olan bir işlemci varken niye bir nesil eskisi? Ayrıca iki nesil arasında büyük performansı farkı var.
8 GB RAM ile oyunculuğun bittiğini düşünüyorum, açıkçası ben 4x2 2400 MHZ RAM ile sıkıntılar çekiyorum; GTX 1070 e hiç yakışmamış.
Son olarak SSD, 120 GB gerçekten yetersiz. 240 GB kullanıyorum ve Rainbow 6 mi atsam, Battlefield 1 i mi atsam, GTA 5 i mi atsam diye düşünüyorum. Ki bunlar sadece bir iki örnek olduğu gibi, gelecek oyunlarda (Battlefield 5 ya da Battlefield 6 dönemlerinde olabilir) SSD nin AAA oyunlarda vazgeçilmez olacağını düşünüyorum. Gerek yüklenme süreleri, gerek takılmalar için; üstüne 4K kaplamalar ile yükleme süreleri düşünemiyorum bile.
Sonuçta GTX 1070 var.
Ekstra bir not olarak ekleyeyim, 1 TB HDD nin de yeteceğini düşünmüyorum artık. Oyunlar neredeyse 100 GB barajını aşıyorken; ekstra oyunlar, programlar, videolar, diziler/fimler...

Tabi ekonomik durum. Oyun zevkinin, ekonomik durumun bozacağını düşünmüyorum. Güzel bir tat almak için parayı saçmak değer diye düşünüyorum. Ayrıca söylediğim parçalar ile GTX 1070 1080p çözünürlükte en az 5 yıl gider diye düşünüyorum. Yani hep alınan bi şey olmadığı için avartmanın gerektiğini düşünüyorum.
Ki ben sırf bilgisayarımın donanımını geliştirmek için 1 yıldan kısa sürede 1500 TL biriktirmiştim okul harçlığım ile, özel okulda (Yani çok daha pahalı bir kantin eşliğinde) ve okulum tam 8 saat, 9 dersti. Resmen aç bırakıyordum ki ayda yılda bir değişiklik yaptığım bilgisayarım bana yetsin diye idi. Ki bunun sebebi"GTA 5 MorUq" değil Sony Vegas Pro da ve Unreal motorunda yetmiyor oluşuydu.
İyi forumlar.
 
Son düzenleme:
@ZortX Dediklerinizde haklısınız şahsen herzaman güncel sistem iyidir ama 2600x şuan 1700tl civarlarında yani 700 tl fazla, ee haliye 2. nesil Ryzen alınmışken yeni nesil anakarta kayıyor gözler bu da demektir ki 200 tl daha fazladır. 120 GB'yi oyun için kullanılmamalıdır diye düşünüyorum. Windows ve gerekli programlarla doldurmak yeterli olacaktır.(Şahsi görüş).Ram olayına gelirsem 8 GB Ram tam tamına yeterli olacaktır ki zaten Ram fiyatları almış başını gidiyor 2400 mhz 16 gb 1000 tl civarlarında 500 tl daha fazla. Yani dediklerinizi uygulayıp ekran kartından kısar isek 1060 3 gb düşeriz belki 1050 ti bile takılır. 1 yıl önceki fiyatlar olsa dedikleriniz hepsini sisteme sığdırabilirdim ama şimdi biraz zor bence. Ama kesinlikle size hak veriyorum(y)
 
RAM konusunda biraz farklı düşünüyorum, Battlefield 1 de Orta grafiklerde yüzde 80 civarında RAM kullanıyordu. Ki abimin laptopunda 16 GB RAM var ve yanlış hatırlamıyorsam 11 GB a kadar RAM harcıyor ki, ikimizde GTX 1050 TI ve benzer donanımlar kullanıyoruz. Ki buna ekstra olarak Steam, Spotify, Discord ve Google Chrome u eklemek gerekirse yüzde 90 a kadar çıkıyor zaten oynanmaz hâle geliyor SSD üzerinde bile.
SSD yi özetlemek istiyorum:
Yaklaşık 1 yıl önce Rainbow 6 oyununun yüklenme ekranında çok fazla "kick him" vs. yazılar dönüyordu, çünkü çoğu kişinin donanımı yetmiyor ve yüklenme dakikalar sürüyordu. Hatta "Pls, dont download 4k p*rn" gibi artık kabullenilmiş şeyler vardı. Tabi ben de oyunu SSD üzerine kurmak zorunda kalmıştım, ancak şimdi düşünürsek oyun 98 GB olması lazım yani Windows 10+Rainbow 6 SSD yi tamamen dolduruyor. Ki gelecek oyunların kaderinin de böyle olacağını ve GTX 1070 ı belki 4K kaplamalar ile kulanmak isteyebilir diye düşündüm. Tabi artık oyunun grafiklerinde muazzam bir azaltmaya gidilmiş. Neyse.
R5 2600X i düşürsek, ben aldığımda 1600X ten yaklaşık 100₺ daha ucuzdu :/. Bide 2. nesil işlemciler sanırım ilk anakartlar üzerinde de çalışıyor ancak BIOS güncellemesi istiyor. Yani o +200₺ gereksiz olabilir.
Son olarak ben bi 5 yıl sonrasını düşündüm, yani hiç olmazsa ben; 5 yıl sonra 8 GB ın kesinlikle yetmeyeceğini, AAA oyunların ortalama 100 GB ve üstü olacağını düşünüyorum. (Yani bi oyun atmak istediğinde belki 128 GB SSD yetmez ve istediğin oyun için kullamamazsın diye düşündüm, ayrıca depolama birimlerini birleşmiş bir şekilde kullanmakta pek sağlıklı olmuyor genellikle. Yani yanına bi 128 daha eklese ve birleştirip 240 GB yapsa dahi stabil çalışmayabilir.)
Yani kısacası ben çok ekstrem ve lüks düşünmüş olabilirim. Günümüz için 8 GB yetse dahi geleceği düşündüm, ayrıca kim oyun oynarken Google Chrome kullanır ki? Ve piyasayı pek takip edemedim. Ancak ekran kartı GTX 1070 gibi bir kart olunca ister istemez 16 GB RAM, 240 GB SSD vs. aradı gözüm. İşlemci R5 2600X olsa diğer parçalar tamamdır dediğiniz gibi. Ancak işlemci R5 2600X almalı bence kesinlikle.

Yine çok uzun olmuş, affedersiniz 😔.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar hepinizin değerli fikirleri için ayrı ayrı teşekkür ederim sağ olun var olun gönderilerinizi detaylı inceleme şansım olmadı şuan köyde okuldayım akşam eve gidince hepsini inceleyeceğim. Sağlıcakla kalın zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

@ZortX @Nykspo @Travis @Heinz Guderian @serdarbstrk52
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı