%72 NTSC IPS-Level Ekran Tasarım için Yeterli mi?

Şu anda BenQ RL2240HE monitörünü kullanıyorum ve gayet memnunum. Photoshop gibi uygulamalarda tasarım yapıyorum. Almak istediğim laptopta "15.6" FHD (1920*1080), 144Hz 72%NTSC, close to 100%sRGB" ibaresi bulunuyor bu yüzden biraz çekindim. Sizce nasıldır ekranı? Hiç IPS ekranda çalışmadığım için IPS ekranı bilmiyorum ancak aldıktan sonra ekranı kötü olsun veya işlerimde bir engel yaratsın istemiyorum. Yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu an kullandığınız monitör TN panel kullanıyor, yani paneller arasında en kötü renk kalitesine sahip olanı.

Bahsettiğiniz laptopun %72 NTSC / %100 sRGB değerine sahip olması güzel bir şey, profesyonel derecede olmayan tasarımlar için gayet yeterli olacaktır. Lakin dikkat edilmesi gereken bir husus var, panel IPS-Level olarak geçiyor yani gerçek IPS değil. Bu IPS-Level paneller son zamanlarda ortaya çıktı, ne olduklarına dair pek bir bilgi yok fakat geliştirilmiş TN panel diyenler var.

Tahminimce alacağınız laptopun ekranı şimdiki monitörünüzden daha iyi olacaktır.

Bahsettiğiniz laptopun %72 NTSC / %100 sRGB değerine sahip olması güzel bir şey, profesyonel derecede olmayan tasarımlar için gayet yeterli olacaktır.
Bu değer neredeyse tüm görüntü cihazları elde edebiliyor, güzel bir şey değil.

Profesyonel derecede de %100 civarı Rec. 709 veya sRGB renk gamı kullanıldığından yeterli olacaktır. Bu görüntüyü izleyen kişiler de genellikle** bu renk gamı ve kontrast değeri ile izlediğimde genel bir renk doğruluğu elde ediliyor.

Normal bir cihaz. Yapacağın işin seviyesine göre yeterliliği değişir.

IPS level denen paneller bakış açısı derdi olmayan TN panellere deniyor. En azından benim gördüklerim bu şekilde. Başka ek hiçbir özellikleri yok. TN panelin günümüzde en kötüsü olduğunu söylemeye gerek yok herhalde. 6 bit + FRC olduğunu da unutmayın. FRC ne kadar iş yapıyor bilmiyorum ama 8 bit + FRC cihazlar olduğunu düşündüğümüzde normal 8 bitten daha kötü.

6 bit + FRC olduğunu da unutmayın. FRC ne kadar iş yapıyor bilmiyorum ama 8 bit + FRC cihazlar olduğunu düşündüğümüzde normal 8 bitten daha kötü.
Ya denetimlediğiniz cihaz berbattı, ya da FRC'nin çalışma tekniğine göre bunu söylüyorsunuz.

Diyelim ki bi' yanda 6bit + FRC/A-FRC cihaz var. Burada 6bit'ten aldığı iki rengi karıştırarak 8bit'te bulunan rengi elde ediyor. Siz bunu fark edemezsiniz, pek mümkün değil. Arada sadece tepkimeyi etkileyen faktörler var, hatta FRC ile daha yüksek frekanslarda daha iyi bir tepkime elde ediliyor.
Renk olarak hiçbir makalede fark yazıldığını da görmedim.

Ki muhtemelen kullandığınız çoğu alet FRC teknolojisini kullanıyor.

Berbat demedim. Sonuçta bir çeşit trick kullandığı için daha kötü. FRC kullanılabiliyorsa 8 bit + FRC dururken 6 bit + FRC kullanmak oluyor bu.
İkisinin fiyat bandı aynı değil. 6bit + FRC ile 8bit modeller 700-2000, native 8bit modeller ve 8bit + FRC ile 10bit olan modeller 2000-4000 bandında ve native 10bit modeller aşırı pahalı.

@LaMorte @Vavien. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben profesyonel anlamda bir iş yapmıyorum sadece bölümümün gerektirdiği kadar ve hobi olarak yapıyorum. Belirttiğim gibi şuanda kullandığım RL2240HE modeli bile bana gayet yeterli geliyor. Alacağım laptop MSI'ın bir ürünü ve o fiyat bandındaki tüm laptoplar IPS panel olduğu halde MSI'ın ekranı bu şekilde. Bu ürünü böyle alıp pişman olur muyum acaba diye bu konuyu açma gereği duydum aslında. Üzmez ise bu ekran beni ve sorun çıkartmazsa tasarım yaparken almayı düşünüyorum. Aksi halde IPS ekran içeren başka laptoplara bakacağım.
1631914895421.png

Ayrıca bir inceleme yazısında ekranı eleştiren şöyle bir yazı buldum. Eğer dedikleri doğru ise çok kötü bir sonuç galiba ya da en azından beni bu bilgisayardan soğuttu diyebilirim. Siz ne düşünüyorsunuz denilenlere göre? Bu yazıyı aldığım yerin dışında bir de Türkçe inceleme videosunu izledim ancak böyle şeylerden bahsetmiyordu, iyi deniliyordu.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı