Anladığım kadarıyla kullandığınız programlarda çekirdek sayısı ve performansı önemli. 5070 Ti almanız oyundaki beklentilerini karşılamak adına, Intel 265K ise yazılım alanındaki beklentilerinizi karşılamak adına doğru seçenek olacaktır. AMD'nin 265K'nın fiyat bandında yazılımlar için sunduğu denk bir işlemci bulunmuyor. 9950X+5070 yerine oyun için 5070 Ti, yazılım için 265K seçerek denge kurmuş olursunuz. Intel işlemcilere tam olarak ölü soket demek hata olacaktır. Bütçeniz el verdiğinde 285K gibi muhteşem bir işlemciye yükseltebilirsiniz. 5070 SUPER bütçenizi aşabilir. 18 GB VRAM'in MSRP'ye etkisi olacaktır. Üstüne bir de bizim satıcıların kârı derken fiyat katlanacaktır.
Anladım hocam. Ben zaten Intel’e daha yakındım ancak son yıllarda AMD’nin ciddi ilerleme kaydetmesi ve ortaya koyduğu performanslar sonrası, ilk kez toplayacağım kasada AMD ile bir başlangıç yapmak istedim. Burada sadece Intel’den AMD’ye geçmek için geçmek gibi bir niyetim olmadığını belirtmek isterim. İster sürekli socket değişimleri olsun, ister ısınma sorunları; açıkçası örnek vermek gerekirse, Intel’in 20 çekirdeğinin verdiği performansı AMD’nin 12 çekirdeği veriyor diye duydum. Yanlış biliyor olabilirim, düzeltirseniz sevinirim.
Not: Aynı performans derken, birbirlerine yakın performans sağlıyorlar anlamında söylüyorum; Intel ve AMD’nin mimarileri farklı sonuçta. Yoksa 20 çekirdekli bir işlemciyi 12 çekirdekli bir işlemciyle birebir karşılaştırmak gibi olmasın. Kronik bir sorun yoksa, 20 çekirdekli işlemci daha performanslı çalışır (ısınma vb. faktörleri bir kenara bırakırsak).
Bunun dışında, Ryzen 5 ile RTX 5070 - 5070 Ti kombinasyonunun önerildiğini görüyorum ve duyuyorum. Sizce burada çok büyük bir dengesizlik olmuyor mu? Bana göre oluyor. 5070 - 5070 Ti gibi modellere Ryzen 7 ile dengeyi sağlamak daha doğru diye düşünüyorum. Ryzen 9 tercih etmek ise daha da iyi olur. Intel tarafında kafam biraz karışık. Intel Core Ultra serisini hiç araştırmadım doğrusu; ben daha çok eski Intel Core i serileriyle ilgiliyim. 13. ve 14. nesildeki kronik sıkıntılar sonrası Intel Core i serisinden de soğudum ve AMD tarafına şans tanımak istedim.
Yazılım açısından çekirdek sayısını yüksek tutmak oldukça mantıklı, katılıyorum. Ben de Ryzen 5 7600F gibi 6-8 çekirdekli bir işlemci seçmek yerine 12-16 ya da 20 çekirdeğe yönelmek istiyorum.
Biraz uzun oldu

, sonuç kısmına gelecek olursam:
1- Intel’in Ultra serisine biraz mesafeli yaklaşıyorum; çok fazla önerilmediğini görüyorum. Bu kötü olduğu anlamına gelmez ama zaman ilerledikçe Intel’e olan güvenim azaldı. Kronik bir sıkıntısı yoksa, ileride sorun çıkarmayacaksa tercih edebilirim.
2- Ekran kartı olarak RTX 5070 Super’i sadece örnek vermiştim. Artık günde 7-8 saat oyun oynayacak vaktim yok. 18 GB VRAM ya da 16 GB VRAM benim için çok fark etmez (12 ile 16 arasinda fark edebilir

). Tabii her zaman en iyisini ister insan, ondan dolayı sordum. Şu an RTX 5070 ile 5070 Ti arasında gidip geliyorum. 5070 seçtiğimde diğer parçalara daha esnek bütçe ayırabiliyorum, 5070 Ti seçtiğimde bütçeyi sıkı yönetmem gerekiyor. Ancak sanırım 5070 Ti ile devam edeceğim.
Şimdi bazı sorularım var:
Yukarıdaki düşüncelerim doğrultusunda, önerebileceğiniz AMD işlemci ve onun karşılığı olacak Intel işlemciler hangileri olur? Örneğin, Intel işlemciler AMD’ye kıyasla daha iyi render performansı sunarken, AMD oyunlarda daha başarılı gibi örnekler verebilirseniz sevinirim. Araştırmalarımı yapıyorum ancak forumda bu konuyla ilgili önceden hazırlanmış kapsamlı bir konu, blog ya da post varsa, yönlendirebilirseniz sevinirim. Ayrıca bu bütçe için RTX 5070 Ti uygun mu, yoksa aşırı mı geliyor? Sizin bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.
Herkesin konu ile ilgili yorum ve görüşlerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.