75 Mbps internette 23 ms ping nasıldır?

Hangi şehirde yaşıyorsunuz ve hangi şehirdeki speedtest sunucusuna bağlanıyorsunuz?
İç Anadolu'dan İstanbul'a bağlanıyorsanız 20ms civarı gayet normal.

Pingin çok aşırı yüksek kablosuz mu kullanıyorsun? Benim ping mesela 1.TurkNet müşterisiyim.
Pingin çok aşırı yüksek benim ping mesela 1. Kablonet müşterisiyim. 100 Mbps hız Fiber GPON altyapım var.
GPON ile VDSL altyapıyı nasıl karşılaştırabiliyorsunuz? VDSL altyapıda bakır kablolar üzerinden internet sağlanıyorken GPON altyapıda cam kablolar üzerinden ışık ile internet sağlanıyor. Tabii ki GPON altyapıda ping değerinin VDSL altyapıya göre daha düşük olması beklenir.

Tekrar söylüyorum. İnternet hızının bir alakası yok pingin ile. Merkeze uzaklık ve hattın geliş şekli önemli. Basit bir örnek. Valorant'a giriyorsun ülkeler arası ping neden fark var? Düşün şu an Fransa'ya daha yakınsın. Paris serverine gir pingine bak bir de Tokyo'ya gir pingine bak. Sunucuya olan uzaklık senin pingini arttırır. ISS'nin senin evine internet veren bir sunucusu var. Sana bu internet bir sunucu üzerinden geliyor. O sunucu ile ne kadar fark varsa aranda ping artar. Neti size getiren tesisat sıkıntılıysa ping artar. Sunucu da portlarda sorun varsa ping artar hatta netin bile sürekli kesilebilir. Ama 1 terafiber internetin olsa da 1 Kbps internetin olsa da ping bunlardan bağımsızdır.
Açıklayıcı bir anlatım olmuş hocam. Teşekkür ederim. Bir sorum daha olucaktı. Türknet müşteri hizmetlerini arayıp durumu izah etsem yardımcı olabilirler mi bu konu hakkında?

TurkNet'i ara bir bakalım ne diyecekler.

Fark eder. Bayağı fark eder. Modemle aranda 1 duvar olsun fark ediyor.2.4G gibi çok etkilenmez ama kablosuz gibi de kusursuz olmaz.
1656069976436.png

Fark etmiyor hocam, kabloluda bağladım kablosuzda bağladım hep 1ms ping alıyorum.

"Fark eder. Bayağı fark eder. Modemle aranda 1 duvar olsun fark ediyor.2.4G gibi çok etkilenmez ama kablosuz gibi de kusursuz olmaz."

Bu söylediğini tam anlayamadım hocam. Rica etsem açar mısınız söylediğinizi?

Işık dalgalar bir cisme çarptığı zaman engellenirler. Radyoaktif dalgalar, mikrodalgalar, gama ışını, kızıl ötesi ışın vs bunların hepsinin ama hepsinin bir etkilenme durumu var. Mesela modemden gelen Wi-Fi ağı ile cihazın arasından biri geçtiğinde ya da arada duvar varsa dalgalanmalar olur. Bu tarz dalgalar su dalgası gibi hareket ederler. Su dalgasının geçtiği noktadan bir taş geçtiğini düşün. Suyun hızını düşürürsün. Suyun gidiş düzenini bozarsın. Sanırım en basit şekilde bu kadar anlatılır ışık dalgalar konusu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı