7500F sistem toplama önerisi

revenge3169

Hectopat
Merhaba 7500F ile sistem toplamayı düşünüyorum.
Ama planım 7500F ile sıkıntı çıkarmayacak bir ekran kartı en düşüğü sistem için parayı topladığımdada 5070 almayı planlıyorum. Hangi parçaları önerirsiniz.

İşlemci: 7500F.
Anakart: (BIOSTAR anakart düşünüyordum 2K zamlanmış)
Ekran kartı (2. el de olur işlemci ile sıkıntı çıkartmasın yeter NVIDIA tercih)
RAM: G.Skill 24 GB RAM.
SSD: Kingston 1 TB SSD 7000/6000
PSU: (5070 için yetebilecek bir PSU MSI olması daha iyi olur)
Kasa: (akvaryum kasa)

Bunlar için önerilerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,
Konunun uzmanı değilim fakat bir iki gün önce ben de yaklaşık 40 bin lira bütçe ile 7500F sistem topladım. Yine sizinle benzer bir motivasyonla ileride daha güçlü bir ekran kartını destekleyecek bir sistem kurmak istedim. Bu süre zarfında kendi öğrendiklerimi aktarmaya çalışayım.

Öncelikle bütçenizi bilmediğimden kendi tercihlerimi aktarmış olacağım.

Anakart
Anakart hakkında en az şey bildiğim ve en zor karar verdiğim bileşen oldu. Son dakikaya kadar Gigabyte B650M DS3H AMD AM5 DDR5 Micro ATX Anakartını düşünüyordum. Fakat en son ASRock A620M Pro RS Wi-Fi AMD AM5 DDR5 Micro ATX Anakartı aldım. Hem ASRock daha ucuzdu ben alırken (yaklaşık 6 bindi) hem de SSD slot sayısı daha fazlaydı. Ayrıca B650 yongaya ihtiyacım olacağını sanmıyorum. A620'nin yeterli olduğunu düşündüm. Ama günün sonunda hala hangi kararın doğru olduğundan emin değilim. Tek bildiğim her iki kartın da işimi göreceği.

Ekran kartı
Ekran kartı olarak Intel Arc B580 192 Bit GDDR6 12 GB Ekran Kartına karar verdim. Ekran kartında da fikirlerim çok değişti: Başta 7600XT düşündüm daha sonra 7800XT'ye kadar çıktım. Bütçeyi denk getiremeyince NVIDIA 4060'ları düşündüm. En sonra Intel'in benim için yeterli olduğuna ve F/P olarak en makul kart olduğuna karar verdim. Bir geçiş kartı olarak çok iyi bir seçenek bence. Yine de burada bazı soru işaretleri var. Yazılımları ve optimizasyonlarında bazı sorunlar var. Bunların kısa sürede çözüleceğine inanarak bu kararı verdim. Siz eğer bu riski almak istemezseniz NVIDIA 4060 modellerine veya AMD 7600XT modellerine bakabilirsiniz. İkinci el konusunda bir tecrübem yok.

RAM
RAM konusunu yabancı forumlarda aradığımda ne sık rastladığım şey AMD 7000 serisi için 6000 MHz ve 30 CL değerinin en ideal RAM seçimi olduğuydu. Ben de Kingston Beast Expo 32GB DDR5 6000MHz CL30 aldım. Bunun daha iyisi olarak sanırım Dual channel olacak şekilde 2x16 GB alınabilirdi ama 1x32 daha ucuza denk geldiği için ve ben aradaki fiyat farkına değmeyeceğini düşünerek bu modeli tercih ettim. 7500F kullanılarak yapılan single-dual channel karşılaştırmasına dayanarak böyle düşündüm. Forumlarda da benzer şekilde minimal farklar olduğundan bahsediliyordu.

SSD
SSD konusunda da aşağıdaki üç ürün arasında kalmıştım. Kağıt üstünde hepsi aynı sayılabilecek performansa sahip olduklarından ucuz olanı tercih ettim. Ayrıca MLD hakkında da iyi birkaç şeye denk gelmiştim.

MLD M500 MLD22M500P21-1000 PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD (ben bunu aldım)
XPG Gammix S70 Blade AGAMMIXS70B-1T-CS PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD
Kingston KC3000 SKC3000S/1024G PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD

PSU ve kasa
PSU'yu kasa ile birlikte aldım.

Corsair İcue 4000d Af Rm850e Full Modüler 850w 80plus Gold 3xsp120 Rgb Elite Fanlı Gaming Kasa-cc-90

Başta ayrı ayrı başka bir kasa ile bu PSU'nun 750W olanını almayı planlıyordum. Sonra bu şekilde daha uygun olduğunu fark edince ve kasayı da araştırığ beğenince bu şekilde almış oldum. Sadece PSU'ya şuradan ulaşabilirsiniz:

Corsair RM850e (2023) tam modüler

Akvaryum kasalara dair bir bilgim maalesef yok. Ben yukarıda belirttiğim parçaları henüz satın aldım. Sistemi kurup test etme fırsatım olmadı. Benim bir profesyonel olmadığımı ve paylaştığım hemen her şeyin benim amatör bir şekilde edindiğim bilgiler olduğunu sakın unutmayın. Verdiğim bilgileri mutlaka kendiniz doğrulayın ve kontrol edin. Benden daha tecrübeli arkadaşlar burayı okuduklarında umarım eksiklerimi ve yanlışlarımı düzeltirler.
İyi günler, sağlıcakla kalın.
Ömer Bera.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı