75Hz ve 144Hz arasında çok fark var mı?

Şimdi fark var mı var ama bunları hikayeli oyunda anlar mısın anlamazsın.
CS GO da anlar mısın pek sanmam çok küçük farklar bunlar üst düzey oyuncuların için daha çok
 
144Hz tabii ki çok daha iyi. Bir dönem internet kafede CS:GO oynuyordum. 144 Hz ve 60 Hz'lik masalar vardı. Hep 144'de oynayıp param yetmediğinde 60'a geçince bu oyun böyle oynanmaz kasıyor resmen diyordum. Aylar sonra kendi bilgisayarımı aldım 75 Hz ile oynuyorum ve alıştığım için hiçbir sorun olmuyor. Yani gözünüz hangisine alışırsa. 144 Hz daha avantajlı daha akıcı bir oyun deneyiminiz olur ve rakiplerinizin önüne geçersiniz ancak bütçe yoksa 75 Hz hayli hayli yeter. Bir de 144+ FPS alacak bir bilgisayarınız olması lazım.
 
Oyunlarda 30 FPS oynamakla 60 FPS oynamak arasındaki fark ne kadar ise 75Hz monitör ile 144Hz monitör arasındaki fark o derece farkedilebilir düzeydedir.
 
Sisteminize göre de yargılamamız lazım eğer sisteminiz 144 FPS geçmiyorsa 144Hz almanın bir anlamı yoktur. Ben zamanında 60Hz 40-50FPS ile supreme oldum her şey sistem değildir ara sıra rekabet oyunları oynuyorum demişsiniz yani size 144 aşırı lazım değil. Rekabetçi oyunlarında 144 1-0' önedir ama bütçeniz yok zaten zorlamayın 75 kalsın.
Sistemim rekabetçi oyunlarda 144fps i geçiyor 1080p de fakat yüksek detaylı hikayeli oyunlarda Max 100fps alıyorum diyebilirim.
 
Şimdi fark var mı var ama bunları hikayeli oyunda anlar mısın anlamazsın.
CS:GO'da anlar mısın pek sanmam çok küçük farklar bunlar üst düzey oyuncuların için daha çok.
Hikayeli oyunlarda farkı anlamayabilirsiniz katılıyorum ama CS:GO gibi oyunlarda 60 ile 144 ya da 75 ile 144 arasında bayağı bir fark var. Daha üstünde fark ne kadar hissedilir denemediğim için bilmiyorum.

@deLoreaN Herkes 144 Hz, 240 Hz, 360 Hz de oynamak ister ama bütçe yoksa yapacak bir şey yok. Çok yükseklere oynamıyorsanız 75 de hayli hayli yeter diye düşünüyorum.
 
Daha iyi anlamanız için ve kullanımınıza göre seçmeniz için açıklayayım, oyun oynarken kasanız belli sayıda resim üretir "Frame per second" monitörünüz size belli sayıda resim gösterir. (60-75-100-120-144-vs..) ikisinin senkronize/aynı olması demek akışkan, kırılma olmadan oyunu oynarsınız/görürsünüz demek.

Vsync ne yapar? Monitörünüz sabit 60 kare gösteriyorsa, kasanızın 200 FPS kapasitesi varsa, kasanızı 60 FPS üretmesini sağlar ve hem kasanız yorulmaz hem kırılma olmadan akıcı oynarsınız.

Örnek; monitörünüzü 144Hz alıp, kasanız 144 FPS üretemez ise; kasanız mesela 100 FPS üretir ama monitörünüz size 144 kare göstereceği için bazı kareleri kasa üretmeden monitör bir önceki resimden kalanı gösterir ve kırılmalar olur. 60 FPS'ye göre daha akıcı görürsünüz evet fark edilir ancak yine de kırılmalar olur, başka bir değişle 'akmaz' oyun.

Veya monitörünüz 60Hz ise, kasanız 200 FPS üretiyor ise v-sync açtığınızda monitörünüz 60Hz olduğu için kasanızı 60'a limitler ve kasanız yorulmaz, kasa 60 FPS üretir, monitör 60Hz gösterir kırılma olmaz ve kasa zorlanmaz. ama 60 FPS oynarsınız oyunu. V-sync açmazsanız kasa 200 FPS üretir ama siz 60'ını görürsünüz ve monitör 1 kareyi gösterene kadar kasa diğer kareyi üretip monitöre yolladığı için siz ekrandaki karenin yarısını yeni yarısını eski kare görürsünüz yani kırılmalar olur.

Kasanız oynayacağınız oyunda ne kadar FPS üretiyorsa ona göre monitör almak daha iyi sonuç verir, iyi sonuç derken 'eğlenceli, kırılma olmadan oynarsınız' ayrıca monitörlerdeki 'tepki hızı', kasada üretilen karenin size gösterilene kadarki gecikme gibi düşünebilirsiniz, kasada üretilen kareyi ne kadar geç görüyorsunuz gibi, tam olarak değil ama basit olarak böyle düşünmekte zarar yok.

Yani MP bir oyun oynamıyor iseniz hızlı sahne geçişlerine vs çok çok ihtiyaç yok ise 75 iş görür makinenize de bağlı ama CS GO gibi ayarları düşürüp ani reflekslere ve hızlı sahne geçişlerinde daha net olması için 144Hz sizin işinizi görür ikisi arasında ne fark olur bence olmazdı ben 75Hz alır geçerdim tercih meselesi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı