7600X için Gigabyte B650M DS3H BIOS güncellemesi gerekli mi?

Sağ olun, daha iyileri sizlere olsun.

Bahsettiğin sistemi kurmuş birisi olarak söyleyeyim. Kasayı toplayıp çalıştırdım, RAM'ler 4200MHz default ayarlarda açıldı. İşlemci için de herhangi bir BIOS Update gerekmedi. RAM'lerin expo özelliğini açtım ve 6000 MHz olarak açmaya çalıştım ancak sistem başlamadı BIOS kendini sıfırladı. Daha sonrasında BIOS güncelledim ve sonrasında expo özelliğini açıp 6000MHz yaptığımda sistem açıldı. RAM'lerin çalışması için BIOS Update şart.

Kısaca sistemi topladıktan sonra izlemen gereken en iyi yol BIOS Update, RAM expo açmak, Windows kurmak olacaktır.

Son düzenleme:
Bahsettiğin sistemi kurmuş birisi olarak söyleyeyim. Kasayı toplayıp çalıştırdım, RAM'ler 4200MHz default ayarlarda açıldı. İşlemci için de herhangi bir BIOS Update gerekmedi. RAM'lerin expo özelliğini açtım ve 6000 MHz olarak açmaya çalıştım ancak sistem başlamadı BIOS kendini sıfırladı. Daha sonrasında BIOS güncelledim ve sonrasında expo özelliğini açıp 6000MHz yaptığımda sistem açıldı. RAM'lerin çalışması için BIOS Update şart.

Kısaca sistemi topladıktan sonra izlemen gereken en iyi yol BIOS Update, RAM expo açmak, Windows kurmak olacaktır.
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için. Benim RAM single channel 16 GB 5600 MHz. Ancak 6000 ya da 5600 olması sanırım bir fark yaratmıyor her türlü BIOS update gerekiyor.

@SafderunTR hocam peki işlemci OC için Gigabyte BIOS'unda hazır bir şey var mı? OC yaptınız mı işlemciye?

Son düzenleme:
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için. Benim RAM Single channel 16 GB 5600 MHz. Ancak 6000 ya da 5600 olması sanırım bir fark yaratmıyor her türlü BIOS Update gerekiyor.

@SafderunTR hocam peki işlemci OC için Gigabyte BIOS'unda hazır bir şey var mı? OC yaptınız mı işlemciye?

Hocam silikon kalitesinin iyi çıkmasının şansına hem voltaj düşürüp hem Boost Clock'a +200 MHz ekleyebildim. Ancak bunlar hazır ayarlar değil, detaylı stabilite testi ve zaman gerekiyor. Her işlemcide ayarlar farklı olur.

Rehber olarak şu videoya bakabilirsin:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ancak ben throttle limit ve TDP düşürmedim, ayrıca aynı menüde bulunan CPU Boost clock override kısmını 200 yaptım.

Hocam silikon kalitesinin iyi çıkmasının şansına hem voltaj düşürüp hem Boost Clock'a +200 MHz ekleyebildim. Ancak bunlar hazır ayarlar değil, detaylı stabilite testi ve zaman gerekiyor. Her işlemcide ayarlar farklı olur.

Rehber olarak şu videoya bakabilirsin:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ancak ben throttle limit ve TDP düşürmedim, ayrıca aynı menüde bulunan CPU Boost clock override kısmını 200 yaptım.

Bundan önce 6700K olduğu için ve Intel'e aşina olduğum için kendim rehbere bile bakmadan stabil bir şekilde turbo boost frekansı 4.2'nin üzerine 4.7 yapmıştım. Bu işlemci için siz 5.4 GHz yapmışsınız anladığım kadarıyla. Kurulumu tamamladıktan sonra rehberi detaylı inceleyip ben de 5.4-5.5 GHz bandında stabilite elde edersemip ne mutlu. yoksa direkt 5.2 GHz'e sabitleyip geçerim. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. CPU Boost override kısmı tam olarak ne işe yarıyor acaba?

B650M DS3H ve Kingston 16 GB(2x8GB) Fury Beast 6000MHz CL36 DDR5 AMD EXPO almayı düşünüyorum. RAM'leri çalıştırmak için dediğiniz yolu mu izlemeliyim?

B650M DS3H ve Kingston 16 GB(2x8GB) Fury Beast 6000MHz CL36 DDR5 AMD EXPO almayı düşünüyorum. RAM'leri çalıştırmak için dediğiniz yolu mu izlemeliyim?
8 GB ram alınması tavsiye edilmiyordu. Nedenini tam olarak hatırlamıyorum. Ayrıca DDR5 yapısı gereği tek kanal kullanıldığında %10 civarında cüzi bir performans kaybı oluyor. Tek 16 GB almanız daha iyi olur ilk etapta 2*16 alacak bütçeniz yoksa eğer.

8 GB RAM alınması tavsiye edilmiyordu. Nedenini tam olarak hatırlamıyorum. Ayrıca DDR5 yapısı gereği tek kanal kullanıldığında %10 civarında cüzi bir performans kaybı oluyor. Tek 16 GB almanız daha iyi olur ilk etapta 2*16 alacak bütçeniz yoksa eğer.

2x8 yerine tek 16 mı alayım yani? Tek kanal kullanıldığında %10 kayıp olur diyorsun ama tek 16 al demişsin.

2x8 yerine tek 16 mı alayım yani? Tek kanal kullanıldığında %10 kayıp olur diyorsun ama tek 16 al demişsin.
DDR5 RAM'lerde 8 GBlık modüllerin kalitesinin düşük olduğu ile ilgili söylentiler vardı. Benim dediğimi bir araştırın derim. Ben tek 16 GB aldım daha sonra 16 daha alacağım aynısından. Buna ek olarak %10 tahmini bir rakam belki daha azdır. DDR5'in çalışma mantığı DDR4'ten farklı. single channel kullanıldığında performans kaybı veya donma / takılma olmuyor izlediğim youtube testlerinde vs. @deadfellow hoca bu konuda yardımcı olabilir diye düşünüyorum.

Bundan önce 6700k olduğu için ve Intel'e aşina olduğum için kendim rehbere bile bakmadan stabil bir şekilde Turbo Boost frekansı 4.2'nin üzerine 4.7 yapmıştım. Bu işlemci için siz 5.4 GHz yapmışsınız anladığım kadarıyla. Kurulumu tamamladıktan sonra rehberi detaylı inceleyip ben de 5.4-5.5 GHz bandında stabilite elde edersemip ne mutlu. Yoksa direkt 5.2 GHz'e sabitleyip geçerim. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. CPU Boost override kısmı tam olarak ne işe yarıyor acaba?

CPU Boost override kısmı, normalde 7600X işlemcisi 4.7GHz base, 5.3GHz Boost Clock'a sahip. Kendi algoritmasına göre kendisi maksimum olarak 5.3GHz'a boostluyor. Override ile bunu artırabiliyorsunuz. Maksimum 200MHz olarak izin veriyor. Ben de BIOS'tan ayarladığımda 200MHz ile çalıştırabilmiştim. Stabilite testlerinde herhangi bir sorun çıkartmadı ve oyunlarda 5.5GHz olarak çalışıyor işlemcim.

Evet en iyi ve sorunsuz yol bu.

Users who are viewing this thread

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı