7800x3D işlemci çok sıcak çalışıyor

gurkang4

Megapat
Daha fazla  
RAM
Corsair 6400MHz CL32 16GBx2
Ekran kartı
Sapphire AMD RX6700
Anakart
X870 Tomahawk
İşlemci
7800X3D
Merhaba, sistemimde kasamı, anakartımı ve soğutucumu yeniledim, ek olarak birkaç fan taktım. Daha önce birçok kez sistem toplamış biri olarak neden böyle sonuçlar elde ettim bilmiyorum. Bir önceki soğutucum (DeepCool LS720SE) boşta 40 dereceydi. Şu an 65 derece. Fanları köklesem dahi 3-5 derece fark ediyor. Ek olarak kasadaki diğer fanlar "Arctic P12 Max" fanlar ve gayet iyi üflüyor. Akış gayet iyi. GPU eskisinden serin çalışmakta.

Yeni soğutucum: Arctic Liquid Freezer III 360mm.
İşlemcim: 7800x3D.
Kasam: ASUS GT502.

Siz sormadan söyleyeyim:

*Montajı olduğu gibi videodan izleyerek yaptım.
*Plaka üzerindeki etiketi söktüm.
*Fan ayarlarım olması gerektiği gibi.
*Fan konfigürasyonu olması gerektiği gibi.
*Oda sıcaklığı her zamanki gibi.
*"X" pattern macun sürdüm.

Ek olarak anakart üzerinden sıcaklığı bazen 0 olarak ölçümlüyor.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2024-10-28 saat 16.52.25_2fe40015.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-10-28 saat 16.52.25_2fe40015.jpg
    170,1 KB · Görüntüleme: 59
  • Ekran görüntüsü 2024-10-28 185628.png
    Ekran görüntüsü 2024-10-28 185628.png
    32,5 KB · Görüntüleme: 56
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de aynı işlemci için kullandığınız sıvı soğutma markasını kullanıyorum, normal şartlarda bu değerleri almamanız lazım, bahsettiğiniz gibi gerçekten montajda bir sorun yok ise acaba sıvı soğutmanızın pompası çalışıyor mu kontrol edebilir misiniz ve daha detaylı sonuçlar paylaşabilir misiniz?

Son düzenleme:
Ben de aynı işlemci için kullandığınız sıvı soğutma markasını kullanıyorum, normal şartlarda bu değerleri almamanız lazım, bahsettiğiniz gibi gerçekten montajda bir sorun yok ise acaba sıvı soğutmanızın pompası çalışıyor mu kontrol edebilir misiniz ve daha detaylı sonuçlar paylaşabilir misiniz?
Daha detaylı ne paylaşabilirim bilmiyorum fakat pompanın çalıştığından emin olmak için pompayı 2 farklı adaptörle denedim yinede fark olmadı :/

Daha detaylı ne paylaşabilirim bilmiyorum fakat pompanın çalıştığından emin olmak için pompayı 2 farklı adaptörle denedim yinede fark olmadı :/
Değerleri kontrol etmek için başka bir program kullanabilir misiniz ve kullandığınız HWInfo programında paylaştığım ekran görüntüsünde olduğu gibi bir ekran görüntüsü atabilir misiniz?

Montaj vidaları tamamen sıkılı mı? İşlemci boşta bu değerleri sunuyor ise temas problemi veyahut bağlantıda ki bir hata pompanın çalışmasını engelliyor olabilir.

Dosya Ekleri

• 20241028_222621.png
    20241028_222621.png
    324,8 KB · Görüntüleme: 46
1730145506017.png

Montaj vidalarını tamamen sıktım. hatta üşenmedim soğutucu bloğunu söküp tekrar taktım, bu sırada şunu farkettim. IHS'in üzerinde termal macun merkez noktanın dışarısına doğru dağılmıştı biraz. onun dışında dikkatimi çeken bir şey olmadı.

Eki Görüntüle 2339440
Montaj vidalarını tamamen sıktım. hatta üşenmedim soğutucu bloğunu söküp tekrar taktım, bu sırada şunu farkettim. IHS'in üzerinde termal macun merkez noktanın dışarısına doğru dağılmıştı biraz. onun dışında dikkatimi çeken bir şey olmadı.
Yukarıda kendi kullanım değerlerimi paylaştım o görüntü ile sizin attığını kıyaslayınca güç tüketimi 10watt daha fazla, arka planda çalışan bir uygulama var mı çünkü boşta 45 derece olması lazım. Tabii ben BIOS üzerinden bazı ufak ayarlar yaptım ama yinede stok hali ile de aynı değerleri alıyordum.

71Ku8ES9uaL._AC_UF350,350_QL80_.jpg

Büyük ihtimalle yüzeyler tam temas etmiyor size zahmet olmaz ise müsait olduğunuz zaman adımları yeniden uygulayarak tekrar montaj yapın, soğutucunun tam oturduğundan emin olun ve kullandığınız termal macun ne?

Yük altında ki değerleriniz nasıl? Cinebench R23 ile tek seferlik tüm çekirdekleri test edebilir misiniz ve HWInfo yanda açık olsun.

Yukarıda kendi kullanım değerlerimi paylaştım o görüntü ile sizin attığını kıyaslayınca güç tüketimi 10watt daha fazla, arka planda çalışan bir uygulama var mı çünkü boşta 45 derece olması lazım. Tabii ben BIOS üzerinden bazı ufak ayarlar yaptım ama yinede stok hali ile de aynı değerleri alıyordum.

Eki Görüntüle 2339535

Büyük ihtimalle yüzeyler tam temas etmiyor size zahmet olmaz ise müsait olduğunuz zaman adımları yeniden uygulayarak tekrar montaj yapın, soğutucunun tam oturduğundan emin olun ve kullandığınız termal macun ne?

Yük altında ki değerleriniz nasıl? Cinebench R23 ile tek seferlik tüm çekirdekleri test edebilir misiniz ve HWInfo yanda açık olsun.
- Arka planda ekipman uygulamaları (razer vb.) çalışıyor. başka bir şey aktif değildi.

- BIOS üzerinden sadece PBO ve XMP açık.

- Bu başlığı açtıktan sonra soğutucuyu söküp tekrar montaj yaptım, değişen bir şey olmadı.

Cinebench R23'ü yaklaşık 5 dk kadar çalıştırdım. değerler bu şekilde:
1730203184907.png

Arka planda çalışan hiçbir uygulama yok.

Ek olarak şunu da belirtmek isterim. Daha önce bir yakınıma da 7800X3D sistem topladım. Onda Arctic Freezer 34eSports Duo kullandım soğutucu olarak (Hayatımda deneyimlediğim en iyi soğutucu). O sistemde boşta 32 derece, yükte 67 derece görmekteydi. Bir gün kafam atarsa o soğutucuya geçicem :D

- Arka planda ekipman uygulamaları (razer vb.) çalışıyor. başka bir şey aktif değildi.

- BIOS üzerinden sadece PBO ve XMP açık.

- Bu başlığı açtıktan sonra soğutucuyu söküp tekrar montaj yaptım, değişen bir şey olmadı.

Cinebench R23'ü yaklaşık 5 dk kadar çalıştırdım. değerler bu şekilde:
Eki Görüntüle 2339941
Arka planda çalışan hiçbir uygulama yok.

Ek olarak şunu da belirtmek isterim. Daha önce bir yakınıma da 7800X3D sistem topladım. Onda Arctic Freezer 34eSports Duo kullandım soğutucu olarak (Hayatımda deneyimlediğim en iyi soğutucu). O sistemde boşta 32 derece, yükte 67 derece görmekteydi. Bir gün kafam atarsa o soğutucuya geçicem :D
Boşta 45 derece galiba, yük altında maksimum 84 dereceyi görmüş. Bu değerler normal görünüyor. Yük altında biraz daha serin olmasını beklerdim, neden EXPO kullanmıyorsunuz?

Boşta 40 derecenin altına indirebilmek pek mümkün değil, PBO falan kapalı olabilir bahsettiğiniz soğutucu ile o değerleri görmek için de sanmıyorum o zaman bile 40 derecenin altına düşeceğini.

Testten önce sayacı sıfırladım, hiçbir uygulama çalışmıyorken farkediyor sıcaklık.

RAM’in EXPO profili yok sadece XMP mevcut.

Yok hayır PBO açık idi. O bahsettiğim soğutucuyu 2 farklı işlemcide kullandım. 12400F ve 7800x3d. 12400F boşta 27 derecede çalışıyorsu %30pwm ile. Hatta bir yakınım şu anda 12400F ile kullanmakta, kasada hava akışı hiç olmamasına rağmen 32derece boşta. Hava soğutmayı hep çok sevmişimdir fakat, estetik kaygımdan ötürü bu soğutucuyu seçtim, pişmanım. Eve geçince bir daha montaj deniyeceğim. Bir öneriniz var mı?

Arctic mx-6 kullandım macun olarak, şimdi thermall grizzly’i deniyeceğim.

Macun değiştirmene gerek yok, yükteki sıcaklıkların gayet normal boşta sıcak calısmasının hiçbir önemi yok. Ayrıca RAM'lerin 1:2 modda çalışıyor onları 1:1'e çekmen lazım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı