Çözüldü 7900 XTX sistem ''Windows bu aygıtı durdurdu kod 43'' hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Murat34

Megapat
Daha fazla  
RAM
G skill trident z5 6000 mhz
SSD veya HDD modeli
980 pro
Ekran kartı
Sapphire 7900 xtx nitro+
Anakart
MSI Mag b650 tomahawk wifi
İşlemci
Amd Ryzen 5 7600x
Arkadaşlar artık kafayı yiyeceğim. Ben Sapphire 7900 XTX ekran kartını Kasım ayında satın aldım ocak ayında parazitlenme sorunuyla incelemeye gönderdim ve değişim yapıldı uzun uğraşlar sonucu. Power 750W kullanıyordum acaba yetmiyor mu diye gittim 7500 TL verip 1000W aldım. Şimdi de kod 43 hatası ile uğraşıyorum size kısaca hatayı nasıl aldığımı ve neleri denediğimi yazayım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Çift monitör kullanıyorum, biri 2K 170 Hz Adaptive Sync açık, diğeri 1080p 144 Hz.
Bilgisayarı başlat düğmesine bastığımda 1 monitör çalışıyor diğerine görüntü gelmiyor ve ekran kartı aygıt yöneticisinde kod 43 hatası ile görünüyor. Bu sorun yeniden başlatınca çözülüyor bazen 3-4 yeniden başlatma gerekebiliyor. Ben neleri denedim ona gelelim.

Windows 11 kullanıyordum, işletim sistemini değiştirdim Windows 10'a geçtim. Format attım, iGPU devre dışı bıraktım, daha önce Windows 11 kullanılırken DDU ve AMD cleaner sonrası tekrar driver yükleme bunların hepsini denedim ve bugün Windows 10'a geçtim. Yine aynı sorun. AMD patcher diye bir programı deneyip çözen var denedim hata veriyor kullanamadım. Bu sorunu araştırdığımda yaşayan çok insan var arkadaşlar.

Fark ettiğim bir şey var bu sorunla alakalı tek monitör çalıştırıyorken bu hatayı hiç vermedi, çift monitöre döndüğümde veriyor.

Bir şekilde sistem açılıyor ama sıfır üründe ve daha 2-3 ay önce binlerce para harcayıp topladığım sistemde bu sorunları yaşamak inanın bezdirdi. AMD ilk defa aldım hem işlemci hem ekran kartı başıma gelmeyen kalmadı, belki sadece ben sorun yaşıyorum bilmiyorum markayı kötülemiyorum ama artık bilgisayar acaba çalışmayacak mı diye düşünmekten uyku girmiyor gözüme. 75.000TL sistem topladım ve çok pişmanım.

Öneriniz nedir arkadaşlar? Tekrar servise mi gönderiyim?

Çözüm
Merhabalar tekrar sorunu arkadaşım buldu ve çözdük. Çok basit bir şey farketmemiş olmam baya saçma aslında. Aygıt yöneticisinde PCI sürücüsü yüklenmediği için oluyormuş. Arkadaşım onu güncelledi ve ekran kartının son sürümünü yüklememe rağmen sorun yaşamadım.
Kod43 donanımsal hatadır da bu da biraz garip duruyor. Farklı bir kart ile deneyeceksin ki anlayacaksın.
Daha önce elimde 970 NVidia kart vardı onunla denerdim ancak sattığım için artık yedek kartım yok ama daha önce ekran kartı servisteyken 970 bu bilgisayarda kullandım sorunsuz bir şekilde.

S
Parazitlenme vram ile alakalı kod 43 de çoğunlukla yine vram ile alakalı malesef.
parazitlenme sorunu ilk ekran kartında vardı servise gönderip değişim aldım şuan ekran kartında böyle bir problem yok. Mesela biraz önce bilgisayarı açtım normalde ekran kartını görmemesi lazım her zaman yaptığı gibi bu sefer gördü. Ara ara yapıyor bu sorunu. Sürücü sorunu mu donanım mı ondan emin olmam gerekiyor arkadaşlar.

AMD'de kod 43'ü VBIOS ve yazılım sorununda veriyor, donanımsal arızada NVIDIA kod 43 veriyor.

Kartta BIOS Switch varsa diğer tarafa çekip deneyebilirsiniz.

Çift monitörde bazen görüntü sorunları olabiliyor, ekran kartında farklı çıkışlardan görüntü almak çözebiliyor, yani çift monitörde oluşan sorun kartı arızalı yapmıyor.

Farklı çıkışlarda ve VBIOS anahtarı ile değişimde aynı sorun olursa, ana monitör görüntüsünü ekran kartından, ikinci monitörü iGPU aktif edip anakarttan alın.

(Anakart chipset sürücüsü mutlaka kurulu olsun, Fastboot ve güç yönetimindeki hızlı başlat kapalı olsun.)

Son düzenleme:
AMD'de kod 43'ü VBIOS ve yazılım sorununda veriyor, donanımsal arızada NVIDIA kod 43 veriyor.

Kartta BIOS Switch varsa diğer tarafa çekip deneyebilirsiniz.

Çift monitörde bazen görüntü sorunları olabiliyor, ekran kartında farklı çıkışlardan görüntü almak çözebiliyor, yani çift monitörde oluşan sorun kartı arızalı yapmıyor.

Farklı çıkışlarda ve VBIOS anahtarı ile değişimde aynı sorun olursa, ana monitör görüntüsünü ekran kartından, ikinci monitörü iGPU aktif edip anakarttan alın.

(Anakart chipset sürücüsü mutlaka kurulu olsun, Fastboot ve güç yönetimindeki hızlı başlat kapalı olsun.)
Anakart chipset sürücüsü kurulu, güç yönetimindeki hızlı başlat kapalı, fastboot zaten kapalı bios'a girebiliyorum diğer türlü bios erişimi kapalı oluyor. Bunlar dışında ekran kartında 3 farklı bios switch var şuan 3. kademe default olarak duruyor, herhangi bir şeye ellemedim geldiği gibi böyleydi.

1. kademe OC, 2. kademe sessiz, 3. kademe default. Firma yazılım ile değiştirin demiş hangi kademeye getirmemi istiyorsunuz ? HDMI kablom var 2. monitör için onu kullanabilirim, normalde 2 monitör için DP kablo kullanıyorum şuan.

iGPU devre dışı şuan. Ama söylediğiniz çok mantıklı geldi bana. 2. monitöre iGPU ile ana monitöre ekran kartından görüntü alıyım bunu nasıl yapabilirim? Sizce en son ihtimal mi iGPU devreye sokalım ?

Anakart chipset sürücüsü kurulu, güç yönetimindeki hızlı başlat kapalı, Fastboot zaten kapalı BIOS'a girebiliyorum diğer türlü BIOS erişimi kapalı oluyor. Bunlar dışında ekran kartında 3 farklı BIOS Switch var şu an 3. kademe default olarak duruyor, herhangi bir şeye ellemedim geldiği gibi böyleydi.

1. kademe OC, 2. kademe sessiz, 3. kademe default. Firma yazılım ile değiştirin demiş hangi kademeye getirmemi istiyorsunuz? HDMI kablom var 2. monitör için onu kullanabilirim, normalde 2 monitör için DP kablo kullanıyorum şu an.

iGPU devre dışı şu an. Ama söylediğiniz çok mantıklı geldi bana. 2. monitöre iGPU ile ana monitöre ekran kartından görüntü alayım bunu nasıl yapabilirim? Sizce en son ihtimal mi iGPU devreye sokalım?

Sistemi kapatıp BIOS anahtarını OC kısmına alıp sistemi açın, 2. Monitörü de başka bir porta takıp bu şekilde test edin.

Diğer çözüm için, IGPU'yu devreye sokup 2. Monitörü anakarta takacaksınız, sistemi açacaksınız o kadar, 2. Monitör iGPU üzerinden çalışacak, ana monitör ekran kartından.

Sistemi kapatıp BIOS anahtarını OC kısmına alıp sistemi açın, 2. Monitörü de başka bir porta takıp bu şekilde test edin.

Diğer çözüm için, IGPU'yu devreye sokup 2. Monitörü anakarta takacaksınız, sistemi açacaksınız o kadar, 2. Monitör iGPU üzerinden çalışacak, ana monitör ekran kartından.
Bios anahtarı için ekran kartının üzerinde Switch var ama resimde görüldüğü gibi, ekran kartı firması trixx adlı yazılımdan değiştirmeyi öneriyor bir farkı olmaz değil mi ? Siz sistemi kapatıp değiştirin yazmışsınız onu anlayamadım.

Dosya Ekleri

• IMG_0699.jpeg
    IMG_0699.jpeg
    455,8 KB · Görüntüleme: 43

Technopat Haberler

Geri
Yukarı