Çözüldü 8+16 GB RAM takılırsa Dual channel bozulur mu?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

emirhankync

Decapat
Daha fazla  
Ben bir oyuncu laptop kullanıcısıyım. Harici 3050 Ti ekran kartım var. 8+8 de RAM'im var. Ben buradaki 1 adet 8 GB yerine 16 GB takarak 24 GB RAM'e yükseltmeyi düşünüyorum. Tabii ki aynı marka aynı model yani uyumlu cihazlar fakat Dual channel bozulur mu ya da performans düşüşü olur mu bilemedim. Takmam fayda sağlar mı takmasam da olur mu? Bunun önerisini rica ediyorum.

Çözüm
8 GB ile 16 GB'ı birleştirirseniz, doğru RAM yuvalarını kullandığınızı varsayarak, 8 GB modül 16 GB modülün yarısıyla çift kanalda çalışırken, 16 GB modülün kalan 8 GB'ı tek kanalda çalışacaktır.
Bozulmaz merak etme. Ben 32+8 kullanıyorum. 2X 64 Bit çalışıyor.

RAM'i yaklaşık 1.5 2 saat önce değiştirdim fakat bilgisayar açılış hızı düştü neden kaynaklı olabilir.

Yukarıda dediğimin arkasındayım. Bozulmaz dediysem bozulmaz. Öyle çözüm diye sunulan 8 GB'ı dual kanalda, kalan 8 GB'ı ise tek kanalda çalışırmış falan filan şehir efsaneleri bunlar. İstersen 4 GB + 64 GB RAM tak çalıştır. RAM'deki Dual kanal teknolojisi mantığı da işlemcideki Threads teknolojisi mantığıyla benzer çalışır. Threads'ta işlemci çekirdeğindeki Dual bant misali. Bunu anlamanın kolay ve net yolu: Açarsın bir AIDA64 Extreme programı; oradann anakart sekmesine girersin, orada bellek yolu özellikleri kısmı var. Orada bant genişliği kısmı var. 16 GB tek takarsın RAM'in saniyede kaç MB veri pompaladığını görürsün. Sonra 8 GB daha eklersin kaç yazdığına bakarsın. Daha sonra 2x16 GB takıp denersin kaç yazdığına yine bakman lazım. Ben de mesela tek kanalda 25.600 mb/sn iken Dual da bu iki katına çıkıyor. 51.200 mb/sn. Bu verdiğim kanıtlar ışığında 32+ 8 GB'ta taksam, 2X 16 GB'ta taksam RAM'lar 2x64 bit veri yollarını ortaklaşa kullandıkları için pompaladığı değişmiyor. Benzetmeli örnekle açıklayayaım: Bir tütün fabrikasında biri 8 tonluk, biri de 16 tonluk depolama kapasiteli 2 depo mevcut. Bir de bu depolardan hedefe aktarma sağayacak tek traktöre bağlı iki kasa. Benim Dual kanal traktörün sn de bir anda 51200 hızında taşıma/aktarma kapasitesi var. Hangi depodan hangi kasaya mal yüklendiği önemsiz örnekte de görüldüğü gibi. Çünkü kasaları çeken bir traktör var. Önemli olan o.

Eyw teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…