Çözüldü 8 GB RAM Kullanılabilir Miktar 3,90 GB Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Omar Faruk

Hectopat
Daha fazla  
Herkese merhaba. Öncelikle belirtmeliyim ki bu sorunu yerli yabancı çoğu yerde araştırdım en son yazmaya karar verdim. Windows 8.1 64 bit işletim sistemim ve 2x4 RAMlerim var. 2-4 slotlarına takılıyorlar. 2 hafta önce temizlemek için işlemciyi söktük RAMleri söktüm süpürdüm falan. Geri taktıktan sonra bilgisayarıma sağ tıklayıp özelliklerime baktım ve başlıkta yazanı gördüm. Önceden böyle olmadığına eminim.

Denediğim çözümler:

1. BIOS'u güncelledim ve sıfırladım.
  2. Driver Booster ile sürücüleri güncelledim ve Memtest86+ ile RAMleri test ettim. Tertemiz çıktı.
  3. İşlemciyi tekrar çıkardım taktım.
  4. BIOS'a girdim ve Memory Hole Remapping 'i buldum, enabled yazıyordu onu disabled yaptım PC açılmadı. Tekrardan sıfırladım BIOS'u.
  5. RAM hızları 1600MHz aynıdır.
  6. Normalde denemiştim ama bugün bir daha denedim ve ilginç bir şey oldu. Önceden tek RAM'i taktığımda PC çalışmıştı fakat ekrana görüntü gelmemişti. DRAM LED kırmızı yanmıştı. MemOK tuşuna basılı tutmuştum, 3 saniye ve yanıp sönmeye başlamıştı fakat bir işe yaramamıştı.

Bugün fark ettim 3-4 slotlarına bir tane RAM takınca PC'ye görüntü gelmiyor bir nevi açılmıyor. Fakat 2 ye RAM'i tek takınca açılıyor ve bilgisayarın özelliklerine baktığımda sadece RAM 4 GB yazıyor. 2-3 slotlarına RAM'leri taktım, yine aynı kullanılabilir miktar oldu. Anladığım kadarıyla 3-4 slotlarında bir sorun var. Umarım işe yarar bu bilgi.

7. Msconfig'ten maksimum bellek tiki işaretli değildi. İşaretleyip denedim yine olmadı. Windows Update günceldir. Artık kafayı yemek üzereyim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hayır kesinlikle herhangi bir sıvı sürmeyin, sadece kuru temiz bir diş fırçasıyla soketlerin içini iyice temizleyin.
Az önce temizledim fakat durum aynı. Artık tek umudum işlemcide. Birde benim bilgisayarım eskiden en ufak takılma da mavi ekran verirdi. Bu aralar RAM böyle olduktan sonra mavi ekran hiç gelmemeye başladı. Bir alakası olabilir mi ?

Arkadaşlar sorunumu çözdüm. Benim RAM slotlarından 3'ü gözüküyordu , bir tanesi ise soğutucunun altında gizlenmişti ve RAM giremiyordu oraya. Evi karıştırdım ve verdikleri yedek soğutucuyu (daha küçük) buldum. Onu taktım. Normalde 2-4 slotlarına takılı RAM'lerimi 1-2 ye taktım. Ve artık 8.00 GB yazıyor. Yani 3-4 slotları sorunluymuş. Yardım etmeye çalışan herkese teşekkürler. İyi bayramlar.
Hayır kesinlikle herhangi bir sıvı sürmeyin, sadece kuru temiz bir diş fırçasıyla soketlerin içini iyice temizleyin.
Az önce temizledim fakat durum aynı. Artık tek umudum işlemcide. Birde benim bilgisayarım eskiden en ufak takılma da mavi ekran verirdi. Bu aralar RAM böyle olduktan sonra mavi ekran hiç gelmemeye başladı. Bir alakası olabilir mi ?

Arkadaşlar sorunumu çözdüm. Benim RAM slotlarından 3'ü gözüküyordu , bir tanesi ise soğutucunun altında gizlenmişti ve RAM giremiyordu oraya. Evi karıştırdım ve verdikleri yedek soğutucuyu (daha küçük) buldum. Onu taktım. Normalde 2-4 slotlarına takılı RAM'lerimi 1-2 ye taktım. Ve artık 8.00 GB yazıyor. Yani 3-4 slotları sorunluymuş. Yardım etmeye çalışan herkese teşekkürler. İyi bayramlar.

Çözüm
Arkadaşlar sorunumu çözdüm. Benim RAM slotlarından 3 ü gözüküyordu , bir tanesi ise soğutucunun altında gizlenmişti ve RAM giremiyordu oraya Evi karıştırdım ve verdikleri yedek soğutucuyu(daha küçük) buldum. Onu taktım. Normalde 2-4 slotlarına takılı RAM lerimi 1-2 ye taktım. Ve artık 8.00 gb yazıyor. Yani 3-4 slotları sorunluymuş. Yardım etmeye çalışan herkese teşekkürler. İyi bayramlar
Anakart modelin nedir? Belkide takılması gereken yerler oralardı, yani 3-4 slotları bozuk değildi. Anakartının kullanım kılavuzunda tekli veya ikili belleğin nereye takılacağı yazar.

Anakart modelin nedir? Belkide takılması gereken yerler oralardı, yani 3-4 slotları bozuk değildi. Anakartının kullanım kılavuzunda tekli veya ikili belleğin nereye takılacağı yazar.
Asus M5A99X EVO R2.0. Ama önceden 2-4 e takılı idi RAM'ler ve sıkıntı yoktu. Ben işlemci soğutucusunu söküp taktıktan sonra bu sorun ortaya çıktı.

İki tane bellek kullanılacaksa A2 ve B2 slotlarına takılacağı belirtilmiş: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb...06.410882181.1498381653-1199517107.1492448072

Anakartın bellek slotları çevresine yakından bakarsan, hangi slot hangisi diye yazılar vardır. Sen iki belleğin birini siyah slota diğerini mavi slota mı taktın, ikisini de mavi slotlara mı taktın yoksa ikisini de siyah slotlara mı taktın?

CPU-Z yazılımını indir ve aşağıdakilerin aynısı olacak şekilde ekran görüntüsü paylaş.
11.jpg
22.jpg
33.jpg
44.jpg
55.jpg

Önceden 2 side mavi slottaydı. Ve sorunsuz çalışıyordu. İşte bu olay olunca siyah ve maviye taktım çalışıyor şuan. Resimler aşağıdaki gibi. Slot 3 ve 4 şuan boş hiçbir şey yazmıyor orada.

CPU Z.png
CPUZ '2.png
CPU Z 3.png

Belleklerin tek kanal çalışıyor, olması gerekenin yaklaşık yarı performansında. Çift kanal, tek kanala göre oyunlarda ciddi FPS artışına neden oluyor. Sadece oyun değil... Normalde 2. ve 4. slotlarda düzgün çalışması lazım. Bu işi nasıl çözeceğiz?

Belleklerin tek kanal çalışıyor, olması gerekenin yaklaşık yarı performansında. Çift kanal, tek kanala göre oyunlarda ciddi FPS artışına neden oluyor. Sadece oyun değil... Normalde 2. ve 4. slotlarda düzgün çalışması lazım. Bu işi nasıl çözeceğiz?
Slot arızası var demekki.

RAM yüzünden başı ağrımış biri olarak, hiç uğraşma bence.

O zaman anakartın teknik servise gitmesi lazım, çift kanaldan mahrum kalınır mı? Tabii bilgisayarsız geçen her dakika adamı krize sokar.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı