Arkadaşlar herkese merhaba,
Bu benim sitedeki ilk mesajım, nedeni ise alıntıladığım mesajdır. Sırf bu nedenle üyelik açtım.
8 yıldır mimari ve mimari görselleştirme üzerine çalışıyorum. Yani CAD olsun, render olsun, 3d modelleme olsun sektörün tam göbeğindeyim. Bende yakın zamanda bir PC toplamak istediğim için, konu ile epey ilgiliyim.
Öncelikle eğer 2700X alacaksanız tavsiyem kesinlikle X470 anakart alınmasıdır. Bunun bir kaç nedeni var;
- Yüksek ram frekansları ile Ryzen işlemcilerin daha iyi performans vermesi, Ryzen 2700X 2933 Mhz ram desteğiyle geliyor, X470 yonga hem bu frekansı destekliyor, hem daha yüksek RAM frekanslarına izin veriyor ( anakartın marka modeline göre değişiklik gösteriyor )
- Güncelleştirilmiş XFR teknolojisini daha iyi destekleyecektir,
- İlk ryzen plarformuna göre daha stabil olacaktır, (ram sorunları gibi hususların aşıldığını tahmin ediyorum. )
- Daha güncel bir bios, daha iyileştirilmiş bir yapı,
- 105 watt güç tüketimi için gereken güç ve yapısal destek,
v.s. çok şey söylenebilir. Ayrıca gözlemlerime göre ilk seriye göre anakart üreticilerinin AMD yi daha ciddiye aldıklarını düşünüyorum. 300 serisinde olmayan modeller var ( Asus Tuf gibi ), daha fazla ürün çeşidi söz konusu. Tamamen oturacaktır bir kaç ay içerisinde ürünler, o zaman bir daha bakmak, düşünmek gerek.
Ram olarak anakartın destek listesinden yüksek saat hızlarında çalışan ve düşük CL değerine sahip bir ram almak en mantıklısı. Gskill'in sadece Amd plartformu için ürettiği ramler var. Bunun için alacağınız anakartın markasına göre, destek kısmından ram destek listelerine bakabilirsiniz.
Ekran kartı olarak ise AMD, Nvidia Geforce, Nvidia Quadro kullanmış birisi olarak eğer 3ds max ve muadili bir program kullanıyorsanız, CPU ile birlikte GPU tabanlı bir render motoru kullanacaksanız, kusura bakmayın ama Quadro tamamem paranızı çöpe atmaktan ibaret benim gözümde. Autocad, Rhino, Catia gibi programlar için aynısını söyleyemem! 3ds max mantık olarak oyun motorlarından farksız çalışıyor. Belirttiğiniz Quadro ekran kartı ile 6 Gb 1060 arasında CUDA çekirdeği olarak yaklaşık olarak 2 kat, RAM olarak 1,5 kat, fiyat olarak ise neredeyse fark yok. Render süresi olarak doğrudan 2 katlık bir süre farkı demek bu, 2 saatin 1 olması demek. Bunu render alanlarlar bilir, ne kadar muazzam bir farktır. Ayrıca +2 Gb RAM size daha yüklü sahnelerde çalışabilmenizi ve render alabilmenizi sağlar. GPU tabanlı render motorlarında eğer sahneniz çok büyükse render için ekran kartının RAM ini kullandığı için, bu gibi sahnelerde düşük RAM Boyutları size sorun yaratacaktır.
Ssd olarak aynı paraya hatta ucuzuna 256 GB lık bir tane Samsung EVO m.2 ssd alabilirsiniz. 3-6 kat arasında okuma ve yazmada daha hızlıdır belirtilen ürüne göre. Günde en az 20 kere 3ds max açıp kapatan biriyim, gayet iyi bir SSD ye sahip olmama rağmen, 15 20 sn açılmasını bekliyorum. Gün içerisinde programların açılış kapanış süreleri bile dert olabiliyor !
Tecrübelerimi paylaşmaya çalıştım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.