860 EVO M.2 SATA vs 860 EVO SATA

Makaleler
61
M.2 olan: 860EVO M2 SATA 338 TL
SATA olan: SATA 445 TL

Şimdi arkadaşlar, ikisi de hemen hemen aynı hızda olduğu için hangisi daha hızlı diye sormayacağım. Lakin ikisinin de modeli aynıyken arada bu denli fiyat farkı neden var? Araştırmalarımda aralarında fark olmadığını söylemiş herkes. Ben doğal olarak ucuz olanı yani M.2 SATA'yı almayı düşünüyorum. Gigabyte B450 S2H ile uyumludur, değil mi? HDD darboğazından gına geldiği için alacağım. Oyun, Chrome vs. günlük şeylerde kullanılacak.

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Farkın boyutu Vatan'dan kaynaklanıyor bence. Dün başka bir konuda da yazmıştım, genel anlamda Vatan'ın fiyatları piyasaya göre bir hayli yüksek ancak bazı spesifik ürünlerde fiyatlar piyasanın oldukça altında olabiliyor. Bu bence o ürünün sirkülasyonunun düşük olmasıyla alakalı. Dolar kuru düşükken stoklarına koyup bir fiyat belirlemişler, stokları erimediği ve yeni ürün talep etmedikleri için eski kur üzerinden fiyatlandırıyorlar ama devamlı stokları yenilenen ürünlerde kur sürekli güncellendiği için en son aldıkları fiyat üzerinden bir satış fiyatı çekiyorlar. M.2 modeli de çok satan bir model değil, bu yüzden eski bir fiyat, başka sitelerde M.2 Sata olanı 415 TL civarında hep.

Samsung'un kendi sitesinde de fiyat farkı çok az, bence Vatan'da M.2 olan model baya kelepir fiyat şu an.

Farkın boyutu Vatan'dan kaynaklanıyor bence. Dün başka bir konuda da yazmıştım, genel anlamda Vatan'ın fiyatları piyasaya göre bir hayli yüksek ancak bazı spesifik ürünlerde fiyatlar piyasanın oldukça altında olabiliyor. Bu bence o ürünün sirkülasyonunun düşük olmasıyla alakalı. Dolar kuru düşükken stoklarına koyup bir fiyat belirlemişler, stokları erimediği ve yeni ürün talep etmedikleri için eski kur üzerinden fiyatlandırıyorlar ama devamlı stokları yenilenen ürünlerde kur sürekli güncellendiği için en son aldıkları fiyat üzerinden bir satış fiyatı çekiyorlar. M.2 modeli de çok satan bir model değil, bu yüzden eski bir fiyat, başka sitelerde M.2 Sata olanı 415 TL civarında hep.

Samsung'un kendi sitesinde de fiyat farkı çok az, bence Vatan'da M.2 olan model baya kelepir fiyat şu an.

O zaman fiyat yükselmeden almak lazım yarın :)

O zaman fiyat yükselmeden almak lazım yarın :)

Bence de uygunken alın, şöyle bir piyasaya baktım da Samsung'a göre daha uygun fiyatlı denebilecek Crucial, Sandisk, WD, Toshiba gibi markaların 250GB Sata SSD'leri de 320-380 TL bandında, aynı paraya Samsung almak var.

M.2 SATA modellerin normal SATA modellere kıyasla bence tek bir dezavantajı var. Çok satan Gigabyte B450M S2H anakartta mesela 1 tane M.2 portu varken 4 tane SATA portu var. MSI B450 Tomahawk Max'ta 1 tane M.2 portu varken 6 tane SATA portu var. Yani anakartlardaki M.2 portu sayısı SATA'ya kıyasla çok az. İleride daha yüksek kapasiteli ya da NVMe hızında bir M.2 almak istediğinizde elinizdeki M.2 SATA SSD işe yaramaz olacak çünkü yenisini takınca eskisini takabileceğiniz yeriniz kalmıyor. Normal SATA alsaydınız ikisini aynı anda kullanabilecektiniz halbuki.

Bence de uygunken alın, şöyle bir piyasaya baktım da Samsung'a göre daha uygun fiyatlı denebilecek Crucial, Sandisk, WD, Toshiba gibi markaların 250GB Sata SSD'leri de 320-380 TL bandında, aynı paraya Samsung almak var.

M.2 SATA modellerin normal SATA modellere kıyasla bence tek bir dezavantajı var. Çok satan Gigabyte B450M S2H anakartta mesela 1 tane M.2 portu varken 4 tane SATA portu var. MSI B450 Tomahawk Max'ta 1 tane M.2 portu varken 6 tane SATA portu var. Yani anakartlardaki M.2 portu sayısı SATA'ya kıyasla çok az. İleride daha yüksek kapasiteli ya da NVMe hızında bir M.2 almak istediğinizde elinizdeki M.2 SATA SSD işe yaramaz olacak çünkü yenisini takınca eskisini takabileceğiniz yeriniz kalmıyor. Normal SATA alsaydınız ikisini aynı anda kullanabilecektiniz halbuki.
Aklıma gelmemiş olan bir konuya parmak bastınız. Lakin günlük kullanım için önümüzdeki 3-5 sene yetecektir diye düşünüyorum. Bu zaman diliminde çoktan kendi evime çıkmış, yeni bir sistem toplamış olurum. Mevcut olan sistem youtube'dan müzik dinleyen, ucak biletlerine bakan vs vs. hafif işlerle meşgul olan babama kalır. Şimdilik günü kurtaralım :)
M2 sata versiyonunu aldım arkadaşlar:)
kG8AQf.png

Bu değerleri alıyorum güncel firmware ile. Technopat incelemesine yakın değerler. Bir ten "RND4K Q32T16" okuma değerinde 80 MB kadar geride. Dert edilecek bir durum değil diye düşünüyorum.
Yardımlarınız için sağolun arkadaşlar.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı