860 EVO SSD'ye Fazla Veri Yazılmış

despo33

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba,
1.5 seneden daha az bir süre kullandığım Samsung 860 Evo 250GB SSD'nin TBW değerlerinde bir gariplik gördüm. Samsung Magician uygulamasından kontrol ettiğimde TBW kısmında 1772, 9 TB Writen yazdığını gördüm. Benim 1.5 senede 2 Petabayt a yakın veri yazabilmem imkansız. SSD'de Windows 10 Pro 1903 sürüm kurulu ve aldığımdan bu yana 2 adet 120 GB'tan fazla olmayan 2 oyun yükledim. Anakartım MSI H170 GAMING M3 BIOS sürümüm güncel. SSD Firmware güncel. Crystaldiskinfo programı da aynı TBW değerlerini gösteriyor. Bu konuda bilgisi olanlar bana yardımcı olabilir mi? Ekran görüntüleri ekte;

ssd.png
ssd 2.png
ssd 3.png
ssd 4.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Orada yazan sadece senin ve işletim sisteminin değil SSD kontrolcüsünün SSD sağlığı için tüm hücrelere eşit yazmasından geliyor. (wear leveling)
Bu benim bildiğim sebep. İnternette sorununuza biraz daha baktım ve şöyle bir şey buldum. 3D NAND hücrelere ağır yazım yapılırken ilk önce birer bite yazılır her hücremin ve sonrasında SSD'nin boş zamanına geldiğinde bunları 3 bitlik hücrelere aktarır.
Bunlar dahil olsa bile 2 petabayt çok fazla.
Endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok, zaten 5 yıl garantisi olan bir ürün 860 Evo.

Orada yazan sadece senin ve işletim sisteminin değil SSD kontrolcüsünün SSD sağlığı için tüm hücrelere eşit yazmasından geliyor. (wear leveling)
Bu benim bildiğim sebep. İnternette sorununuza biraz daha baktım ve şöyle bir şey buldum. 3D NAND hücrelere ağır yazım yapılırken ilk önce birer bite yazılır her hücremin ve sonrasında SSD'nin boş zamanına geldiğinde bunları 3 bitlik hücrelere aktarır.
Bunlar dahil olsa bile 2 petabayt çok fazla.
Endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok, zaten 5 yıl garantisi olan bir ürün 860 Evo.
Cevap için teşekkürler. Evet, garantisi 5 yıl. Fakat garanti şartlarında birde maksimum tbw limiti var. Bu limiti aşdığında cihaz 5 yılı doldurmasa dahi garanti kapsamından çıkacağı yazıyor. Sadece Samsung Magician programı değil Crystaldiskinfo programında da baktım orda Tbw değeri Byte olarak değil, Terabayt cinsinden aynı değer yazıyor. Beni endişelendiren bu durum. Şuan Sdd de hissedebildiğim bir yavaşlık veya sorun yok. Sadece yazma değeri bir testte 500 diğer testte 300 civarı çıkıyor. S.m.a.r.t değerlerinden anlamadığımdan değerler normal mi bilemedim.
Magician'ı kaldırıp sistemini tekrar başlatıp sonra tekrar kurup kontrol et öncelikle.
Söylediğiniz işlemi 2 defa yaptım. Hatta 3. defa yüklemeden önce çakışabilecek anakart sürücü ve yazılımlarını silip sadece Magician programını kurdum sonuç değişmedi.

Yazan LBA değerine göre hesap doğru.

Mevcut sistemin Intel RST driverı güncel değilse onu yükleyip tekrar kontrol yapabilirsin. Ya da kaldırıp tekrar yükleyebilirsin, güncel ise.

Sonuç aynı ise:Başka bir cihazda ikinci disk olarak tekrar kontrol edip aynı sonucu alma durumunda garantiye vermeni öneririm. Secure erase sonrası garantiye vereceğin için s.e. sonrası son bir kontrol daha yapmakta fayda var.

Eski laptobumda aynı SSD'nin benzer bir kullanım ve süredeki TBWsi 14TB civarıydı.
Not: HDsentinel ile de test yap istersen.

Son düzenleme:
Yazan LBA değerine göre hesap doğru.

Mevcut sistemin Intel RST driverı güncel değilse onu yükleyip tekrar kontrol yapabilirsin. Ya da kaldırıp tekrar yükleyebilirsin, güncel ise.

Sonuç aynı ise:Başka bir cihazda ikinci disk olarak tekrar kontrol edip aynı sonucu alma durumunda garantiye vermeni öneririm. Secure erase sonrası garantiye vereceğin için s.e. sonrası son bir kontrol daha yapmakta fayda var.

Eski laptobumda aynı SSD'nin benzer bir kullanım ve süredeki TBWsi 14TB civarıydı.
Not: HDsentinel ile de test yap istersen.
Secure erase sonrası durum aynı. HDsentinel sonuçlarında sağlık durumu magician programıyla tutarsız. Servise göndereceğim ürünü umarım bir problem var ise çözülür.
Adsız.png

Arızalı ise yenisini verirler, o durumda sıkıntı olacağını sanmıyorum. ST Seagate de yolcu sanırım.
St seagate bilgim dahilinde, Hdd de bad sector vardı onları kullanılmayan gizli bölümlere ayırıp temiz yüzeyini kullanıyorum şuan. Zaten eski Hdd yaklaşık 12 senelik o yüzden yedek olarak kullanıyorum. İçinde silinmesini istemeyeceğim bir veri yok.
Sadece tek korkum Ssd ye serviste Tbw ömrünü doldurmuş garanti dışı kalmış demeleri. Kullanımımdan kaynaklansa amenna ama aldığımdan bu yana çok dikkatli kullanıyorum. Oyunları ve download işlemlerimi dahi yedek Hdd ye yapıyorum. Umarım Servis sorun çıkarmaz.

2Petabayt veri yazılması imkansıza yakın. Cache olarak kullanılan kurumsal SSD'ler bile bir , bir buçuk yılda 2 Petabayt yazmaya ulaşıyorlar. Kullanıma bağlı gerçi.
Ssd yi bugün servise yolladım. İnternette araştırdım aynı sorunu yaşayan kimseyi bulamadım. Benim merak ettiğim ne olmuş olabilir? Yazılımsal mı? Donanımsal mı? Servis ürün normal diyerek geri yollamaz umarım. :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı