İnceleme 8BitDo Ultimate Wired Controller Detaylı İnceleme

Herkese merhabalar, uzun süredir bir controller arayışı içerisindeydim ve kararımı 8BitDo markasından yana kullandım ve diyebilirim ki iyi ki tercih etmişim. Ülkemizde 8BitDo markası pek bilinmese de oldukça kaliteli ve güzel controllerları olan bir markadır. Bende bilmiyordum, biraz araştırma ve forumda gezinme ile öğrenmiş bulundum. Bu kaliteli markanın daha da yayılabilmesi için bir inceleme yapmaya karar verdim.

Sipariş Süreci ve kutu içeriği:

Ürünü 03.11.2023 (Cuma) tarihinde Gizala sitesinden sipariş ettim, 04.11.2023 (Cumartesi) tarihinde elime ulaştı.

Ürünü kablolu olarak aldığım için kutu içerisinden sadece kol ve kullanım kılavuzu çıktı. Yanında hediye olarak bardak altlığı yollayan Gizala sitesine de teşekkür ederim.

WhatsApp Image 2023-11-09 at 22.33.21.jpeg
WhatsApp Image 2023-11-09 at 22.33.20.jpeg

WhatsApp Image 2023-11-09 at 22.39.25.jpeg

Teknik Detaylar ve Software:

Ürünümüz 268 gram ağırlığında, 153x100x64mm boyutlarında, toplamda 18 butonu bulunuyor. (Analoglar hariç.) Sağda ve solda birer adet Hall Effect Sensörü bulunuyor. Bu sayede analoglarda olan Joystick Drift dediğimiz durumun oluşmasını önlüyor ve daha uzun kullanım süresi sağlıyor. Windows 10 ve üstü, Raspberry Pi, Android 9.0 ve üstü, Switch ve SteamOS ile çalışabiliyor. Kablolu olduğu için telefona bağlaması aparatsız çok mümkün olmayacaktır. Kablosuz versiyonunda çok rahatlıkla bağlanacaktır.

Software kısmına gelecek olursak, ürünü ilk aldığımda bir firmware güncellemesi yaptım. 1.03 sürümünden 1.05 sürümüne güncelledim. Firmware güncellemesi için 8BitDo'nun sitesinden Upgrade Tool'u indirip controllerı bilgisayara bağlamanız yeterli. Otomatik olarak hangi model olduğunu algılayacak ve yeni sürümleri size gösterecektir.
1.png

Firmware güncellemesinden sonra tam olarak software kısmına giriş yapabiliriz. Software kısmında 5 ana bölme bulunuyor, hepsine tek tek değineceğim.

Önemli bir not düşeyim, software üzerinden yaptığınız değişimleri cihaza eşlemeli ve yaptığınız değişikliklerin çalışması için software'i kapatmanız gerekmektedir.

Öncelikle Mapping kısmından başlayalım.

Bu bölümde butonları istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Maalesef ki sadece controllerda bulunan butonlar için izin veriyor. Örneğin RB tuşuna klavyeden veya farklı bir cihazdan tuş atayamazsınız. Lakin RB tuşuna bastığınızda LB tuşunun çalışmasını sağlayabilirsiniz. Veya o tuşu Null olarak atayıp işlevsiz hale getirebilirsiniz. Mapping kısmında önemli olan iki adet güzel tuş var. Controllerın arka bölmesinde bizler için yapılmış P1 ve P2 butonları bulunuyor, bu nutonlara istediğimiz bir tuşu veya işlevi atayabiliyoruz. Örneğin turbo, swap ve hold işlevlerini bu tuşlara atayabilir ve kullanabilirim. Bu şekilde kendinize göre üç profil oluşturabilir ve controller üzerinde bulunan tuş sayesinde profiller arasında rahatlıkla gecikme olmadan geçiş yapabilirsiniz.

2.png

asd.png

Sticks

Kısmında ise analoglarımızı ayarlayabiliyoruz. Örneğin yüzde kaç kullanabileceğimiz gibi. Gelelim en önemli sorulardan birine Deadzone var mı? Hayır, Deadzone yok. O halde soracaksınız ki Disable Deadzone ayarı nedir? Disable Deadzone ayarını açtığınızda analogdan tamamen Deadzone kalkıyor. Evet Deadzone olmadığını söyledim lakin software Joystick Drift'i tamamen önlemek için böyle bir ayar koymuş. Ben bu şekilde kullandım ve herhangi bir Joystick Drift ile karşılaşmadım. Ayrıca bu ayar açıkken analoglar çok hassas oluyor, en ufak dokunmanızda direkt olarak tepki veriyorlar.

2.png

Triggers

Bu kısımda pek bir ayar yok, Sticks'de olduğu gibi yüzde kaç kullanabileceğimizi ayarlıyoruz. Diğer bir soruyu cevaplıyayım, tetik hassasiyeti bulunuyor. Ve tetikler oldukça hassas ve yumuşak.

sdfsdf.png

Vibration

Kısmında titreşim motorlarını test edebiliyoruz.

asfdsfgdsfg.png

Macro

Software'in son bölmesi olan kısım. Açıkçası bu bölümü hiç kullanmadım, Macro ile ilgilenen biri değilim. O nedenle burada çok bir bilgi sunamayacağım sizin için, lakin istediğiniz her tuşa macro atayabiliyor ve süre ayarlayabiliyorsunuz. Burada arkada olan ekstra iki adet tuş oldukça işe yarayacaktır.

1699561095280.png

Son olarak Ayarlar bölmesi

Bu bölmede controllerın sürümünü görebiliyoruz, cihazı test edebiliyoruz, kalibre edebiliyoruz (Eğer anormal bir durum yoksa kalibre etmenizi önermiyorum.) ve fabrika ayarlarına döndürebiliyoruz.

Turbo, Hold ve Swap fonksiyonları
Şimdi gelelim Turbo özelliğine.

Turbo özelliği seçtiğiniz bir tuşu (D-Pad ve analog dahil değildir.) art arda basılmasını sağlıyor. Turbo özelliğini aktif ettikten sonra seçtiğiniz bir tuşa basılı tutuyorsunuz. Controller siz tuşa basılı tuttuğunuz sürece art arda tuş vuruşu yapacaktır. Turbo modun aktifleştirilmesini sağlamak için iki yol var. Birincisi Mapping kısmından istediğiniz bir tuşa atayıp kullanabilirsiniz.

1.Yöntem çalışma şekli:
Diyelim ki arkada bulunan P1 tuşuna Turbo özelliğini atadınız ve Y tuşunun art arda basılmasını istiyorsunuz. Y tuşuna basılı tutarken Turbo özelliğini atadığınız tuşa bir kez basıyorsunuz. Benim senaryomda P1 tuşu olduğu için önce Y tuşuna basılı tutacağım ve ardından bir kez P1 tuşuna basacağım. Turbo modunun aktifleştiğini home ışığının çok hızlı bir şekilde soluklaşıp tekrardan parlamasıyla anlayabilirsiniz. Ben Y tuşunu seçtiğim için Turbo modu sadece Y tuşu üzerinde çalışacaktır, diğer tuşlara bastığınızda Turbo modunun çalışmadığını anlayabilirsiniz. Turbo modunu kapatmak için seçtiğiniz tuşa basılı tutup Turbo'yu atadığınız tuşa basmanız yeterli. Yani Y tuşuna basılı tutarken P1 tuşuna bir kez basacağım.

2.Yöntem
Eğer hiçbir tuşa atama yapmak istemiyorsanız veya yapmadıysanız Turbo'yu çalıştırmanın farklı bir yöntemi daha var. Controllerda bulunan yıldız simgeli tuşa bu özellik otomatik olarak atanmış şekilde geliyor. Yukarıdaki yöntem gibi, Y tuşuna basılı tutarken yıldız simgeli tuşa basarsam Turbo özelliği aktif olacaktır.

Hold Özelliği:
Hold
, Turbo özelliğinin tam tersidir. Hold özelliğini kullanabilmek için Mapping kısmından bir tuşa atamanız gerekmekte. Yani Turbo'da tuşa basılı tutmanız gerekirken Hold'da tuşa basılı tutmanıza gerek olmaz. Tuşa bastığınızda tuş girişi olmayacak, tuşa basmadığınızda tuş girişi olacaktır. Örneğin Y tuşuna basılı tutuyorsam = Y art arda basmayacak, Y tuşuna basmıyorsam = Y art arda basmaya devam edecek ben durdurana kadar. Home ışığı siz tuşa basmadığınızda yanıp sönmeye başlayacaktır. Özelliğin çalıştığı manasına gelir.

Swap Özelliği:

Adı üstünde seçtiğiniz iki tuşun yer değiştirmesini sağlıyor. Aynı şekilde Mapping kısmından bir tuşa atamanız gerekiyor. Örneğin ben Y ve X tuşlarının yer değiştirmesini istiyorum. Y tuşuna bastığımda X, X tuşuna bastığımda Y tuş girişi olsun istiyorum. İki tuşa basılı tutarken atadığım Swap tuşuna basıyorum ve tuşların yerleri değişmiş oluyor. Tuşlara her bastığımda Home ışığının yanıp söndüğünü göreceksiniz, bu da tuşların değiştiğini gösterir.

Ergonomi
Ürün ergonomik olarak mükemmel diyebilirim, 6-7 saatlik kullanımlarım sonucunda elimde herhangi bir ağrı veya acı oluşmadı. Elim nispeten büyüktür ve benim elime tam oturdu. Özellikle arkadaki ekstra P1 ve P2 tuşlarına basmak oldukça rahat.
WhatsApp Image 2023-11-09 at 22.32.37 (1).jpeg
WhatsApp Image 2023-11-09 at 22.32.37.jpeg

Kendi düşüncelerim ve kullanımım.
Artık teknik detaylardan ve özelliklerden çıkabilir ve tamamen kendi izlenimlerimi size aktarabilirim. Bu kadar teknik bilgi yeterli :D
Açıkçası aldığımdan bu yana her gün 6-7 saat kadar kullandım her türlü oyunda denedim ve oldukça memnun kaldım. Ergonomik olarak beni hiç rahatsız etmedi, uzun kullanımlarım sonucunda herhangi bir ağrı ve acı yaşamadan rahatlıkla kullanabildim. Motorların titreşimi oldukça tatminkardı, yarış oyunlarında özellikle Kerb'lere değdiğimde bana gayet iyi bir şekilde geri bildirim verebildi. Analoglar zira oldukça hassas ve çok sert değil. Tetikler de oldukça hassas ve yumuşak-orta sertlikte diyebilirim. Titreşim olduğunda tuşlar titremiyor, titreşiminin de çok ses çıkarmadığını düşünüyorum. Şu ana kadar Elden Ring, Forza Horizon 4 ve 5, BeamNG Drive, Assetto Corsa Competizione, God of War, ve rFactor2'de denedim. Herhangi bir problem ve sıkıntıyla karşılaşmadım. Ve şunu kesinlikle söyleyebilirim ki controller ile oynamak aşırı zevkli ve keyifli. Gerçekten ayrı bir oyun deneyimi katıyor, birçok kalitesiz controller kullandım ve gerçekten aradaki farkı rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Peki controllerı bu kadar övdük, neyi kötü? Düzgün bir Macro yapması bana göre oldukça zor çünkü çok karışıktı, software'de ki kısım. Macroyla çok ilgileneceğim diyen arkadaşlar biraz uğraşabilir bu bölümde. D-Pad'lerde çarpraz yön olmaması bence büyük bir eksiklik. Xbox 9. nesilde çarpraz yön bulunurken maalesef bu modelde bulunmuyor. Onun dışında genel hatlarıyla ben her şeyinden çok memnunum. Oyun zevkimi bir üst seviyeye taşıyan bir model oldu.

8BitDo Ultimate Wired vs Ultimate Wireless vs Xbox 9. nesil. Hangisini tercih etmeliyim?
Öncelikle Ultimate Wired ve Wireless arasındaki farklara değinmek istiyorum. Aralarındaki tek fark kablosuz olması, Wireless versiyonunda Charging Dock ve USB Dongle ile geliyor. Lakin arada epey bir fiyat farkı var.

Xbox mu 8BitDo mu?
Birçok kişinin soracağı soru bu olacaktır. Benim önerim 8BitDo almanız olacaktır neden? Hall Effect olması daha uzun kullanım ömrü ve Joystick Drift'in olmaması anlamına geliyor. Wireless modelini tercih ederseniz Charging Dock ve USB Dongle ile gelmesi büyük bir artı. Tabii ki son tercih sizin olacaktır, iki modelden hangisini tercih ederseniz edin sizi üzmeyecektir.

Son olarak: İncelememi buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. Oldukça uzun ve detaylı bir inceleme yapmış oldum ki pek inceleme deneyimim de yok. Umarım sizi sıkmamış ve gereksiz uzatmamışımdır. Son sözü de bu işin üstadlarından olan @Mr. DarkTech'e bırakıyorum :D





WhatsApp Image 2023-11-10 at 00.05.17.jpeg


 
Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel bir inceleme olmuş elinize sağlık. Ayrıca eklemem gerekirse Xbox Edition'da RT ve LT titreşimleri de mevcut.
 
Aldığınız modelde hall effect var demişsiniz ancak yanılmıyorsam hall effect kablosu çıkabilen versiyonda bulunuyor.
 
Aldığınız modelde hall effect var demişsiniz ancak yanılmıyorsam hall effect kablosu çıkabilen versiyonda bulunuyor.
İnternette araştırdığım kadarıyla tüm modellerinde Hall Effect bulunuyor, dediğinizle alakalı bir bilgi internette göremedim.
 
Hocam bu bilginin kesinliğine nerden ulaşabilirim acaba :D.
Linkte gözüktüğü üzere hall effect olanı seçtiğinizde üretim yılı 2024 gözüküyor.
ALPS olarak seçerseniz 2022 model oluyor.

Hall Effect bulunan model:
1711556594212.png

ALPS bulunan model:
1711556699254.png
 
Hall effect nedir hocam?
Açıkçası ben de tam olarak bilmiyorum ancak analoglarda doğruluk payını arttırıyor ölü bölgeyi ortadan kaldırıyor ve daha uzun ömürlü sanırım.
 

Geri
Yukarı