8K video RX 6800 ile takılıyor

Yer
İstanbul / Bahçeşehir
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci : AMD Ryzen 9 7900X
İşlemci Soğutucusu : Arctic Liquid Freezer II 360MM A-RGB
Anakart : ASRock X670E Steel Legend
RAM: G.Skill Trident Z 16X2 32GB 6000MHZ CL30
Ekran Kartı : Sapphire Nitro+ S.E. RX 6900XT
PSU : Corsair HX1200
Kasa : Cooler Master TD500 White
M2 SSD : Hyperx Fury Gen4 1TB + Gigabyte Aorus Gen4 500GB + Kingston KC2000 Gen3 500GB
SSD : Sandisk SSD Plus 480GB + Sandisk SSD Plus 240GB
HDD : Toshiba X300 4TB
Meslek
Pilotaj Öğrencisi
Merhabalar, yeni bir monitör satın aldım. Renklerini görüntüsünü vesaire test edeyim bir görsel şölen yaşayayım isterken bilgisayarımın 8K Videoları oynarken çok fazla takıldığını gördüm. Bu durum beni oldukça rahatsız etti, aslında ortalamanın üstünde bir bilgisayar. Neden böyle bir durum oluşuyor? Bu durumu nasıl çözebilirim? CPU Kullanımı görüldüğü üzere çok yüksek. Yardımlarınızı bekliyorum, bu sorunu çözmek istiyorum. Teşekkürler.

Not 1 : Codec'te DXVA2 Native ayarlarını açtım, onun sayesinde ekran kartı kullanımı 15-20 seviyelerine kadar çıkabiliyor yer yer fakat CPU Kullanımı düşmüyor, ve ekran kartı kullanımı daha yüksek kullanımlara çıkmıyor.
Not 2 : Bilgisayarı "Nihai Performans" modunda kullanıyorum.
Not 3 : Arkada başka güç tüketen uygulamalar açık değil.

İşlemci : Ryzen 9 3900X
Anakart : MSI Gaming Plus X570
RAM: G.Skill Trident Z Neo 8x2 16 GB 3600MHz CL16
Ekran Kartı : MSI Gaming X Trio RX 6800 16GB

1660933230898.png

RTX 30 serisi AV1 codec desteği var hem tarayıcı hem harici oynatıcılarda sorunsuz oynatıyor. AMD gelecek nesil tam olarak ekleyecek başarabilirse.

AMD için link:

Nvidia:

İşlemci yetmediği için takılıyordur. İşlemci kullanımı %90'ı geçince takılma yaşanabilir. Oyunlarda da böyle oluyor.
Ryzen 9 3900X Yetmiyor mu? Bir de yükü işlemciden ziyade ekran kartına yüklemenin bir yolu yok mu? Yani ekran kartı %10-20 kullanılacağına %70-80 kullanılsın yeter ki video takılmadan yürüsün derdim o.

RTX 30 serisi AV1 codec desteği var hem tarayıcı hem harici oynatıcılarda sorunsuz oynatıyor. AMD gelecek nesil tam olarak ekleyecek başarabilirse.
RTX 3060Ti kullanıyordum bundan önce, aynı sorun devam ediyordu. Ben ekran kartının yetersiz olduğunu sanıyordum aldırış etmiyordum... Fakat RX 6800 ile de durum değişmedi.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tamam da benim amacım video üzerinde düzenlemeler yapmak değil ki, onu sadece akıcı bir şekilde görüntüleyebilmek.

Ryzen 9 3900X Yetmiyor mu? Bir de yükü işlemciden ziyade ekran kartına yüklemenin bir yolu yok mu? Yani ekran kartı %10-20 kullanılacağına %70-80 kullanılsın yeter ki video takılmadan yürüsün derdim o.

RTX 3060Ti kullanıyordum bundan önce, aynı sorun devam ediyordu. Ben ekran kartının yetersiz olduğunu sanıyordum aldırış etmiyordum... Fakat RX 6800 ile de durum değişmedi.
Oynatıcı içinden AV1 özelliğini açtın veya Pot Player Daum ile denersin. Sorunsuz oynatman lazım 8K 60FPS videoyu RTX 3060Tİ ile.

Oynatıcı içinden AV1 özelliğini açtın veya Pot Player Daum ile denersin. Sorunsuz oynatman lazım 8K 60FPS videoyu RTX 3060Tİ ile.
3060Ti varken bu ayarları yapmamıştım codec üzerinden, sadece Chrome ve Opera GX üzerinden donanımsal hızlandırmayı aktif ederek YouTube üzerinden oynatmaya çalışmıştım. Fakat yine takılarak izlettiriyordu, belki de Codec tarzı oynatıcılar ile denemem gerekiyordu bahsettiğiniz ayarları yaparak. Bilemiyorum...

Film, video izlerken işlemciye yük biner. 4K açıp görev yöneticisinden bakabilirsiniz. 8K çok yüksek bir çözünürlük olduğu için Ryzen 9 3900X yetmeyebilir. Sorun işlemciden kaynaklanıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı