9. sınıf için tavsiyeler

Geroyain

Decapat
Daha fazla  
Konular ortaokula göre aşırı ağırlaştı dersi anlamıyorum bile. Nasıl çalışmalıyım, ne yapmalıyım? Destek olursanız sevinirim.

Konular ortaokula göre aşırı ağırlaştı dersi anlamıyorum bile. Nasıl çalışmalıyım, ne yapmalıyım? Destek olursanız sevinirim.
Otur, ders çalış, zamanla gerisi gelir.

Her derse yoğunluk vermek lazım bu sene diğer sene zaten rahatlarsın bir nebze, geçmeye bak. OBP'ni 70'in üzerinde tutmayı başar.

Dersi derste dinle, arka sıralarda oturma. Yeni konuya geçecek olduğunuz gün geçmeden o konunun dersinin videosunu izle çünkü iki farklı hocadanda görüş alıp orta yolu bulursun derste anlamadım olayı olmaz.

bende 9 sınıfım ve dersi derste dinledim ve hergün düzenli ders çalışıyorum benim gibi yapabilirsen ortalaman baya yükselir benim ortalama 98.5 şuan

Liseden mezun olmuş şu an Yükseköğretime devam eden birisi olarak madde madde aşağıdaki önerileri verebilirim:

1. YKS veya Sınav Odaklı gideceksen 9. Sınıftan itibaren boşlamaman lazım 9. Sınıf bütün derslerin giriş veya basit konularının olduğu sene olduğu için yeterince çalışırsan rahatça +90 üzeri karne notu yaparsın. 11. Sınıftan itibaren YKS'ye çalışmaya sistematik olarak başla.

2. İnişler ve çıkışlar Lise içinde çok yaşanır: Ergenlik veya yaşın verdiği arayışlar, bunalımlar, sürekli bir yerlere dalma vs. durumlarını yaşarken kendine karşı öfke veya kin besleme günün sonunda hepsi yaşanıp gitmiş olacak. Lise yıllarında 100 insan ile tanıştıysanız mezun olduktan sonra en fazla 3-5 hadi 7-8 tanesi ile iletişimiz kalıyor hatta bu kişilerle bile aranız açılabilir. İmkansız demeyin gayet mümkün.

3. Etkinlikleri veya Projeleri boşlama: Bakanlıklar veya TÜBİTAK gibi kurumlar ulusal çapta projeler yapar katılırsanız belge, ödül, sözlü notu gibi ödülleri elde etme şansınız olur. Lise hayatı içinde bu tarz belgeler genelde birkaç kez elde edilecek kadar ayağınıza gelir (Çünkü yarışma sıklıkları 2 veya 4 bazı yarışmalarda 5 veya 1 yani çoğu zaman okul hayatınızda sadece 1 veya 2 kez olacak şekildedir.) yani elinizin altına geleni tepmeyin! Para ödüllü araştırma yarışmaları veya Teknofest gibi oluşumlara da ek olarak bakabilirsin. Belgeler ne işime yarar? Diye soran çok genel olarak Yurt-Dışı öğretim düşünüyorsanız Sosyal Sorumluluk yönünü de istiyorlar o yüzden. Ayrıca takım çalışmasını öğrenmek sizin lehinize.

4. Bütün anlamı notlardan veya materyalden çıkarmak: Bir insanın içine düşeceği en büyük hatadır. Ders çalış, ödev yap, yüksek not al ama çevreni veya sevdiğin birileri varsa boşlama. Her zaman genç veya sevilecek kadar kalmıyorsunuz genelde anlık hırslar için harcadığınız insanları gelecekte mumla arar oluyorsunuz. Veya geriye dönüp bakınca kendinize küfür ettirecek cinsten hatalar yaptığınızı anlıyorsunuz.

5. Öğretmenlerinin bir kısmıyla temasta kal: Özellikle belli sektörlerle iç içe olan hocalardan sana iş bulmasını sağlayabilirsin. Bir arkadaşım İngilizce hocası sayesinde çevirmenlik ve fuar işlerine girmişti. Veya Akademik olarak bilgisi iyi olan hocalar olabilir bu kişilere de Yükseköğretim veya dışarıda okumak konusunda danışırsın.

6. Bağımlılıklar: İnsanların çok büyük bir kısmı sigara içmeyi Lise veya Lisenin sonuna doğru bağımlı olacak şekilde gerçekleştirir. Aynı şekilde Alkol veya yeni moda Puff denen E-Sigara türünü de bu gruba sokabilirsin. Ortamlara vs. girmek için kendini zehirlemene gerek yok diyeyim.

7. İkili ilişkileri öğrenmek: Resmi düzeyden öğretmen-idareci ile özel hayatın açısında bir kız ile veya sadece dostların arasındaki ilişkileri anlaman ve dengeyi bulman lazım bir tarafı aşırı boşlamak her zaman sorun yaratır.

8. "Arayışa çıkmak": En önemlisi bence. Kendini tanıman için dört yıllık lise hayatı en iyi dönemdir. İstersen farklı farklı hobiler dene. İstersen Dinler açısından arayışa çık ve semavi dinleri dene istersen farklı çevreleri dene kısaca hayatı ve kendini tanı çok insan tanıdım daha neyi severek yaptığını bile idrak edemiyor. Bunların içinde olma.

Son olarak: Dört yıl dediğin senin ne ki? En fazla 4 ay gibidir. Bak şimdi geçmişe 2016 olalı artık 9 sene olacak hadi dedin 2020 ne ara değil mi? 2020 Dediğin artık 5 yıl öncesinde kaldı. Kısaca zamanın ve hayatın hızlı geçiyor. Geriye dönüp bakınca pişman olacağın işleri yapma. 9 veya 10. Sınıfta muhtemelen bu Lise hiç bitmeyecek diyeceksin fakat bir bakmışsın kendini 12. Sınıf olup YKS'ye çalışıyorken bulacaksın.

Bu yollardan geçtim ve "Lise Diploması" dedikleri belgeyi aldım.
Benim diyeceklerim bu kadar.
Bir şey bildiğimden veya kibrimden değil belki birileri okuyup faydalanır diye...

Liseden mezun olmuş şu an yükseköğretime devam eden birisi olarak madde madde aşağıdaki önerileri verebilirim:

1. YKS veya sınav odaklı gideceksen 9. sınıftan itibaren boşlamaman lazım 9. sınıf bütün derslerin giriş veya basit konularının olduğu sene olduğu için yeterince çalışırsan rahatça +90 üzeri karne notu yaparsın. 11. sınıftan itibaren YKS'ye çalışmaya sistematik olarak başla.

2. inişler ve çıkışlar lise içinde çok yaşanır: Ergenlik veya yaşın verdiği arayışlar, bunalımlar, sürekli bir yerlere dalma vs. durumlarını yaşarken kendine karşı öfke veya kin besleme günün sonunda hepsi yaşanıp gitmiş olacak. Lise yıllarında 100 insan ile tanıştıysanız mezun olduktan sonra en fazla 3-5 hadi 7-8 tanesi ile iletişimiz kalıyor hatta bu kişilerle bile aranız açılabilir. İmkansız demeyin gayet mümkün.

3. etkinlikleri veya projeleri boşlama: Bakanlıklar veya TÜBİTAK gibi kurumlar ulusal çapta projeler yapar katılırsanız belge, ödül, sözlü notu gibi ödülleri elde etme şansınız olur. Lise hayatı içinde bu tarz belgeler genelde birkaç kez elde edilecek kadar ayağınıza gelir (çünkü yarışma sıklıkları 2 veya 4 bazı yarışmalarda 5 veya 1 yani çoğu zaman okul hayatınızda sadece 1 veya 2 kez olacak şekildedir.) Yani elinizin altına geleni tepmeyin! Para ödüllü araştırma yarışmaları veya TEKNOFEST gibi oluşumlara da ek olarak bakabilirsin. Belgeler ne işime yarar? Diye soran çok genel olarak yurt-dışı öğretim düşünüyorsanız sosyal sorumluluk yönünü de istiyorlar o yüzden. Ayrıca takım çalışmasını öğrenmek sizin lehinize.

4. bütün anlamı notlardan veya materyalden çıkarmak: Bir insanın içine düşeceği en büyük hatadır. Ders çalış, ödev yap, yüksek not al ama çevreni veya sevdiğin birileri varsa boşlama. Her zaman genç veya sevilecek kadar kalmıyorsunuz genelde anlık hırslar için harcadığınız insanları gelecekte mumla arar oluyorsunuz. Veya geriye dönüp bakınca kendinize küfür ettirecek cinsten hatalar yaptığınızı anlıyorsunuz.

5. öğretmenlerinin bir kısmıyla temasta kal: Özellikle belli sektörlerle iç içe olan hocalardan sana iş bulmasını sağlayabilirsin. Bir arkadaşım İngilizce hocası sayesinde çevirmenlik ve fuar işlerine girmişti. Veya akademik olarak bilgisi iyi olan hocalar olabilir bu kişilere de yükseköğretim veya dışarıda okumak konusunda danışırsın.

6. bağımlılıklar: İnsanların çok büyük bir kısmı sigara içmeyi lise veya lisenin sonuna doğru bağımlı olacak şekilde gerçekleştirir. Aynı şekilde alkol veya yeni moda puff denen e-sigara türünü de bu gruba sokabilirsin. Ortamlara vs. girmek için kendini zehirlemene gerek yok diyeyim.

7. ikili ilişkileri öğrenmek: Resmi düzeyden öğretmen-idareci ile özel hayatın açısında bir kız ile veya sadece dostların arasındaki ilişkileri anlaman ve dengeyi bulman lazım bir tarafı aşırı boşlamak her zaman sorun yaratır.

8. "arayışa çıkmak": En önemlisi bence. Kendini tanıman için dört yıllık lise hayatı en iyi dönemdir. İstersen farklı farklı hobiler dene. İstersen dinler açısından arayışa çık ve semavi dinleri dene istersen farklı çevreleri dene kısaca hayatı ve kendini tanı çok insan tanıdım daha neyi severek yaptığını bile idrak edemiyor. Bunların içinde olma.

Son olarak: Dört yıl dediğin senin ne ki? En fazla 4 ay gibidir. Bak şimdi geçmişe 2016 olalı artık 9 sene olacak hadi dedin 2020 ne ara değil mi? 2020 dediğin artık 5 yıl öncesinde kaldı. Kısaca zamanın ve hayatın hızlı geçiyor. Geriye dönüp bakınca pişman olacağın işleri yapma. 9 veya 10. sınıfta muhtemelen bu lise hiç bitmeyecek diyeceksin fakat bir bakmışsın kendini 12. sınıf olup YKS'ye çalışıyorken bulacaksın.

Bu yollardan geçtim ve "lise diploması" dedikleri belgeyi aldım.
Benim diyeceklerim bu kadar.
Bir şey bildiğimden veya kibrimden değil belki birileri okuyup faydalanır diye...

Teşekkür ederim tavsiyeleriniz benim için çok kıymetli.

Teşekkürler dostum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı