9. sınıfta ilk yazılılarda çuvallamak

Evet başlıkta da gördüğünüz üzere, açık konuşmak gerekirse ben gerek öğretmenlerim tarafından gerek ailem, çevrem tarafından "gelecek vaat eden / potansiyelli" bir öğrenci olarak görüldüm, küçük yaşlarda psikoloğa giderken gerek psikoloğum tarafından gerek de yapılan testler üzerinden "üstün zekalı" olduğum söylenildi aileme, ilkokulda bilsem sınavını yanlış hatırlamıyorsam 2-3 soru ile kaybetmiştim olayın ciddiyetini pek kavrayamadığım için, ilkokul öğretmenim beni her zaman matematik olimpiyatlarına sokardı vs. hal böyle olunca eğitim hayatım boyunca her zaman başarılı bir çocuk oldum, her ne kadar 8. sınıfım deneme sınavlarında kötü geçse bile yine de 93-94 ortalama ile takdir belgesi alabiliyordum fakat bu sene 9. sınıfım bir Anadolu lisesinde eğitim görüyorum, ilk yazılılarımda:

Biyoloji 63.
Tarih 100 bekliyorum fakat minimum 85'e kadar düşebilir.
Edebiyat 78,5 (yazılı ve konuşmam iyiydi fakat dinleme sınavını hoca okulun 4. haftasında yaptığı için 55 gibi kötü bir not aldım maalesef)
İngilizce 95-100 arası.
Matematik yarın olacak ve net bir şey konuşamıyorum fakat minimum 65-70 alacağımı fakat büyük ihtimalle 75-90 arası bir not alacağımı düşünüyorum.
Fizik 70-80
Coğrafya evet en kötü sınavım en kötü 50 fakat en yüksekse 70 bekliyorum.
Kimya 85.
Diğer seçmeli dersler 80-100 arası bekliyorum.

Evet notlarımıda gördüğünüz üzere ben bu notlar ile takdir alabileceğimi düşünmüyorum, hocalarım ile aram çok iyi derslerde asla konuşmam derse çok da katılmam ama beni hocalar severler, ödevlerimi olabildiğince yaparım fakat sınıf arkadaşlarımın çoğunluğu kopyayla beni geçince açıkçası moralim çok bozuluyor hepsi derste hocalardan azar yiyen, makyaj yapan tipler ve beni 10 puanla bile olsa geçtiklerinde çok moralim bozuluyor, ailem benden artık çok bir şey beklemiyor çünkü 8. sınıf yüzünden artık beni başarısız bir öğrenci olarak görüyorlar anneme teşekkür alırsam ne olur kızar mısın vs. diye soru sorduğumda annem beni üzmemek için neden kızayım o da bir başarı vs. deyip geçiştiriyor fakat beni geçiştirdiğini anlayabiliyorum, üniversite sınavları için OBP'nin önemininde farkındayım ve bu yüzden takdir almayı çok istiyorum birisi hem takdir alıp alamayacağımı hem de ne gibi yol izlemem gerektiğini söyleyebilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Açıkçası seni çok iyi anlıyorum, yazdıklarından da belli ki gerçekten çalışkan, farkında ve potansiyeli yüksek birisin. Şu an yaşadığın durum “başarısızlık” değil, sadece lise sistemine ve yeni ortama alışma süreci. Herkes bu dönemde bir bocalıyor — özellikle senin gibi kendini geliştirmek isteyen, her şeyi doğru yapmaya çalışan insanlar.

Notlarına baktım, aslında ortalaman gayet iyi. Bu şekilde devam edersen takdir alman da mümkün. Özellikle matematik, fizik ve coğrafya'da biraz daha yükselme şansın var. Küçük farklar bile ortalamayı ciddi yükseltir. İkinci yazılılarda hedefin sadece 5-10 puan yükselmek olsun, o bile yeterli olur.

Ama en önemlisi, çevrendekilerle kendini kıyaslama. Kopyayla not alanlar sadece “şu anlık” önde gözüküyorlar.

Hocam aynı sorunları ben de yaşadım. 9. sınıfta ben de stres yapıyordum. Bunun çok da bir önemi olmadığını 11 ve 12. sınıfta daha iyi anlıyorsun. OBP bence çok önemli ama 93 94 civarında tutsan bile gayet iyi. (Ben 93 OBP'yle 4300 sıralama yaptım. Şu an İTÜ makine müh. okuyorum). Takdir konusuna gelirsek çok rahat takdir alırsın bu puanlarla çünkü hocalarınla aran iyiymiş. Sözlüler bayağı yükseltiyor. Kısaca çok dert etme derslerine çalış yeterli olur.

Gerçek bilgi sende, uzun vadede hep sen kazanacaksın. OBP için asıl belirleyici olan istikrarlı gitmek ve son yıllarda notlarını korumak. Şimdiden farkında olman büyük bir avantaj.

Kendine ufak bir çalışma planı hazırla:

• Eksik konuları belirle, her gün 30-45 dakika tekrar yap.
  • Özellikle sayısal derslerde çıkmış sorular çöz.
  • Hocalarla iletişimini sürdür, çünkü seni zaten seviyorlar.
  • Kopya çekenlerle değil, kendi gelişiminle yarış.

Unutma, “takdir” sadece bir kağıt değil; senin azminin karşılığı. Bu dönem zor geçiyor olabilir ama bu, potansiyelini kaybettiğin anlamına gelmez. Sende o ışık hâlâ var, sadece biraz yönlendirilmesi gerekiyor.

Gerçekten istikrarlı kalırsan bu sene sonunda hem takdir alırsın hem de özgüvenin yerine gelir.

Yaşamayan yoktur :)
Ortaokulda 98-99 la bitirdiğim yıllar sonrası LGS'den çok yüksek bir puan alıp Türkiyede adı anılır liselerden birine girmiştim. İlk sınav haftası sonrası sınıf olarak psikolojik şoka girmiştik. Teşekkür belgesi ne demek bilmeyen öğrenciler olarak Teşekkür gelse bari abi kafasına girmiştik fakat sonrasında 2. sınavlarda toparlamıştık. Toparlanıyor merak etmeyin. Benimde 9.sınıf ilk sınavlarından aldığım notlar hala az çok aklımdadır.
Matematik 70, Fizik 100 (Özel ilgim olduğu için 100 almıştım diğerleri yine dökülmüştü :) ), Kimya 83, Biyoloji 51, Coğrafya 53, İngilizce 49 (İngilizcem çok iyidir ama lisemiz yabancı kitaptan işleyip 6 sayfa sınav yapıyormuş bizde sınav kağıdı elimize gelince sınav anında öğrenmiştik bu bilgiyi :) )

Bunu herkes yaşamıştır da aldığınız notlar düşük filan değil niye bu kadar çok taktınız ki? Takdir alsanız ne olur almasanız ne olur hiç bir şey değişmiyor. Kopya çekenler sizden yüksek alınca moraliniz tabi bozulur kim olursa olsun zoruna gider ama yapacak bir şey yok. Ama zoruna gidiyor diye kopya çekenleri ispiyonlama aran bozulur diğerleriyle, görmezden gel takma. Zaten çoğu sınav ezberden ibaret çok yüksek alınca yüksek zekalı düşük alınca gerizekalı olmuyorsun. Ailenin kızmasını da çok takma onların hayatı değil senin hayatın bu. Sırf sınavlardan yüksek alacaksın diye tüm gün ders çalışıp kafanı yorma. Rahat ol, eğlen, gez bir daha bu yaşlara gelmeyeceksin.

Bunu herkes yaşamıştır da aldığınız notlar düşük filan değil niye bu kadar çok taktınız ki? Takdir alsanız ne olur almasanız ne olur hiçbir şey değişmiyor. Kopya çekenler sizden yüksek alınca moraliniz tabii bozulur kim olursa olsun zoruna gider ama yapacak bir şey yok. Ama zoruna gidiyor diye kopya çekenleri ispiyonlama aran bozulur diğerleriyle, görmezden gel takma. Zaten çoğu sınav ezberden ibaret çok yüksek alınca yüksek zekalı düşük alınca geri zekalı olmuyorsun. Ailenin kızmasını da çok takma onların hayatı değil senin hayatın bu. Sırf sınavlardan yüksek alacaksın diye tüm gün ders çalışıp kafanı yorma. Rahat ol, eğlen, gez bir daha bu yaşlara gelmeyeceksin.

Ben "gezmeyi, tozmayı, eğlenmeyi" çok da gerekli bulan bir insan değilim, gerektiğinde hatta bunları haftada 1 ya da 2 haftada 1 bile olsa yapan bir insanım, benim eğlencem sadece bilgisayar ve lego modelleri yapmaktan ibaret benim için eğlence kavramı bu kadar dar bir kavram, benim hayalim 6. sınıftan beri hayalini kurduğum yazılım mühendisi olmak, üniversitede yazılım mühendisliği okuyunca hayatımın o bölümden mezun olduğum gibi düzene girmeyeceğini de biliyorum fakat benim amacım aslında üniversite değil, diplomanın sağladığı belirli avantajlar yoksa yazılım mühendisliğini bir insan öğrenmek istese 0'dan 100'e kadar kendisi de gidebilir önüne sınavlar çıkmadan fakat kendimi en azından aileme kanıtlamam için o üniversite sınavını kazanmam lazım ve bunun içinde OBP puanı gerçekten çok önemli.

Açıkçası seni çok iyi anlıyorum, yazdıklarından da belli ki gerçekten çalışkan, farkında ve potansiyeli yüksek birisin. Şu an yaşadığın durum “başarısızlık” değil, sadece lise sistemine ve yeni ortama alışma süreci. Herkes bu dönemde bir bocalıyor — özellikle senin gibi kendini geliştirmek isteyen, her şeyi doğru yapmaya çalışan insanlar.

Notlarına baktım, aslında ortalaman gayet iyi. Bu şekilde devam edersen takdir alman da mümkün. Özellikle matematik, fizik ve coğrafya'da biraz daha yükselme şansın var. Küçük farklar bile ortalamayı ciddi yükseltir. İkinci yazılılarda hedefin sadece 5-10 puan yükselmek olsun, o bile yeterli olur.

Ama en önemlisi, çevrendekilerle kendini kıyaslama. Kopyayla not alanlar sadece “şu anlık” önde gözüküyorlar.
Teşekkür ederim.

Hocam aynı sorunları ben de yaşadım. 9. sınıfta ben de stres yapıyordum. Bunun çok da bir önemi olmadığını 11 ve 12. sınıfta daha iyi anlıyorsun. OBP bence çok önemli ama 93 94 civarında tutsan bile gayet iyi. (ben 93 OBP'yle 4300 sıralama yaptım. Şu an İTÜ makine müh. Okuyorum). Takdir konusuna gelirsek çok rahat takdir alırsın bu puanlarla çünkü hocalarınla aran iyiymiş. Sözlüler bayağı yükseltiyor. Kısaca çok dert etme derslerine çalış yeterli olur.

Hocam konudan bir tık bağımsız fakat nasıl bu kadar yüksek bir sıralama yapabildin? Nasıl bir şekilde ders çalıştın ve 93 OBP ile nasıl böyle bir sıralama yapabildin, benim babamda YTÜ makine müh. Mezunu fakat onun zamanı ile benim zamanımın çok aynı olmayacağından ondan çok tavsiye alamıyorum maalesef, sizden duymak isterim.

Ben "gezmeyi, tozmayı, eğlenmeyi" çok da gerekli bulan bir insan değilim, gerektiğinde hatta bunları haftada 1 ya da 2 haftada 1 bile olsa yapan bir insanım, benim eğlencem sadece bilgisayar ve lego modelleri yapmaktan ibaret benim için eğlence kavramı bu kadar dar bir kavram, benim hayalim 6. sınıftan beri hayalini kurduğum yazılım mühendisi olmak, üniversitede yazılım mühendisliği okuyunca hayatımın o bölümden mezun olduğum gibi düzene girmeyeceğini de biliyorum fakat benim amacım aslında üniversite değil, diplomanın sağladığı belirli avantajlar yoksa yazılım mühendisliğini bir insan öğrenmek istese 0'dan 100'e kadar kendisi de gidebilir önüne sınavlar çıkmadan fakat kendimi en azından aileme kanıtlamam için o üniversite sınavını kazanmam lazım ve bunun içinde OBP puanı gerçekten çok önemli.
İlla bunları yap demiyorum zaten sen ne yapmaktan zevk alıyorsan onu yap, hayattan zevk al yani. Yazılım ilgi alanınsa şuan bile yapabilirsin üniversiteye hazırlık olur. OBP puanı çok önemli ama sırf puan için tüm hayatını sınavlara verme. Ailen zaten başarılı olduğunu biliyor puanların biraz düştü diye başarısız demezler. Üniversite sınavına 4 yılın var daha şimdiden kendini zorlama elinden geldiği kadar çalış sonrasında rahat ol.

Liseye yeni yeni alışıyorsunuz ve aksine hiç fena notlar değil hocam bunlar. İstikrarınızı bırakmazsanız okul birinciliği bile görünür.

Evet başlıkta da gördüğünüz üzere, açık konuşmak gerekirse ben gerek öğretmenlerim tarafından gerek ailem, çevrem tarafından "gelecek vaat eden / potansiyelli" bir öğrenci olarak görüldüm, küçük yaşlarda psikoloğa giderken gerek psikoloğum tarafından gerek de yapılan testler üzerinden "üstün zekalı" olduğum söylenildi aileme, ilkokulda bilsem sınavını yanlış hatırlamıyorsam 2-3 soru ile kaybetmiştim olayın ciddiyetini pek kavrayamadığım için, ilkokul öğretmenim beni her zaman matematik olimpiyatlarına sokardı vs. hal böyle olunca eğitim hayatım boyunca her zaman başarılı bir çocuk oldum, her ne kadar 8. sınıfım deneme sınavlarında kötü geçse bile yine de 93-94 ortalama ile takdir belgesi alabiliyordum fakat bu sene 9. sınıfım bir Anadolu lisesinde eğitim görüyorum, ilk yazılılarımda:

Biyoloji 63.
Tarih 100 bekliyorum fakat minimum 85'e kadar düşebilir.
Edebiyat 78,5 (yazılı ve konuşmam iyiydi fakat dinleme sınavını hoca okulun 4. haftasında yaptığı için 55 gibi kötü bir not aldım maalesef)
İngilizce 95-100 arası.
Matematik yarın olacak ve net bir şey konuşamıyorum fakat minimum 65-70 alacağımı fakat büyük ihtimalle 75-90 arası bir not alacağımı düşünüyorum.
Fizik 70-80
Coğrafya evet en kötü sınavım en kötü 50 fakat en yüksekse 70 bekliyorum.
Kimya 85.
Diğer seçmeli dersler 80-100 arası bekliyorum.

Evet notlarımıda gördüğünüz üzere ben bu notlar ile takdir alabileceğimi düşünmüyorum, hocalarım ile aram çok iyi derslerde asla konuşmam derse çok da katılmam ama beni hocalar severler, ödevlerimi olabildiğince yaparım fakat sınıf arkadaşlarımın çoğunluğu kopyayla beni geçince açıkçası moralim çok bozuluyor hepsi derste hocalardan azar yiyen, makyaj yapan tipler ve beni 10 puanla bile olsa geçtiklerinde çok moralim bozuluyor, ailem benden artık çok bir şey beklemiyor çünkü 8. sınıf yüzünden artık beni başarısız bir öğrenci olarak görüyorlar anneme teşekkür alırsam ne olur kızar mısın vs. diye soru sorduğumda annem beni üzmemek için neden kızayım o da bir başarı vs. deyip geçiştiriyor fakat beni geçiştirdiğini anlayabiliyorum, üniversite sınavları için OBP'nin önemininde farkındayım ve bu yüzden takdir almayı çok istiyorum birisi hem takdir alıp alamayacağımı hem de ne gibi yol izlemem gerektiğini söyleyebilir mi?

Dost sınav sonuçların o kadar kötü değil sözlüler ile düzeltilir anladığım kadarıyla da sayısala bir yatkınlığın var açık konuşayım takdir gelir sözlülerinde yüksek olursa onun dışında çalışmaya devam et temelin varken devam ettir liseye geçtim artık rahatım kafasına girmeyin LGS sonrası sonrasında salınca çok geriliyorsunuz

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı
09:05:00