9. sınıfta TYT çalışılmalı mı?

Okumaya hevesin varsa geleceğin yerleri tahmin bile edemezsin. Arkadaşım tam senin yaşlarında biz dışarıda top oynarken ders çalışırdı. Öyle aşırı da değil 9'dan itibaren düzgün disiplinli. Çok iyi bir üniversitede sayısaldan çok iyi bir bölüm kazandı ilk 1000e girerek. Ve şu an 2. sınıfta olmasına rağmen burslar ve yaptığı koçluklardan aylık 60 70bine yakın geliri var. Daha üniversitedeyken bile bu paraları kazanabiliyor mezun olunca sen düşün. Ha şu da önemli kesin kararı vermek zorundasın. Ben 11'de başlarım 4 yıllık çok iyi bir yer kazanırım diyorsan geç o işleri. Şimdiden çok sağlam düzgün az ve öz çalışırsan ancak dediğim yerlere gelirsin.

Peki hocam şu an bu yaz tatilinde ne yapmam gerekiyor? Dedikleriniz aklıma yattı.
@bilinmiyor9

SAÇMALIK! Ben fen lisesinde okudum ve bizim okulun en çok çalışanları bile 9 da 2-3 saatten fazla çalışmıyordu. Kimsenin 12 ye kadar tyt bitirdiği falanda yoktu. Bu hocaların iş bilmezliğinden başka bir şey değil, 9. sınıf adam yazın yatmalı/eğlenmeli. Sınav bu kadar büyütülecek bir mesele değil o çok geniş görülen müfredatların hepsi kendini kasarak 3-4 ay çalışmanla bitiyor. Asıl mesele senin konuları bitirmen olmamalı bunu yapmak dünyanın en kolay işi. Sınav maratonu bir bütündür ve 9-10-11 bunun sadece %20 sini oluşturur. Obp ni 95 altına düşürmemeye çalış yazın ders çalışmana gerek yok sadece arada sırada tekrar yapabilirsin içine sinmezse. Haricinde okul dönemi 11. sınıfa kadar günde 1.5 saat kadar düzenli çalış tekrar yap ve 11. sınıfta 2 saate çıkart bu süreyi. Son sene de kendini çok hırpalamadan ve yazı kaliteli(tyt nin tamamen bitmesi ve 90 lı netleri geçmek anlamında) geçirdikten sonra okul zamanı günde 5 hafta sonları 8 saatlik bir çalışmayla rahat-en azından rakiplerine nazaran- şekilde ilk 20 bine girersin. Ailene de söyle bu kadar kasılmasına gerek yok.

Arkadaşlar şu an 9. sınıftayım. En az olarak aklımda 2 yıllık ön lisans okuyup tekniker olarak iş hayatına girmek var. Lakin okulda başarılıyım, her iki dönemde de 1. oldum bu durum tabii hocalar nezlinde bende umut vadediyor. Bugün babama demişler "yazın 9. sınıf TYT'yi bitirsin, hazır aklındayken konular, günlük 20 paragraf çözsün" demişler. Ben de yazın dükkanda çalışmak istiyorum. Bunu babam da demiş onlara "üniversite için yazın ders çalışması gerekiyor" demiş. Lafı uzatmayayım kısaca hocalar bu yaz 9. sınıf TYT'yi bitirmemi istiyorlar. Benim 4 yıllık üniversite okumamı istiyorlar ama aklımda da sorular var: 4 yıl okuduktan sonra ne değişecek hayatımda? Daha mı fazla para kazanacağım? Daha mı kolay işe alınacağım? Diyorum.
Sizce ne yapmam gerekiyor?
Kafam çok karışık.

Sen kafayı fazla takmışsın :D. Arkadaşında dediği gibi, çok kasma. Paragraf ve problem çöz yeter.

SAÇMALIK! Ben fen lisesinde okudum ve bizim okulun en çok çalışanları bile 9 da 2-3 saatten fazla çalışmıyordu. Kimsenin 12'ye kadar TYT bitirdiği falan da yoktu. Bu hocaların iş bilmezliğinden başka bir şey değil, 9. sınıf adam yazın yatmalı/eğlenmeli. Sınav bu kadar büyütülecek bir mesele değil o çok geniş görülen müfredatların hepsi kendini kasarak 3-4 ay çalışmanla bitiyor. Asıl mesele senin konuları bitirmen olmamalı bunu yapmak dünyanın en kolay işi. Sınav maratonu bir bütündür ve 9-10-11 bunun sadece %20'sini oluşturur. OBP'ni 95 altına düşürmemeye çalış yazın ders çalışmana gerek yok sadece arada sırada tekrar yapabilirsin içine sinmezse. Haricinde okul dönemi 11. sınıfa kadar günde 1.5 saat kadar düzenli çalış tekrar yap ve 11. sınıfta 2 saate çıkart bu süreyi. Son sene de kendini çok hırpalamadan ve yazı kaliteli(TYT'nin tamamen bitmesi ve 90'lı netleri geçmek anlamında) geçirdikten sonra okul zamanı günde 5 hafta sonları 8 saatlik bir çalışmayla rahat-en azından rakiplerine nazaran- şekilde ilk 20 bine girersin. Ailene de söyle bu kadar kasılmasına gerek yok.

Fen lisesinde okuduğunu söylemişsin zaten arkadaş elektrik elektronik okuyor sizce düzeyleriniz bir mi? Senin çevren belki de sürekli ders calısan insanlardan oluşuyor yani ortak noktanız çok. Şu bir gerçek çevren nasılsa sen de eninde sonunda öyle oluyorsun. Hoca farkınız çok fazla birisi meslek birisi fen lisesi öğretmeni. Sizin tek yapmanız gereken şey YKS'ye hazırlanmak. Ama arkadaşın sınıfı geçmesi için bile meslek derslerini vermesi gerekiyor. Herkesi kendiniz gibi görmeyin. 9 10 11 de düzgün çalışmamış bir öğrenci 12'de de çalışmaz çalışamaz. Çünkü masa başına oturmayı öğrenmemiş bile nasıl çalışsın. Bu sınav süreklilik istiyor. Tek yılda derece yapılsaydı konular 4 yılda değil 1 yılda anlatılırdı. Çıkın şu kafadan.

Fen lisesinde okuduğunu söylemişsin zaten arkadaş elektrik elektronik okuyor sizce düzeyleriniz bir mi? Senin çevren belki de sürekli ders calısan insanlardan oluşuyor yani ortak noktanız çok. Şu bir gerçek çevren nasılsa sen de eninde sonunda öyle oluyorsun. Hoca farkınız çok fazla birisi meslek birisi fen lisesi öğretmeni. Sizin tek yapmanız gereken şey YKS'ye hazırlanmak. Ama arkadaşın sınıfı geçmesi için bile meslek derslerini vermesi gerekiyor. Herkesi kendiniz gibi görmeyin. 9 10 11 de düzgün çalışmamış bir öğrenci 12'de de çalışmaz çalışamaz. Çünkü masa başına oturmayı öğrenmemiş bile nasıl çalışsın. Bu sınav süreklilik istiyor. Tek yılda derece yapılsaydı konular 4 yılda değil 1 yılda anlatılırdı. Çıkın şu kafadan.

Hocam ama şunu da diyeyim 2 dönemde de 9. sınıfların birincisi oldum. -bundan sebep hocalar benden çok umutlu. Yani 4 yıllık beklenti içerisindeler.- yani sınavlardan 1 hafta önce masaya oturdum ders çalıştım, konuları tekrar ettim. O sorumluluk ve ders çalışma bilinci bende var.
Ayrıca fen lisesi ve meslek lisesi arasındaki en temel fark sizin dediğiniz gibi meslek dersleri ve son sene 12. sınıfta haftalık 24 saat stajımız var.

Kardeşim 9 dan 11 e kadar tek önemseyeceğin ders matematik ve eğer ileride sayısal okuyacaksan fizik olsun. Diğerleri sınav senesinde halledilir ama matematiği temelde iyi atmazsan sınav senesi çakılırsın. Sen yine de elinden geleni yap daha yolun başındasın kendini 2 yıllık okuyacam diye kısıtlama. Belki ileride yüksek puanlı bir mühendislik veya tıp kazanırsın belli olmaz.

Hocam ama şunu da diyeyim 2 dönemde de 9. sınıfların birincisi oldum. -bundan sebep hocalar benden çok umutlu. Yani 4 yıllık beklenti içerisindeler.- yani sınavlardan 1 hafta önce masaya oturdum ders çalıştım, konuları tekrar ettim. O sorumluluk ve ders çalışma bilinci bende var.
Ayrıca fen lisesi ve meslek lisesi arasındaki en temel fark sizin dediğiniz gibi meslek dersleri ve son sene 12. sınıfta haftalık 24 saat stajımız var.
Son hafta oturdun çalıştın. Peki bunu 1 sene boyunca aralıksız her gün 4 5 belkide 6 saat yapabilecek misin? Yapabilmen için şimdiden başlaman lazım.

TYT ye hazırlanmak demek -bana göre- o sınavla ilgili çok soru çözmek, eksiklerini bulmak, tekrar çalışmak demek. TYT konuları sanıyorum sadece 9 ve 10. sınıfları kapsıyor. Atla deve değil yani.

Normal derslerine çalış ve konu ve ünite sonlarında o konuyla ilgili çıkmış soruları çözmeyi dene. İstersen 1-2 test çöz. Pek zor olmaz bu.

Okumakla hayata atılmak arasındaki kararsızlığa gelince haklısın. Yüksek tahsil ve bazen iyi fakülte bile iyi kazanç anlamına gelmeyebilir. Nelere yeteneğin ve isteğin olduğunu değerlendir. Öğretmenler git teknisyen ol demezler, iyi okullara gitmeni önereceklerdir ama yukarıda yazdım, sana da bağlı.

Yine de hala 10. sınıf sonuna ve hatta 11. sınıf ortsaına kadar düşünecek zamanın var. Maharetin bir kısmı fırsatı hazır şekilde bekleyip, geldiğinde geçirmeden atlayabilecek karar ve hazırlıkta olmakta. Tam istediğin gibi olmasını dilerim genç kardeşim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı